Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Игор Дедович (вляво) и Стеван Стаматович от черногорския Шкалярски клан
Игор Дедович (вляво) и Стеван Стаматович от черногорския Шкалярски клан

Битката започва от 2015 г., до когато заедно пренасят оръжие и перат пари

Изграждат мрежа от влиятелни покровители,
сред които има полицаи и политици

Жестока битка се води вече 7 г. между двата големи черногорски престъпни клана - Кавачкия и Шкалярския. Кръстени са на малки селища в близост до живописния средновековен град Котор на Адриатическото крайбрежие, известен като "скъпоценния камък" на Черна гора, включен в списъка на ЮНЕСКО за културно-историческото наследство. В последните години обаче наричат популярната туристическа дестинация Черногорската Сицилия.

Войната между двете наркогрупи започва през 2015 г. и досега жертвите са над 40 души, като кървавите мафиотски битки отдавна вече не се водят само в Котор, а са пренесени в столицата Подгорица, в Белград, Атина и други европейски градове.

До 2014 г. членовете им работят заедно в една групировка "Котор", изградила сериозна мрежа за трафик и разпространение на кокаин от Южна Америка в Европа,

трафик и продажба на оръжие и пране на пари

Имат международна логистична мрежа и бази в Европа, Латинска Америка, бившите югорепублики и в други страни на Балканите. Бързо се организират и са способни за кратко време да реализират доставка на наркотици до много точки в света.

Специализирани са в транспорт на кокаин по маршрути от Латинска Америка до европейски морски градове. В края на 2014 г. обаче от склад на групировката във Валенсия изчезват 200 кг кокаин, пристигнали от Латинска Америка.

На борда на черногорския учебен военноморски кораб "Ядран" Военната полиция от Подгорица открива 50 кг кокаин за над 5 млн. евро.
На борда на черногорския учебен военноморски кораб "Ядран" Военната полиция от Подгорица открива 50 кг кокаин за над 5 млн. евро.

Тогава настава раздорът и групировката се разделя на Кавачки и Шкалярски кланове, които започват жестока война помежду си, разтърсила подземния свят в Сърбия и Черна гора.

Началото на кървавата вендета, продължаваща вече 7 г., е дадено на 20 февруари 2015 г., когато в Белград е убит Горан Радоман, смятан за организатор на кражбата на кокаина. Десетки членове на двете групировки и техните семейства са убити, като сред жертвите освен гангстери има адвокати, футболист, както и няколко случайно попаднали на неподходящо място невинни хора.

Мъртъв падна дори и депутатът Саша

Маркович от Черна гора, за когото се смята, че е убит по погрешка вместо своя кум Горан Джуричкович от Шкалярите, който по-късно бе застрелян от снайперист в Будва.

Гърмят експлозиви, а разстрелите са нагли, през деня, на публични места - в заведения, на улицата, в автомобили, яхти, пред десетки свидетели. Дори и затворът се оказа несигурно място за живота.

Убиец със силиконова маска става запазена марка за екзекуторите, които винаги са с по няколко фалшиви документа за самоличност. Използват криптирана комуникация помежду си чрез приложението "Скай".

Мафиотските структури създават транспортни компании

като прикритие за трафика на дрога, оръжие и пари, превозвани в специално модифицирани автомобили. Изграждат мрежа от влиятелни покровители, сред които има полицаи и политици. Един от скандалните случаи е от април 2019 г., когато на борда на черногорския учебен военноморски кораб "Ядран" военната полиция от Подгорица открива 50 кг кокаин за над 5 млн. евро и оръжие. Арестуван е офицерът Душко Раденович по подозрение, че е знаел за пратката на кораба, който е трябвало да отплава от Тиват през Истанбул до Пирея в рамките на учебна практика на студенти от морския факултет в Котор.

Не толкова борба за надмощие, територии и пари от престъпната дейност, а принципът "око за око, зъб за зъб" е водещ при екзекуциите.

Кръвното отмъщение се превръща в обичайното "право" в Черна гора и Сърбия и придобива невиждан размах, като войната се води за всеки убит, а възмездието е оставено в ръцете на семейството и приятелите. Някои от лидерите на двата клана са убити, но техните места заема ново попълнение. Малцина са в затвора, трети се укриват, а на терен работят още десетки.

Едно от знаковите убийства е на Александър Станкович, който ръководи ултраската фракция "Еничари" на футболния отбор "Партизан (Белград). Застрелян е с картечница през есента на 2016 г. в Белград, докато се качва в колата си. Той е част от сръбското разклонение на Кавачкия клан, а след смъртта му мястото заема Велко Беливук, наричан Веля Неволя, а фенската група се преименува на "Принципи".

Зрелищна е и екзекуцията на Дaлибoр Джурич от Шкалярския клан, който на два пъти се разминава със смъртта. През 2006 г. е ранен при нападение в Котор, а през 2011 г. едва оживява след взривена бомба в Белград. Третият опит обаче е фатален. Влиза в затвора "Спуж" в Подгорица през 2014 г., а 2 г. по-късно е убит е от снайперист, докато е на разходка в двора на зандана.

Миодраг Крушчич пък, близък до Шкалярския клан, собственик на известна дискотека в Подгорица, през май 2018 г. бе убит, докато седи в градината на ресторант с журналистка.

Едър мъж с качулка и силиконова маска на лицето се доближава откъм гърба и стреля няколко пъти в Крушчич. Журналистката е ранена от счупени стъкла, но оживява.

Във Виена е друго от знаковите убийства - на Владимир Роганович, член на Кавачкия клан, осъден през 2009 г. за убийство. Той е застрелян през декември 2018 г. пред ресторант в австрийската столица.

