Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теодора Хаджийска до надгробната плоча на Дятловци.
Теодора Хаджийска до надгробната плоча на Дятловци.

Теодора Хаджийска е българката, която бе консултант на "Дискавъри", когато екипът им тръгна по стъпките на групата на Игор Дятлов. "168 часа" неведнъж пише за тази изключителна мистерия, при която 9 руски студенти се отправят на 350-километров поход в Урал, но една нощ без видима причина излизат, тръгват по чорапи, без да тичат, и се упътват към долината. Малко по-късно загиват по необясним до момента начин. Някои са с избодени очи, други с разбити гръдни кошове. Версиите до момента са над сто. Интересът е толкова голям, че руската прокуратура преди няколко години възобнови разследването.

Хаджийска е единствената, която започна системно да събира информацията на едно място: в сайта dyatlovpass.com - документи, архиви, интервюта - с надеждата някой някога с по-свежо око от нейното да разгадае случая. Авторът на тези редове, наблюдавайки дългогодишната й усърдна работа, си позволи в тв предаване преди години да направи прогнозата, че именно Хаджийска ще разплете тази изключителна загадка.

Аргументите - обикновено щастието се усмихва на тези, които са си "написали домашното". Именно когато цялата изследователска работа е свършена, тогава нещо се случва, което подрежда купищата необясними факти в стройна теория. При първото ни интервю Хаджийска бе на този етап - знаеше всичко, бе изследвала в дълбочина всеки факт, но нямаше теория. Не бяха необходими някакви особени способности, за да се предвиди, че именно тя ще стигне до истината. Днес книгата на Хаджийска е факт - тя се продава на английски, подготвя се руското издание, сега се превежда и на немски и има всички шансове да стане бестселър на Amazon.

В предишното интервю тя разказа как "влиза" в случая, сега разплитането на загадката продължава.

Първата част на интервюто, четете тук

- Според руската прокуратура причината за смъртта е лавина, но има наранявания, които са много странни, дори да допуснем, че очите на някои са избодени от птици?

- Това изказване не е точно. Руската прокуратура не е подкрепила заключенията на Куряков, който малко след пресконференцията на 11 юли 2020 г. беше уволнен. Позицията на прокурор му осигури достъп до източници и архиви и му прави чест, че рискува да сподели информацията, преди да бъде уволнен за злоупотреба със служебното си положение. С проверката на делото, Куряков написа докторат. Заключението му е не за една, а за две снежни дъски – една при палатката и защото не ги е убила явно, втора се е откъснала от брега на реката. Заключението си Куряков го каза цивилен, без униформа. Не дава интервюта. Новата му работа е в дървесната индустрия и покойният Кунцевич се пошегува, че е пратен да цепи дърва. Това е била работата на затворниците в ГУЛаг в района на превала.

Походът на младежите от групата на Дятлов завършва трагично.
Походът на младежите от групата на Дятлов завършва трагично.

- Разсекретени ли са химическите и хистологичните експертизи?

- Това са спекулации на съвременния следовател Олег Архипов. Според него хистологичните проби и резултати от първите пет тела (намерени февруари-март) са иззети от лабораторията. За телата, намерени през май (наричаме ги още втората група тела), няма мистерия, резултатите са в углавното дело. За пробите, взети от първите пет тела, има разписка, че са предадени в лабораторията. Къде са резултатите тогава? Скоро след като пробите са взети, ЦК на

КПСС излиза

със специален доклад,

в който причината за смъртта на групата е определена като силен ураган. Тогава пробите вече са ненужни, може просто да не са направени или върнати в делото. Това, разбира се, е некоректно. Но делото е пълно с подобни пропуски, самият Архипов сочи много такива. Но той предлага теория, че са иззети. Даже се позовава на анонимен свидетел. Архипов твърди неща, които се знае, че не са верни. Така че твърденията и източниците му трябва най-малкото да се проверяват.

По-интересен за мен е въпросът защо Иванов нарежда тестове за радиоактивност на пробите от втората група тела. Защо само на вторите и защо въобще? Как му хрумва? И после - скандалният факт, че въпреки положителните резултати на някои от образците делото е закрито на следващия ден след тяхното получаване. Тоест резултатите нямат никакво значение, иначе щяха и те да бъдат

засекретени

Въобще нищо не е засекретено, има пропуски и несъответствия, характерни за този период, но и в другите дела ги има също. Полюбувайте се само на някои примери, тази информация е действителна, част от разследването на Куряков.

Походът на Дятловци е една от големите мистерии в историята.
Походът на Дятловци е една от големите мистерии в историята.

- Съдбата на Золотарьов е много странна. Той се присъединява към групата, но се твърди, че е учил за диверсант и е агент на СМЕРШ. Някои казват, че албумите на фамилията старателно са прочистени и там почти няма негови снимки и на брат му Николай.

- Золотарьов го обърнаха с хастара навън. Заради публикацията на "израелския дубльор" шефът на "Комсомолская правда" Сунгоркин, който отдавна е заинтригуван от мистерията “Дятлов”, назначи двама кореспонденти по темата - съпрузите Наталя и Николай Варсегови, да изровят всичко, каквото могат, за Золотарьов. Години наред Наталя се рови в архиви, минало и гробове. За Золотарьов се знае доста,

цялото

лично досие на Золотарьов

и много снимки. На нито една от тези снимки го няма брат му Николай. Можете да прочетете за него, че е бил немски шпионин, разстрелян през 1943 г. На въпроса на партията как приема предателството на брат си, отговорът на Золотарьов е: "Изтрих го от паметта си като предател". Нормално е да унищожи и снимките с него. От друга страна, снимките на Золотарьов преди войната, със или без брат му, действително са подозрително малко. Може би не са се снимали навремето? Няма лесни отговори в случая “Дятлов”.

Кой всъщност е загадъчният Золотарьов, четете в следващ брой