Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КЛАСА: В Лудогорец се надяват играта да потръгне след завръщането на Марселиньо (вдясно) на терена.
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
КЛАСА: В Лудогорец се надяват играта да потръгне след завръщането на Марселиньо (вдясно) на терена. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Възможно ли е едно футболно първенство да е предрешено още преди неговото начало.
В страната на неограничените възможности, каквато е България, подобен сценарий съвсем не звучи като научна фантастика. След кратка лятна ваканция елитните отбори отново са събрали своите бойци под знамената и поне на думи обещават да се хвърлят в луда битка за титлата.
Само дето на арената ще има един гладиатор, който е с три глави над останалите си съперници, притежава най-добрите бойни умения и се радва на възможно
най-мощното въоръжение При подобно разпределение на силите само чудо може да лиши фаворита от крайната победа. Читателите сигурно вече са се сетили, че става дума за "Лудогорец".
Разградският тим в никакъв случай няма нужда от прекалено идеализиране. Отборът беше напуснат от основни играчи, а новите до този момент не се представят на очакваното ниво. Най-зле е положението при звездата на лятната селекция на разградчани - Сисиньо. Бразилецът е крайно неубедителен на десния бек и това принуди новия треньор на "орлите" Бруно Рибейро да го изпробва и по крилото. Другите нови попълнения със сигурност не могат да запълнят дупките, останали след напускането на играчи като Кайсара, Барт, Безяк и Абало.
Само че дори при наличието на този моментен хаос в отбора, разградчани изглеждат абсолютно непобедими на фона на останалите си съперници в елита. През миналия сезон ЦСКА до едно време се бореше със зъби и нокти за първото място. В разгара на битката самообявилият се за спасител Александър Томов дръпна шалтера на животоподдържащите системи на "червените" и те
пропаднаха в небитието на аматьорския футбол
Сега отговорът на въпроса "Кой ще спре "Лудогорец"?" изглежда още по-труден. По традиция тази роля би трябвало да пасне най-добре на "Левски". Само че "сините" отсега като че ли развяха белия байрак и никой от отговорните фактори не споменава да е поставял на треньор и играчи задължителната задача да спечелят титлата.
Наследството на Тодор Батков явно тежи като воденичен камък на новите собственици и в момента те са заети с осигуряването на най-належащите финанси за нормалното функциониране на клуба. При това положение за скъпи трансфери и дума не може да става.
Чест му прави на треньора Стойчо Стоев,
че не извади торбата с оправданията, както го правят други небезизвестни негови колеги. Стоев обяви готовността си да опита да направи добър отбор от наличния материал и обеща да дава повече шанс на "сините" юноши.
Младоците от години чакат някой от наставниците наистина да изпълни обещанието и да ги пуска в игра, но в крайна сметка винаги бяха пращани да се обиграват във втородивизионни отбори в очакване на щастливото завръщане на "Герена". Треньорът Стоев в тандем с директора Иванов все пак направиха някои успешни трансфери. Със сигурност най-добрите им покупки са халфовете Георги Костадинов и Джереми де Ноойер, които си паснаха идеално в центъра на терена. Австрийският защитник Максимилиан Корнер тепърва ще трябва да доказва мястото си в "Левски". Дори всеки от новите да се окаже истинско попадение, "сините" пак нямат особени шансове да се счепкат с "Лудогорец" за златните медали. Повод за подобен песимизъм са и думите на Георги Иванов, който призна превъзходството на врага.
"Футболът в България от година на година върви надолу. Не е добре да има един отбор като "Лудогорец", а другите едва да кретат. Без конкуренция няма как всички да имат резултати", обяви Гонзо в интервю за БНТ. Той направи и интересни разкрития относно опитите му да направи
качествена селекция
Оказва се, че не един или двама играчи са се отказвали буквално в последната минута преди насрочения час за подписването на договора, за да подпишат с друг клуб, който им е предложил 500 лева повече на месец. Георги Иванов също така чистосърдечно си признава, че селекцията е направена в последния възможен момент и тепърва играчите ще трябва да се сработват в шампионатни мачове.
Само че първият сблъсък никак не е лек и не става за сработване. "Сините" гостуват на "Ботев" в Пловдив, а "канарчетата" винаги са мотивирани до краен предел, когато видят сините фланелки на терена. Пловдивчани успяха да решат част от паричните си проблеми и платиха забавени заплати и премии. В отбора
няма гръмки трансфери
и ще се разчита на вече изграденото ядро от играчи. В другия пловдивски тим също не е никак спокойно. В "Локо"-то тече смяна на властта и чак след идването на новите шефове ще стане ясно колко точно пари има и за какво ще бъдат харчени.
Почти всички останали отбори в елита също не могат да се похвалят с особено гръмки трансфери. "Литекс" се опита да е изключение в общата сивота и купи няколко чужденци за цвят. В Ловеч пристигнаха португалците Арсенио Нунеш и Диого Виана, както и колумбиецът Хенри Рохас. Чужденците имаха твърде малко време да се обиграват и съответно не бяха от полза в злополучните мачове на "оранжевите" срещу латвийския "Йелгава".

Целият материал четете в новия брой на в."168 часа".