Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Понеже явно сега настоятелно ще ни обясняват, че няма нищо лошо в израза "мъжко момиче", употребяван с особено настървение за петте български медалистки от Олимпийските игри в Токио, се налага да обясня защо според мен този израз е напълно несъстоятелен:

"Мъжко момиче" е подценяващ израз, който очевидно "прибавя стойност" на жената, като 1. ѝ придава мъжки, т.е. явно ценни за използващия израза личностни/полови качества, и 2. с известна снизходителност "подмладява" жената, защото явно за използващите израза жената е по-яка като е момиче.

Мъжете не бременеем, не раждаме, изключително рядко прекъсване кариерното си развитие за минимум година, за да отглеждаме децата си, и в повечето случаи не ние отсъстваме от работа, когато децата боледуват.
В българския случай жената в нашата родина прави всичко, което и мъжете, но към това се добавя и всичко гореизброено.

Не виждам нищо положително нито в израза, нито в това, че го има в някаква песен, колкото и да е любима на "поколения българи", нито в това че било уж признак на сила.
Ми не е.

И не, не се казва на момчетата "Удряш като момиче", защото момичето може да е като Стойка Кръстева, Ивет Горанова, Тайбе Юсеин или Евелина Николова и да е способна да поступа мнозинството класически български мъже (тези, дето се разпознават, да не ме занимават).

Но както е добре известно, само жена родила тризнаци естествено, знае как се чувства българския мъж с 37,5° температура. :)

*От фейсбук!