Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо парламентът е превзет от зомбита?

Според Холивуд зомбитата са “немъртви”, които се надигат от гробовете си и тръгват нощем по улицата на малко американско градче като безмозъчна тълпа.

Такава безмозъчна тълпа видяхме миналата седмица в парламента. Първо ИТН взе мандат да състави правителство, а след това се отказа да си довърши процедурата и нарочно предизвика тежък конституционен запек.

И когато парламентът подложи на вот предложения от самата ИТН лаксатив, всичките 65 депутати до един измаршируваха навън. Защо? За да няма кворум. Запекът да продължи. Ама нали този кворум иска да стане вашето? Не, ние го искаме, но не го желаем…

Дали тези депутати не чуха някакъв зов от отвъдното? Дали наистина не са зомбита?

Дори председателката на парламента Ива Митева - симпатична и интелигентна юристка с пресен докторат, абдикира от поста в най-критичния момент. Капитанът напусна кораба още преди да се е ударил в айсберга.

Зовът на зомбито

се оказа много

по-мощен и от

разума, и от

достойнството

Всеки от тези 65 човека е умен и образован. Повечето са минали на кастинг, значи са и красиви. Никой от тях не би постъпил така, ако зависеше от собствения му акъл. Но акълът им е в заложната къща, минали са на управление от отвъдното.

Какво ли ги зомбира? Вероятно са подписали зомби декларации. Може и да са дали някакви гаранции, че няма да си включат собствения мозък – я предварително подписана оставка, я запис на заповед за огромна сума. Вече имахме такива случаи. А може и да са им отвлекли децата, за да ги изнудват.

Каквато и да е принудата, тя не е в самите тях - не идва нито от личната им преценка, нито от волята на техния избирател, какъвто те всъщност нямат. Избирателят е в касата на Слави. Така е винаги при партийно-листовата избирателна система, накратко - ПЛС.

Никъде, където парламентът се избира с мажоритарен вот, не се забелязва подобно зомбиране. Няма и такива политически кризи. И обратното – при ПЛС навсякъде е така.

Депутатите

нямат собствен

мозък,

а кризите продължават с години. Какво сега ще се промени след още едни избори? Нищо – пак същата криза. Българската криза е като хроничния сифилис преди антибиотиците.

Това е толкова очевидно, че няма накъде. И въпреки това медийните коментатори, социолози, политолози не го забелязват, а кършат ръце и

късат ризи

за всичко друго

освен за

истинската

майка на хаоса

ИТН на Слави били популисти, чалгари, проект на ДПС, на Радев, не били истинска партия? А коя партия е истинска? “Изправи се БГ! Ние идваме!”? Шепа опортюнисти, събрани от принудата на обстоятелствата. ДБ? Саморазпадаща се коалиция. БСП? Ужким лява изпокарана партия, а по-дясна от всички. За ГЕРБ дори не говоря – според опозицията това не е партия, а мафия, която трябва да бъде изчегъртана.

Ние нямаме “нормални” партии. Нямаме либерали, лейбъристи, консерватори, които да са стъпили върху свои собствени корени сред народа. ИТН не е изключение, тя е нормалността.

Такива са ни партиите, защото такава ги ражда партийнолистовата избирателна система (ПЛС), при която депутатите не се избират, а се назначават по списък от олигарсите. А както виждаме, у нас

олигарсите

избягват

културните

методи за

подялба на

плячката

Как иначе се получи това 90-процентово съвпадение на идеите между БСП и ИТН, когато ИТН има ултрадясна икономическа програма? И защо ИТН разрушава вече втори парламент, без да внесе проектозакон за мажоритарен вот – причината, заради която изобщо възникна като партия? Защо поне не прокара нормален законопроект за референдумите? Нали за това я избраха?

Старите

филмови кадри

от германския

Райхстаг

през 1932 г.

показват буквално същите картинки като в днешния български парламент. Депутатите от националсоциалистическата партия влизат в залата в униформи и под строй - също както ИТН откриха 45-ото народно събрание под строй и с униформени маски.

Любим парламентарен прийом на нацистите - изнудване чрез бойкоти и изкуствени конституционни кризи. Няма нужда да обяснявам пак, че това е било възможно благодарение на вота за партийни листи.

 Ако я нямаше ПЛС, нямаше да го има и Хитлер.

Това е добре известно в политологията, но не и на българския политолог. За него тъкмо ПЛС е модерната технология на демокрацията. Опитът няма значение за тези безпаметни глави. Няма значение какви са фактите. Няма никакво значение, че ПЛС винаги и навсякъде води до пълно отчуждение на политиците от населението, до политически упадък, до срив на демократичните институции и неадекватност на държавата.

За българския

политолог виновни

са чалгата и

“популизмът”

Тоест – дайте да сменим този народ, който все избира неправилни партии.

Няма правилни и неправилни партии. Партиите могат да бъдат всякакви, стига системата да им позволява. Например ИТН е доста по-нахална от нацистката партия през 1932 година, защото тя поиска цялата власт с едва 27 на сто от мандатите. Имат ли право да го искат? Имат, разбира се. Системата го позволява. Както казал фюрерът, демокрацията е като трамвай – като стигнеш до твоята спирка, слизаш. Тяхната спирка още не е дошла.

Болестта е ясна, докторите не са в час. Да вземем статията на г-н Плевнелиев в “24 часа”: “Диагноза “Пълно изтрещяване”. Подзаглавие – “България е в плен на популизма”. Първо, да кажа, че бившият президент ми е много симпатичен като човек, но аз имам предвид идеите, които се пробутват от негово име.

На този извод ме навежда следната фраза по адрес на Трифонов: “популист, който обещава да оправи България, но единственото, което е свършил дотук, е да облъчва младите с националпатриотична чалга и да организира антисистемен референдум с три противоконституционни въпроса”.

Не може да бъде Плевнелиев да е родил това изречение! Първо – и трите въпроса бяха одобрени от Конституционния съд. Значи няма как да са противоконституционни. Второ – два от тези 3 въпроса бяха предложени за референдум от самия Плевнелиев около 3 години преди Слави. Забравил ли го е? Не вярвам, изглежда ми свеж младоженец.

Виновен е популизмът? Никой сериозен политолог вече не използва този термин, освен когато будалка будалите. Първо, защото той не означава нищо. Рузвелт, Дьо Гол, Симеон Сакскобургготски – все популисти на своето време. Не са популисти само неуспешните политици.

Второ, защото този термин съдържа в себе си твърдението, че народът е глупав. Но народът усеща, че го наричат глупак, и наказва. Кои са най-наказаните политици на прехода? Тези, които все се борят с популизма.

Болестта е ясна – нарича се партийнолистова избирателна система. Лечението също е ясно – нарича се мажоритарен вот. Единствената система, при която народът наистина си избира представителите.