Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗАГАДКА: Тепърва ще се разбере дали "Малкото голямо четене" е постигнало търсения ефект.
ЗАГАДКА: Тепърва ще се разбере дали "Малкото голямо четене" е постигнало търсения ефект.

Няма лошо време за летовника. За заклетия тв зрител важи обратната максима - няма хубаво време, няма неустоими летни изкушения.
Може и да мами гората със зеленото си умиротворение, може да се плиска прибоят и да се къдри в краката като копринена нощница, свалена от силни ръце, който си гледа телевизия, продължава да си гледа.
 Моите четири телевизора са включени на различни честоти и надеждно приемат и предават сигналите на поне четири телевизионни канала. Купих си и такъв, който в малки прозорчета, вертикално или хоризонтално, по желание на зрителя ми показва в реално време, докато си гледам новините по държавната телевизия, какви ги вършат комерсиалните. Изобщо информирам се. Озовала съм се в една ситуация на доброволно пленничество и както казва един приятел,


 съм развила стокхолмски синдром

по отношение на Ани Салич и колеги. В моята ситуация на подчиненост без насилие от страна на нежния терорист, нахлуващ в умовете и домовете на хората, са милиони българи.
Затова аз си оставам поклонник до дупка и дори в неделя не отстъпвам от зрителското си верую - човекът е добре, когато е пред телевизора!
Неделята беше време за чудо и приказ! Сърцето на август. Ставам около девет и небето без нито едно облаче не ме прави възторжен фен на живота. Пускам си телевизора с дистанционното, естествено и попадам на "Малкото голямо четене" по Канал 1. Не мога да реша харесва ли ми иначе


похвалният експеримент на националната телевизия


Това, което гледам, е повторение, а аз, признавам, пропуснах да проследя реализацията на този смел проект. Не ми хареса Гергана Плетньова, която рецитира някакви неща, които някой, изкушен от словестността,  е написал. На децата се разказва!
Няма живо, нормално дете, което да заковете пред екрана с прийомите на читалищната самодейност, на която ставам свидетел. За подбора на заглавия от световната предимно класика за деца също има какво да се каже, но аз не сам авторитетът, който ще го направи.
Надявам се да се намери такъв, защото как и какво говорим и показваме на децата и за децата е много, много важно. Извънредно важно! Този експеримент, последвал успешното "Голямо четене", ми се струва, че е симпатичен само на създателите си, но както казах, ще погледам още и ако се окаже, че не ми е било достатъчно, непременно ще си призная. Мисля още, че в шумния свят на детската словесност и на тази за деца се стъпва тихо. На пръсти. За да ви обърнат внимание, не за друго, пък когато ви забележат, дребосъците непременно ще ви дадат възможност да им кажете каквото сте си наумили. Тук се сещам, че изобщо не е зле да се провери колко и дали изобщо деца са гледали и един брой от попроточилото се литературно шоу.
Доколкото разбрах, бюджетът хич не бил пренебрежимо скромен, така че всякак се налага да се провери ефектът, целящ да подмами геймърите, чатещите и сърфиращите към интимния топлообмен с книгата. Абсолютно успешно и предполагам несравнимо, като бюджет с претенциозното начинание от по-горе, е образователната поредица за деца "Приказки за физикта" и "Приказки за астрономията", които с удоволствие гледам във вторник, ако не ме лъже паметта, както и емблематичното за БНТ "Яко".
Каквото и да си говорим, БНТ си остава единствената телевизия, която прави усилия да спечели детската и тийнейджърската аудитория.
В нея неделя Канал 1 направи извънредно елегантен жест и към порасналата си млада публика. Намери се и за мен утеха по отношение на бъдните поколения В сърцето на деня, по средата на неделята, започна филмът на режисьора Николай Василев "Планета за Инди".
Четирийсет минути чистота! Един образ пред обектива на камерата, който нито за миг не излъга и не се опита да флиртува с нея. Найс, а? Разказ за живота на един младеж, смугъл и с рядка брадица, който се е отдал на поривите си да изчисти, планината, улиците, там където битуваме и там където би следвало да се състоим - вътре в себе си.
Всичката тази санитарно-хигиенна работа, която съзнателно, доброволно и вдъхновено извършва, след като е подредил аскетичния дом на собствената си вселена. Въпросният


Инди строи къщи
от глина


дърво и камък, спасява птици и човеци, които търсят спасение. После ги увлича със себе си и тръгват заедно в опълчението срещу боклуците.
Хрупа ябълки, не пречи на никого, нито някой е в състояние на него да попречи в пътуването му към чистотата. Планетата на Инди за щастие е и наше местоживеене. Има шанс за всички ни в такъв случай и съм благодарна на Николай Василев (да не се бърка с юпито, бивш министър на какво ли не), че ни откри Инди.
Напълно истински са и персонажите привлекли храбрата Миролюба Бенатова, която с безстрашния си микрофон и нескончаем ентусиазъм дърпна рязко поредното прашасало перде, за да се изумим на възможните единствено у нас, в Северна България както става ясно,


далавери, завери
 и тъмни схеми


измътени от невероятните комбинаторски умения и досетливостта на мизерията и гения на българския ром. Този път bTV излъчи, вярно че повторение, но напълно заслужен бис на брилятния репортерски разказ на Миролюба от Ветово.
Телефонните измамници от това населено място са изобретили доходна измама, която реализират с румънски и гръцки телефонни карти и благоденстват, съдейки по панорамите с къщите и дворовете, които операторът Добромир Иванов, самоотвержено, за кой ли път с риск за камерата и целостта на усмивката си ни показа. Разбираме, по- точно припомняме си, че бургуджиите от разградските села са най-тънките психолози на републиката. Най-лесно се развързва кесията, за да се спасява внуче, дете или друг роднина.
Между другото научаваме и каква е цената на разговор с карта на гръцки мобилен оператор. Оказва се, значително по-ниска от тази, с която тук ни таксуват нашенските. Така ми се иска да напиша телефонни измамници, но това за мобилните оператори друг път. Турските гастарбайтери в студена стара Европа също са сред ужилените, но те поради едната човещинка да прикоткат младо булче от Балканите.


Пращат пари,
не се скъпят,


а от килера на девойката предварително заснета с камера, обещава неземни наслади на бъдещия си жених при това на чист турски. Да! Животът е великолепен! Бургуджиите са майстори точно в алъш-вериша с булки, но къде да му дойде на акъла на мюсюлманина, че Аллах може и така да се шегува, бургуджийски.
Натискам дистанционното и попадам на "Темата на нова". Беше наистина достойна за най-висока похвала и зрителско аферим (простете турцизмите, но от сериалите ще да е!) за младия репортер Живко Константинов, аз лично ще запомня името му, съветвам и вас да постъпите така.
Става дума за претенциите на наследника на единия от откривателите на Панагюрското златно съкровище. Едва ли щях да разбера, че най-голямата ни археологическа гордост има цели шест легални копия, като по закон са допустими само две. Надали щях да чуя, че в разни музейни и инвентарни ведомости размерите на фиалите, ритоните и амфорите са различни.