Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Дянков - бивши вицепремиер и министър на финансите
Симеон Дянков - бивши вицепремиер и министър на финансите

Бившите коалиционни партньори сега са изборни врагове, много помия ще се излее. Арената ще бъде действащият парламент, смята бившият вицепремиер и министър на финансите пред Румяна Денчева от "24 часа"

- Изненада ли ви съставът на служебния кабинет, г-н Дянков? Ще сработи ли според вас този екип?

-  Служебният кабинет има поне половин година живот, така че е важно той да сработи. Иначе някои основни цели като Шенген, еврозоната и ПВУ ще се забавят допълнително. Особено важно е най-после да тръгнат публичните инвестиции в транспорта и инфраструктурата. Затова най-добрата новина за мен в служебния кабинет е оставането на транспортния министър Гвоздейков. Той е отличникът на отиващия си кабинет и напълно основателно беше поканен и в служебния. Изненада за мен е икономическият министър, обикновено в този сектор е необходимо по-ново мислене.

- Кой го състави? Много хора не вярват, че е дело на служебния премиер.

- Разностранните попълнения за мен показват, че по-скоро това са хора, с които премиерът Главчев се познава лично. Такъв пример е Людмила Петкова - тя влезе в МФ през 2010 г., когато Главчев беше във финансовата комисия на парламента, и двамата работиха заедно по няколко бюджета и множество данъчни закони. Имат еднакво консервативно мислене. Такъв е случаят и с икономическия министър, който беше председател на КЗК по онова време. Както и енергийния министър - отдавна е в системата на държавните енергийни предприятия. Тримата оставащи министри от кабинета “Денков” които познавам - Гвоздейков, Цонов и Вътев - се справиха добре през последните 9 месеца и вероятно са консенсусни фигури, изключвам политическите страсти.

- Ден преди оповестяването на кабинета парламентът наложи мораториум над харчовете на финансовия министър, а президентът директно поръча да се направи проверка на министерството му. Какъв сигнал даваме навън с това?

- Много лош сигнал. Означава, че парламентът смята, че Асен Василев злоупотребява с публичните финанси. Което изглежда ужасно навън - не смятам, че той го заслужава. Най-малкото, същият този парламент гласува бюджета и харченето на дефицит, какво се промени толкова бързо? Това са предизборни ходове, което обаче влияе на външните наблюдатели.

- В последните дни тече и дискусия изчезнали ли са 3 милиарда от фискалния резерв. Изчезнали ли са?

- Коментарите около фискалния резерв са преждевременни и само пречат на влизането ни в еврозоната. По-добре да се изчакат данните в края на месеца и тогава да се говори. Смислен въпрос е обаче защо се плащат всички задължения на “Топлофикация София”. Това е чист популизъм за сметка  на всички българи, които не ползват столичното парно.

- Не е ли грешка да обвиниш финансовия си министър в тежки грехове по същото време, в което чакаш покана за еврозоната?  Ще я дочакаме ли? 

- Този ход, както и различните комисии, които тръгват в парламента, пречат на влизането ни в еврозоната. Очаквам и други обвинения да излязат около Асен Василев - той е лесна мишена, защото покриваше голям периметър на действие и е знаков политик на ПП.

- Текат  скандали и около митниците. Шефката им е арестувана, снимки показват странни връзки на главния секретар на МВР и на Банкова с лобисти на контрабандисти. Не се наемам да съдя докъде ще доведат обвиненията, но се питам какво става при това положение с Шенген и по суша? 

- Шенген автоматично се забавя с година с този скандал. Няма как да убедим Австрия или някой друг, че пазим добре границите, ако ръководството на митниците е с повдигнати обвинения за подпомагане на контрабандата. 

- Има ли опция някой да оглави митниците, без да се оцапа или да бъде оцапан? Помня, че около Ваньо Танов, когото вие уважавахте, имаше непрекъснато напрежение.  

- Митниците трябва да се подновят изцяло като част от единна приходна агенция. Иначе винаги ще има скандали около тях. Може би атаката срещу ръководството - която индиректно е и атака срещу Асен Василев, който ги назначи неотдавна - е точно атака срещу идеята да има единна приходна агенция. Идеята ще отпадне при служебния кабинет.

