Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европейският съд по правата на човека
Европейският съд по правата на човека

Проект за създаване на Национален координационен механизъм за ефективно изпълнение на решенията на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) бе обсъден от представителите на съдебната власт, неправителствения сектор, академичните среди и администрацията.

Към момента в България липсва нормативна уредба на процеса на изпълнение на решенията на ЕСПЧ, която да посочи компетентните органи и уреди съответна процедура. В същото време пълното изпълнението на тези решенията е международноправно задължение на българската държава, поето по силата на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. А в момента държавата ни е на едно от челните места по брой неизпълнени решения на Съда в Страсбург.

В проект на постановление е предвидено създаването на консултативен съвет към Министерския съвет, експертна група към него и секретариат, както и подробна процедура по изпълнение на решенията. Координацията ще се случва на две нива -  политическо и експертно, с ясната цел да се осигури ефективност и устойчивост на процеса по изпълнение на решенията.

Съществен принос за изготвянето на документа имат агентите на България пред ЕСПЧ към Министерството на правосъдието и стъпва върху детайлен анализ на причините за неефективното изпълнение на решенията и сравнително-правно проучване на подобни успешни практики. На концептуално ниво той бе приветстван от Отдел „Изпълнение на решенията на ЕСПЧ“ към Съвета на Европа в края на миналата година.

Участниците в дискусията дадоха конструктивни бележки, които ще бъдат отразени преди обявяването на проекта за обществено обсъждане и внасянето му за разглеждане от правителството.

Дейността по подготовката на документа се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 по проект изпълняван от дирекция „Процесуално представителство на Република България пред ЕСПЧ“, в Министерство на правосъдието.