Един от най-тежките удари за Шкалярския клан е нанесен на 20 април 2019 г. Убит е Веселин Вукотич, баща на лидерите на клана Йован и Игор Вукотич. 60-годишният мъж е застрелян с 5 куршума пред къщата си в Котор, докато излиза от колата си. Синът му Йован е арестуван в Анталия, където пребивавал с фалшив български паспорт, и екстрадиран в Черна гора, където го издирват за опит за убийство на членове на Кавачкия клан. Йован е имал и фалшив македонски паспорт на името на Георги Андонов. Брат му Игор се укрива, защото се издирва за участие в организирана престъпна група.

Дни след смъртта на Веселин Вукотич е убит 28-годишният Мило Илич от Кавачкия клан. Паркира колата си, влиза в магазин на улица в Подгорица и при връщането си обратно в джипа е ликвидиран с 13 изстрела. Интересно е, че тези две убийства стават дни след като в края на март 2019 г. на румънския морски бряг изплуваха тонове кокаин, а дни по-късно 150 пакета със "спасителни жилетки" стигнаха и до нашето крайбрежие до Шабла, Русалка и Варна.

Тогава се разбра, че ливанецът с бразилски паспорт Джоузеф Нур Еддин Насрала, с прякор Шейха, е босът на канала за трафик на кокаин, въпреки че лежи в бразилски затвор за наркотици. Дрогата е отпътувала от пристанището Белем в Бразилия към Турция. Претоварена е на друг кораб, който прекосява Черно море до територията на Румъния.

Лодка се преобърнала и във водите на Черно море. В нея се оказват близо 2 тона кокаин.
Лодка се преобърнала и във водите на Черно море. В нея се оказват близо 2 тона кокаин.
На борда му кокаинът е преопакован в нови пакети с различно лого.

След това е прехвърлен на две лодки, едната от които се преобърнала и във водите на Черно море се оказали близо 2 тона кокаин. Разследването е установило, че в схемата участие имат босовете на Шкалярския клан Игор Дедович и Давор Трайкович. Последният веднага след случая се е укрил.

Дедович напуска Черна гора още през 2008 г. и се укрива, след като е ранен при престрелка. Има фалшиви паспорти, сред които и хърватски. Издирват го за опит за двойно убийство в Котор на двама от Кавачкия клан през 2016 г. Често пътува до Бразилия, Хърватия, Босна и Херцеговина. Заема лидерското място в Шкалярския клан след ареста на Йован Вукотич. Дедович не успява да се спаси обаче от куршумите.

Убит е през януари 2020 г. заедно с партньора си Стеван Стаматович в Гърция, вероятно заради провалената доставка на 2 тона кокаин, изплували в Черно море. Двамата вечерят в ресторант в Атина заедно с жените и децата си. В препълненото с клиенти заведение влизат четирима маскирани, гърмят около минута по двамата и бягат с автомобил. Стеван Стаматович е водач на криминалната група "Загоричани" от Подгорица, която работи за Шкалярския клан. Имал е задочна присъда за опит за убийство на човек от Кавачкия клан.

Издирван от Интерпол член на Кавачкия клан е заловен в България

през 2018 г. Черногорецът Предраг Кнежевич има за доизлежаване присъда за опит за убийство. Идвал е няколко пъти в България, дори имал нает апартамент под наем в София. Арестуван е при второто си влизане у нас на летището с фалшиви португалски документи за самоличност.

Най-мистериозният от лидерите на двата клана е 38-годишният Радойе Звицер от Кавачите.

38-годишният Радойе Звицер от Кавачите е убит в Киев през май миналата година.
38-годишният Радойе Звицер от Кавачите е убит в Киев през май миналата година.
Роден е в Котор, но живее в Белград и често сменя мястото си на пребиваване - Прищина, Виена, Истанбул - с фалшиви документи. Не успява обаче да се укрие от враговете си, които го намират в Киев през май миналата година. Нападатели стрелят по него, докато прави сутрешния си крос около жилището, в което живее.

Спасява го жена му Тамара, която стреля по тях и те се разбягват. Звицер е ранен, но оцелява. По-късно украинската полиция арестува няколко сърби и черногорци, които вече са и подсъдими за опита за убийство.

Години по-рано килъри стрелят по жена му и детето, докато са в колата, но те се спасяват. Звицер в момента се издирва, като се говори, че е някъде в Южна Америка. Той помага на Велко Беливук да заеме мястото на убития водач на ултрасите на "Партизан" Александър Станкович и да оглави престъпната групировка в Сърбия.

Вторият водач на Кавачкия клан и най-възрастен от двете групировки е 57-годишният Слободан Кашчелан от Котор. През април т.г. черногорската полиция успява да го арестува, заедно с още няколко членове на клана, за организиране на престъпна група, извършила и планирала редица тежки престъпления. Други се издирват.

Вицепремиерът по сигурността Дритан Абазович нарече арестите "най-големият успех от десет години" в борбата с организираната престъпност в Черна гора. Започва обаче да получава заплахи за живота си. В МВР получават информации, че членове на престъпния Кавачки клан готвят убийството му и той вече има засилена охрана.

Черногорският премиер Здравко Кривокапич коментира: "Знам, че е застрашен физически.

И аз получавах такива послания, но не им придавах значение. Съжалявам, че не всички изразихме солидарност с него, защото той тръгна на открита борба с престъпността. Всички трябва да го подкрепим в тази борба", каза Кривокапич.

Полицейските власти в Черна гора, Сърбия, Словения успяват да разбият част от местните клонове на двете групировки, но засега се оказва, че това е временно - до заемане на мястото им от други.