Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станимир Михайлов в здравната комисия в парламента по време на изслушването си за избор на шеф на НЗОК през юли
Станимир Михайлов в здравната комисия в парламента по време на изслушването си за избор на шеф на НЗОК през юли
  • ГЕРБ: Бил е принуден от някой в залата, така работи мафията. Още днес ще подадем сигнал за разследване
  • И човекът на ГЕРБ Момчил Мавров си оттеглил оставката вчера

Странен обрат настъпи с оставката на шефа на здравната каса Станимир Михайлов в парламента. Малко след като председателят на парламента Росен Желязков предложи тя да бъде гласувана от парламента, се оказа, че той я е оттеглил. По-късно се отказа, че и заместникът му проф. Момчил Мавров е оттеглил оставката си, но вчера.

Желязков предложи точката с оставката му да влезе извънредно в дневния ред на парламента малко преди 10,00 часа и това предизвика бурен спор в пленарната зала. Най-ядосани са от групата на ПП-ДБ, които издигнаха Михайлов за шеф на касата. Той бе избран в края на юли, а през ноември бе избран подуправителя проф. Момчил Мавров, който бе издигнат от ГЕРБ. Тогава обаче некоалиционните партньори се изпокараха, премиерът акад. Николай Денков настоя за ясен механизъм за избиране на хора за регулаторите и в крайна сметка ден след избирането на професора, и той, и Михайлов подадоха оставки.

Досега обаче те не бяха гласуване от парламента. Преди минути от трибуната депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов обяви, че в 10,12 часа тази сутрин Михайлов е оттеглил оставката си, и затова предложи точката да отпадне от дневния ред на парламента.

"Това, което се случва и виждаме, разбира се, не само в системата на здравеопазването, е опитът на колегите от ГЕРБ-СДС да овладеят всички системи, включително и здравеопазването", каза Пандов.

"Това, което се случи преди няколко минути на тази трибуна, демонстрира едно единствено нещо - така работи мафията в България. Така работи задкулисието. Сега най-важното е всички български граждани да разберат кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката. Кой? Кой му се обади по телефона и кой го накара да си оттегли оставката. Тя е личен акт и не се депозира от депутат в Народното събрание, а лично от управителят на НЗОК, което означава, че управителят на НЗОК е зависим от тези хора. Ето така работи мафията в България и искам всички български граждани да го разберат. Станимир Михайлов е бил принуден да се оттегли оставката от някой в тази зала и това трябва да бъда разбрано. Още днес ще подадем сигнал това да бъде разследвано", заяви шефът на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Въпреки настояванията на ПП-ДБ за отпадане на точката, това така и не стана. И Хамид Хамид от ДПС настоя от трибуната темата да се разгледа.

По време на дебата стана ясно, че и проф. Момчил Мавров е оттеглил оставката си, но вчера. Това отново бе съобщено от Васил Пандов. "Очевидно това, което се случва в момента, е един план, който се изпълнява. По същия начин можем да поставим въпроса свободно ли е оттеглил той своята оставка вчера, защото имаше тук такива разсъждения", коментира той.

След като стана ясно, че и двете оставки са оттеглени, Асен Василев предложи край на дебата, но събра само 68 гласа "за" от своите и БСП. ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" събраха общо 121 гласа "против".

Докато споровете текоха, се оказа, че самият Станимир Михайлов е пристигнал в парламента. Депутатите гласуваха процедура за допуск, която мина със 102 гласа от ПП-ДБ, "възраждане" и БСП, и той влезе в залата, като седна най-отзад и се заговори с Васил Пандов. И това обаче смути проф. Ангелов: "Ето още една принуда - те са принудили управителя да дойде в Народното събрание да продължи да бере срама от всичко онова, което те правят".

Професорът обясни, че оттеглянето на оставката е внесено от сътрудник на групата на ПП-ДБ в деловодството на парламента. Името му било Калоян Пеев и се води главен специалист. "Няма никакви данни за автентичността на този документ и подписа. Ето затова ще поискаме и графологична експертиза на подписа дали е поставен автентично. И още нещо - искам всички български граждани да си спомнят един срамен акт, който стана преди една седмица. Това е вторият Живко Коцев. Това е вторият пудел на каишка, който трябва да дойде в пленарната зала. Единият си подаде оставката и после премиерът г-н Денков го хвана за якичката, свали го долу пред журналистите и каза: "Оттегляй си оставката, щото ние ще те пазим, ние ще пазим каналите и пачките, контрабандните канали". Няма да стане това нещо. Няма да потекат пудели към вас от Здравната каса и това трябва да спре. Забравете го", каза шефът на Здравната комисия.