Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

28 кандидат-убийци арестувани след вечното дерби, на почти половината майки и бащи трябва да отговарят пред закона

Между 10 и 15 години ще лежат родителите на малолетен американец, който убил четирима души при стрелба в училище.

Сетих се за това, когато по същото време полицията в София задържа на Националния стадион “Васил Левски” 28 човека, от които 11 непълнолетни и четирима малолетни. След кратка справка става ясно, че въпросните непълнолетни и малолетни вероятно няма да понесат никакво наказание. Което ми беше обаче по-странното, е, че

никакво наказание няма да понесат и техните родители

или настойници, ако, разбира се, не се докаже, че те лично са им закупили пиротехническите средства или не са ги принуждавали по някакъв начин към незаконосъобразни действия.

Вие сещате ли се колко е абсурдно всичко това? Извършва се престъпление в центъра на София, за което всички знаеха, че ще бъде извършено - просто се случва на всеки мач на някой от т.нар. футболни грандове, а за т.нар. вечно дерби да не говорим. В броя си от понеделник “24 часа” публикува снимки и в рамките на последната година, когато се случва същото - двете агитки се обстрелват с ракети.

Очевидното един ден ще се случи - ще имаме убит (дано не са убити) на стадиона и чак тогава държавата ще се сети, че трябва да се вземат драконовски мерки за безопасност по стадионите. Макар че и тогава не е сигурно, че ще стане.

Спомням си как през 2000 г. след “Левски” - ЦСКА на столичния булевард “Патриарх Евтимий” хвърлена от фенове самоделна бомба, направена с познатата в агитките у нас смес от миниум, бронз и дребни камъчета,

уби 30-годишния Младен Младенов,

седящ в кафене на тротоара. Взривила се, след като го ударила в гърба. Задържаните бяха над 50, а пред съда впоследствие бяха изправени двама - Християн Петков-Чочо и Ивелин Николаев-Черупката.

В домовете им дори бяха открити самоделни бомби. Назначена по делото експертиза показа, че фаталната била 6 пъти по-голяма от другите, мятани от двамата фенове.

И заради това съдиите приеха, че не е доказано Чочо изобщо да е хвърлял бомбички на това място. За Черупката решиха, че е виновен за хулиганство, и го наказаха с 600 лв. глоба.

Година-две по-късно седим в заседателната зала на “24 часа” и обсъждаме как ще отразим поредното вечно дерби, а тогавашният главен редактор Венелина Гочева поиска да прегледа всички снимки. Това беше мачът, след който тогавашният собственик на “Левски” Тодор Батков проплака, че бият децата ни, защото полицията нахлу в сектор “Б” на стадион “Васил Левски”.

Докато се обсъждаха политическите и бизнес темите, аз разглеждах снимките. Отделих една и казах: Тази е за първа страница. Защо, резонно ме попита главният редактор. А беше, защото на нея се виждаше все още обвиняемият Християн Петков-Чочо как замахва да удари полицай в главата с откъртена пластмасова седалка.

Сега сигурно се сещате защо всички мерки, които уж взема държавата срещу подобни хулигани, а иначе казано - направо престъпници, са безсилни. В Англия този човек щеше по време на мача да е в районното и да го гледа по телевизията.

От МВР преди “Левски” - ЦСКА се похвалиха, че са иззели цял арсенал предния ден. Като видях какво се случи, бедна ми е фантазията за последствията, ако не го бяха открили. Всеки знае, че пиротехниката се вкарва по два начина. Първият е предния ден с помощта на всякакъв вид служебни лица - стюарди (които са от агитките), доставчици на храна, служители на стадиона.

Вторият начин е през сравнително по-безопасно изглеждащи фенове

преди самия мач - млади момичета, както въпросните непълнолетни и малолетни, защото те (за това стана дума) не подлежат на наказателна отговорност.

Разбира се, най-голямата отговорност е за държавата. Тя генерално е загърбила грижите си за спорта, особено в частта за материалната база, тоест стадионите.

Няма да се уморя да повтарям - 60 години в България не е построен нито един чисто нов модерен стадион. Робува се на някакви канони, че ЦСКА трябва да играе в Борисовата градина (което си е нещо като идиотщина) или че Националният стадион трябва да е задължително в центъра на столицата.

Пълни глупости и популизъм. Прекрасна идея беше за нов стадион на мястото на “Александър Шаламанов” в кв. “Овча купел”, жалко, че не се реализира. Сега вече за мен вариантът е буквално извън София, но с достатъчно функционираща изградена пътна инфраструктура.

Но да се върнем към родителите и тяхната отговорност. В момента сме загубили поне две поколения - заради безхаберността на политиците, заради пандемията, заради войните в Украйна и Ивицата Газа. Нека да се опитаме да не загубим трето. Трябва коренна промяна в мисленето, във възпитанието на младите, в образованието.

Често обвиняват за формирането на мисленето на тийнейджърите журналистите. Не, ние сме на изхода. На входа са семейството, учителите и обществото. И с общи сили, както и с достатъчно сериозни мерки можем да се справим.