Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Полицията в Бургас съобщи подробности около арестите, осъществени по-рано днес в града и съседните Поморие и Несебър.

Както "24 часа" писа,  специализираната акция е била по линия на противозаконни отнемания на луксозни моторни превозни средства. В нея са участвали служители на отдел „Криминална полиция”, сектор „Специализирани полицейски сили” и сектор „Специализирани тактически действия” към ОДМВР Бургас и бургаската жандармерия.

Задържаните към момента са трима мъже на 35, 42 и 50 г. Между тях са помориецът Валентин Стойков-Пахама, един от най-популярните автодажмабиз по морето и аверът му Божидар - Даката, установи репортерска проверка. 

Двамата са с висящо от 2015 г. дело за осъществено противозаконно отнемане на „Ауди Q 7”, осъществено от територията на Слънчев бряг.

Мъжете са арестувани на различни места след провеждане на целенасочени полицейски действия по локализирането им, тъй като действали изключително конспиративно, разкриха разследващи. След всяка от кражбите автоджамбазите сменяли ползваните коли, като се придвижвали главно по второкласни и третокласни пътища, за да избегнат системите за видеонаблюдение, покриващи главните пътни отсечки.

Установено е, че мъжете осъществявали кражбите на висок клас автомобили, произведени обикновено след януари 2021 г., в курортите Слънчев бряг, Равда и Свети Влас. Набелязвали ги предварително и изчаквали отдалечаването на собствениците. Чрез скъпоструваща и изключително модерна техника, прониквали в купето на автомобила, след което го укривали в близки населени места. Целта на автокрадците била връщане срещу откуп на собственика или изкарването  на крадените коли през граница за трети страни.

Констатирано е, че във всички осъществени до момента кражби на скъпи автомобили собствениците са чужденци, отседнали за почивка по Южното Черноморие.

Тримата криминално проявени мъже са задържани за срок до едно денонощие, като предстои събраните до момента материали да бъдат докладвани в Бургаската районна прокуратура.