- Ще работят няколко комисии в работещия парламент, който, вместо да приема закони, за да си получим поне парите по плана за възстановяване, ще се занимава с “Турски поток” и  “Лукойл”. Какъв ще бъде резултатът от тези занимания и защо не бъдат оставени на следствие и прокуратура?

- Предизборно време е, бившите коалиционни партньори са изборни врагове, много помия ще се излее. А и никой не вярва на прокуратурата, там скандалите са повече от на всички други места. Арената е действащият парламент. До изборите ще са главно такива комисии. Към тях сигурно ще се прибавят и други, например за многото смени в държавната администрация само за няколко месеца. Защо беше сменен директорът на АДФИ? Или директорите на териториалните звена в НАП? Давам примери само от финансите, но сигурно има много други такива.

- Европа отива и тя към предизборна битка, което означава, че ако не се класираме сега за еврозоната и Шенген, ще чакаме да се отвори нов прозорец след поне две или повече години. Какви загуби ще понесем от това?

- Загубите от всяка година забавяне на влизането в еврозоната за България са от порядъка на половин милиард лева, това са само директните загуби. Големите са репутационни - поредна група политици: Василев, Денков, ще бъдат обвинени в какво ли не. А тези хора представяха България в Брюксел до вчера. Един вид всички са маскари.

- Какво не направи, а можеше да направи отишлият си кабинет, за да укроти навреме инфлацията, та да изпълняваме поне формално критериите за еврозоната?

- Отиващият си кабинет пробва различни механизми за забавяне на инфлацията, но беше късно. Пораженията бяха направени в предишния кабинет, където Асен Василев беше финансов министър и напомпа инфлацията с вдигане на различни социални плащания. Във финансовата сфера не може всичко наведнъж, ако вдигаш изкуствено доходите, се вдига и инфлацията. А ако се вдигне инфлацията, не влизаш в еврозоната и оттам не печелиш конкурентоспособност. Това са аматьорски грешки, Людмила Петкова няма да ги допусне.

- Значи, споделяте обвиненията към финансовия министър, че рязкото вдигане на пенсии и заплати помпа инфлацията. 

- Факт. Или вдигаш социалните плащания, или държиш ниска инфлация. Не може и двете едновременно. Не може да си хем популист, хем консерватор. Асен се опитваше да е и двете, макар че в края на мандата се държа най-после като добър финансов министър.

- Как другояче да свием неравенствата, които у нас имат размерите на държава от Третия свят?

- Панацея няма. Или трябва като Хърватия - първо влизаш в еврозоната, после вдигаш социалните плащания; или като Румъния или Унгария - първо вдигаш социалните плащания, после мислиш за еврозоната. Ние сме в разкрачена ситуация.

- Попаднахме и в челните редици на държави, в които много се перат пари. Освен репутационни щети какви последици може да има това?

- Тук има цяла поредица мерки, които трябва да се предприемат. Всъщност Людмила Петкова е идеалният кандидат да се справи с този проблем.

- Познавате  отлично служебната финансова министърка Людмила Петкова. Дали ще издържи на това напрежение?  Какъв съвет бихте ѝ дали?

- Тя е спокоен човек, била е вече многократно в парламента и знае как да работи с депутатите. Добре се разбира с господин Йордан Цонев, което е важно. Той ще трябва много да ѝ помага. Съветът ми е бързо да избере заместник-министър, който пряко да се занимава с влизането в еврозоната. Тя няма да има време за всичко, особено след скандалите в митниците и АДФИ. Добър вариант е предишният служебен министър Росица Велкова. По нейно време започнаха разговорите със сегашната комисия в Брюксел и тя знае най-добре какво предстои. Освен това двете са стари кадри на МФ, нямат нужда от навлизане в работата.

-  Вече има и първите назначения - нов шеф на митниците и първите зам. финансови министри. Коментирайте ги. 

-  Добре е, че се внася спокойствие в приходните агенции, за да си вършат  спокойно работата.  От зам. - министрите смятам, че Методи Методиев е добър избор за еврото.