Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Ангелов
Слави Ангелов

"Аз направих паралел с един случай от 1995 г., когато държавата реагира много по-адекватно. Тогава в районно управление е пребит до смърт млад мъж. Тогава шефът на Столичната полиция не скри случая, а извика журналистите и разказа какво е станало. Петима от полицаите бяха осъдени. Сега няма сериозна проверка по случая", каза главният редактор на в-к "168 часа" Слави Ангелов в студиото на ”Събуди се” по повод кадрите с насилието, упражнено от служители на реда спрямо демонстриращи.

Добави още, че последствията след извършените проверки по казуса с полицейското насилие са, че Антон Златанов, който беше директор на Столичната полиция, е понижен в длъжност. Той е определен за виновник за всичко, което се случи на протестите миналата година и по специално на 10 юли, но според информация на главния редактор на "168 часа" във въпросната вечер полицаите са имали нареждане да не ползват помощни средства. На записите се вижда обаче, че някои от тях включват в действие палките си.

Според Слави Ангелов това не е точно и правилно. "Обществото ни в момента е много обезверено и изнервено. Има разделение и е по-голямо, отколкото през 1989 г. Сега сме зациклили в един преход и не знам как ще излезем от тази ситуация. Трябва да се направи конкретна проверка и да се даде възможност на съда да прецени дали да бъдат по-тежко наказани", каза още той.

"В такива ситуации, ако гледаме морално, до агресия се стига по две причини - или да се доминира, или е породена от страх, безсилие. Подходът към тези неща може да бъде с тюхкане, вайкане и възмущение. Тоест – моралната страна. Но може да бъде и сериозен и да се търси цялата, абсолютната, възможна истина, до която може да се достигне”, посочи от своя страна криминалният психолог Росен Йорданов.

Според него не бива да се гледа едностранно на нещата. А полицаите не може да не са се сетили, че отгоре има камери. Как могат да бъдат крити кадри, които са от камери на НСО? Добавя, че след тези протести се мразим повече. Това ли искаме да постигнем, хората да нямат обща ценност?