Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Ангелов
Слави Ангелов

В смутната 1940 г., докато си лежат на килима и гледат замечтано тавана на къщата в Холивуд, двама младежи измислят как торпедата, изстрелвани от подводници, да не бъдат засичани и отклонявани от целта. Просто сигналът от контролния център, който насочва торпедото, прави скок в честотата, за да бъде неуловим за врага. Идеята е патентована, но Военноморските сили на САЩ отвръщат с присмех. Младежът на килима е композиторът Джордж Антейл, а дамата до него – Хеди Ламар, най-красивата жена в киното. И първата, изиграла гола женски оргазъм във филма „Екстаз“. Лентата е заклеймена от папа Пий XII и забранена от Хитлер. Няма как толкова красива и скандална жена, само на 26 г., да измисли нещо толкова умно... :)

Така САЩ дават много излишни жертви в морските битки в Тихия океан по време на Втората световна война. Но 20 години по-късно, в разгара на Карибската криза край бреговете на Куба, военните все пак разработват идеята на Антейл и Ламар. И няма да повярвате, но методът на комуникации със скок на честотата помага за създаването на Wi-Fi, GPS, bluetooth и връзката с космическите станции в орбита около Земята и в далечния Космос. „Лицето ми е моето нещастие“, казва Ламар, която едва 4 години след смъртта си е включена в Националната зала на славата на изобретателите. В този „Космос“ ще Ви върнем столетие назад заради невероятната история на тази еврейка, избягала драматично от мъжа си – нацистки търговец и приятел на Хитлер и Мусолини, за да направи още много други открития, включително и в авиацията.

Но оттук пътешествията Ви със списанието едва започват. Защото точно 3 години след завръщането на „Космос“ наш екип бе допуснат в тайнствения ЦЕРН. Промъкнахме се в Меката на физиката в Швейцария между строгите ограничения заради пандемията, за да Ви разкрием от първо лице как функционира този център, където днес жени като Ламар са само добре дошли. Дълги месеци ще Ви разказваме за колайдера, ускорителите, как учените работят там и как сложните им открития правят живота ни по-лесен.

И това не е всичко… Ще се пренесем с друг наш екип и в Института за морски науки в Барселона. Там испански учени спасяват с миди и стриди красивата солена лагуна Мар Менор – първа част от дълга поредица срещи с биолози за тайните на Средиземно море и океаните, в която предстои да научите и как температурата променя пола на рибите.

Но с добрите новини в реалния живот идват и лошите. Драстично поскъпващата цена на хартията след дълго отлагане ни принуждава да повишим цената на списанието от следващия брой на 5,20 лв. Ние няма да спечелим от това, само ще посрещнем новите разходи. Надяваме се, че ще продължите да ни подкрепяте, защото Вие – читателите, сте най-големите ни съюзници и приятели в битката пътешествието със списание „Космос“ да продължи!