Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Маргарита Апостолова
Проф. Маргарита Апостолова

Над 1000 пъти е разликата в чувствителността на различните PCR тестове, които могат да бъдат купени на пазара и използвани от лабораториите за откриване на SARS-CoV-2 вируса. Класификацията е направена от Американската асоциация за контрол на храните и лекарствата, съобщи пред "168 часа" проф. Маргарита Апостолова от лабораторията по Медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология "Академик Румен Цанев" на БАН. Тя изнесе доклад "Ковид-19 през обектива на науката" пред 20-ото издание на срещата на фондация МОСТ в Албена през уикенда.

Според нея разликите в чувствителността към пробите се дължат на съдържимото – отделните компании производители си служат с различни подходи за създаване и производство на праймерите и наборите реактиви, използвани за PCR реакциите. Точните разлики са фирмени тайни. Но има публично достъпна таблица, която класифицира част от тестовете според чувствителността спрямо определяне на референтни SARS/MERS щамове.

Ако се използват нискочувствителни и вирусният товар е малък, може да се получи фалшив негативен резултат. Това означава, че един човек, който е заразен и не е развил симптоми, ако е проверен с нечувствителен тест, може да излезе отрицателен.

Как стои въпросът в България с видовете тестове?

Всяка лаборатория има право на избор какъв PCR кит да си купи и използва. Когато човек отиде да се провери, не знае кой точно набор от реактиви се употребява. Това е известно само на специалистите, които работят с него. Създаденият от Американската агенция за контрол над храните и лекарствата списък има за цел да ориентира диагностичните центрове, но се използва не само в САЩ, а и у нас. При изготвяне на сертификат в някои страни се изисква да се посочва с какъв PCR тест са работили, но за Европейския цифров сертификат няма подобно условие.

"Това поставя много голям въпрос пред всички диагностични лаборатории в България. Ако разгледаме една проба и еднакво количество изолирана РНК от нея се подложи на PCR с три различни по чувствителност теста, могат да се получат коренно различни резултати - допълни проф. Апостолова. - Този с по-ниска чувствителност ще я определи като негативна, а другите примерно като позитивна. В зависимост от чувствителността може да бъдат "изпуснати" много позитивни носители на вируса, при условие че пробата е набрана правилно и РНК изолацията е добра."

Що се отнася до мутациите на вируса, според молекулярния биолог те вероятно се развиват чрез еволюция при пациенти с продължителен COVID-19 и/или имунодефицитни. Има хора, които са били позитивни за повече от 20 седмици. При такива условия бе открит и южноафриканският вариант на SARS-CoV-2. За съжаление, се оказа, че ваксината на "Астра Зенека" е недостатъчно активна към него.