Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

"Когато някой си прави предизборна кампания върху моя гръб, да знае, че той е много голям, но и много хлъзгав. Много народ се покатери по него, но и много падна", каза лидерът на ГЕРБ

Вчерашното решение беше чупене на всякакви възможности за разговор. Абсолютно всичко е загубено след вчера - това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за бившите си управленски партньори от ПП-ДБ и свалянето на шефа на парламента Росен Желязков.

Така Борисов отговори на двете условия на Лена Бориславова от ПП за ново общо управление с ГЕРБ. Тя поиска разписване на коалиционно споразумение с ясни срокове, а Борисов да спазва ангажимента.

"Когато някой си прави предизборна кампания върху моя гръб, да знае, че той е много голям, но и много хлъзгав. Много народ се покатери по него, но и много падна", отговори той на коментара на Бориславова, че Делян Пеевски е лидера на ГЕРБ, а не Борисов.

"Никола Минчев нямаше мнозинство тогава, а когато правихме конституцията на Христо Иванов, много ясно се бяхме разбрали трите партии - ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ, че именно за това оставяме да работи парламента, защото това мнозинство ще се поддържа. Днес може да се изберат регулаторите. "Възраждане", ПП могат да ги изберат - имат всичко, могат да го направят, а ние сме опозиция, говоря за ГЕРБ", сравни Борисов свалянето на двамата председатели Желязков и Минчев.

Вчера Борисов и Пеевски се срещнаха с кмета на Ямбол Валентин Ревански, който поискал от тях оборудване за новата болница, връщане на няколко казарми с 60 дка площ да се вземат от Министерството на отбраната и да се върнат на Ямбол, за да се развиват гребна база и ботаническа градина и освежаване на една спортна база.

"Сега им демонстрирахме на колегите от ПП и ДБ, че ние не се водим от конюнктурата, не използваме парламента за предизборна кампания, не гласуваме с тези, които гласуват срещу нас, и затова отхвърлихме предложението на комисията, която касаеше митниците, защото вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено, чупещо, Найо, всички възможности за разговори. Напомням, че по време на преговорите, Росен Желязков беше универсалната фигура, която приемаха колегите от ПП-ДБ, включително и за премиер, не само за министър. И какво постигнаха? Смениха Росен с Росица. И ако заради това си заслужаваше да се смразим още повече - окей, на г-жа Бориславова ѝ предайте, че ГЕРБ и ДПС двете партии само, говоря от името на ГЕРБ, няма да правят управление и коалиция", посочи Борисов, обръщайки се към пиара на "Промяната" и медиите. И обясни, че именно затова вчера казал, че според него ще има още 5-6 служебни правителства.

"Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине. Абсолютно всичко е загубено след вчера във взаимоотношенията. Днес аз им демонстрирах как трябваше да постъпят те вчера - да подкрепят своите колеги, до вчера приятели, за Росен Желязков. За един ден ставаше въпрос. Не трябваше да се съшият с "Възраждане" и да им седнат в скута, а "Възраждане" не трябваше да допускат да бъдат унижавани", коментира Борисов.

Според него е възможно Ваня Григорова и участието ѝ в парламентарните избори може да направи следващия парламент много по-различен, но не обясни дали очаква тя да стане депутат, или просто да дръпне от гласовете на други партии в НС. Тя е истинския победител на местните избори в София, смята бившият премиер.

Във вторник ще има извънредно заседание на парламента, обяви той, за да може да се приемат някои от важните изостанали закони.