Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Пачата (в кръгчето) бе до Гонзо на мача. Над тях вляво е Минко Брайков.
Павел Пачата (в кръгчето) бе до Гонзо на мача. Над тях вляво е Минко Брайков.

Павел Пачата бе задържан за 2 обира, с условна присъда е

Полицаите и топкрадците обикновено се гонят и бягат един от друг. А баскетболистите се срещат с футболисти само в дискотеките. Но вечното дерби между “Левски” и ЦСКА-София в неделя разчупи стереотипа. В официалната ложа бе първата публична проява на новия президент на Българския футболен съюз Георги Иванов - Гонзо. Той бе в компанията на оборотния крадец с влезли в сила присъди Павел Илиев - Пачата, на пенсионирания генерал от полицията Минко Брайков и баскетболиста Юм Уандие.

От всички най-логично е там да е бившият зам.-шеф на полицията Брайков. Той е член на БФС, зам. председател е на дисциплинарната комисия към съюза. Затова и не е странно, че се намира до шефа на БФС по време на вечното дерби.

Само 1 седалка по-надолу и съвсем точно до Гонзо обаче се оказа Павел Илиев-Пачата. Името на крадеца нашумя покрай обир на дома на примата Лили Иванова през 2019 г.

Тогава го подозираха за него, дори се появиха информации, че е арестуван. Те се оказаха верни, но не за кражба от дома на Иванова, а за посегателство срещу магазин на морето. Тогава бе задържан и неговият другар Иво Илиев-Пирона.

Двамата са чести партньори в кражбите. Така например през януари 2017 г. работят заедно с Иван Ценков-Турчина и Владислав Георгиев-Ади. Отиват да обират склад, когато са видени от полицаи, следящи наркодилъри. Тези са контингент по линия на кражбите и грабежите”, казал единият криминалист на другия.

Полицаите подгонили бандитите и докато ги преследвали, установили, че колата е крадена. След като ги настигнали, Турчина, който карал, им се измъкнал.

По това време полицаите нямало как да знаят, че четиримата от месец планират обир в централата на фирма в софийското с. Равно поле. За беда на престъпниците обаче, дори тогава били видени от охранителите на обекта.

Гардовете Спас Венков и Димитър Илиев работили по Коледа. Тогава с колата на Турчина - “Мицубиши Каризма”, направили първи оглед. На следващия ден ползвали автомобила на Пачата - “Ауди А6”.

И двата дни ги видели, но бандитите успели да изготвят план за обира си. След като разбрали кога алармата на сградата изпраща тестови сигнали, решили това да е моментът, в който ще я блокират. След това щели да срежат решетката и да разбият алуминиевата дограма на един от прозорците на първия етаж.

На 17 януари бандитите действали по плана точка по точка, след като се измъкнали на двамата полицаи. След като в 20 часа и 17 минути срязали решетката, Турчина останал навън, за да следи за появата на някого.

През това време Пачата, Пирона и Ади бързо се качили на втория етаж и се вмъкнали в офиса на 5-имата управители на фирмата.

Касата отворили за секунди. Според полицаи това направил Ади. За минути тримата задигнали от нея 3000 лв., 800 евро, кредитната карта на управителя на фирмата Траян Велев и 1968 ваучера за храна, всеки с номинал от 5 лв., на обща стойност 9840 лв. Съратниците бързо си плюли на петите, но ги чакала неприятна изненада.

На магистрала “Тракия” апашите отново се натъкнали на полицаите Емил и Станислав. Часовникът отброявал последните секунди преди да стане 21 часа, когато криминалистите предприели нова гонка.

Опитен от годините си на автокрадец, Турчина не се посрамил в шофьорските си умения и успял да се измъкне.

След минути бандитите скрили джипа в гараж в кв. “Драгалевци” и се качили на други автомобили. Турчина карал “Ауди А6”, Пачата - джип “Ауди Кю7”, като взел и Пирона, а Ади се возел на БМВ 530. Тогава за трети път полицаите засекли бандитите. Въпреки опитите си да ги проследят, криминалистите изпуснали трите коли.

Едва час и половина след кражбата във фирмата разбрали за нея. Стрелките на ръчния часовник на Велев точно ударили 22,26 ч, когато той получил есемес. От банката му го известявали, че току-що от кредитната му карта са изтеглени 800 лв. Докато разбере какво се случва, Велев получил нови 2 есемеса, че от други два банкомата са изтеглени още общо 1600 лв.

Мъжът бързо грабнал джиесема си и се обадил да блокира картата. Докато набирал, видял ново съобщение - този път с изтеглени още 600 лв. Чак тогава той успял да спре пластиката и дори операторът му казал, че отново е правен опит да се тегли от картата.

Всичките тегления са направени от Турчина, твърдят полицаите. Те проверили клетката, в която попаднал мобилният му телефон, и засекли, че е бил в района на банкоматите, докато от тях са теглени парите, става ясно от обвинителния акт срещу бандата.

Въпреки трите си срещи с полицаите обаче заподозрените се измъкват чисти от кражбата. Или поне така си мислят. Вечерта на 3 февруари те отново са с крадения джип “Фолксваген Туарег”. Групата излязла около 21 ч и се насочила към столичния кв. “Овча купел”. Там разбили сейфовете на две фирми. В първата каса имало 5000 лв., а във втората - 30 000.

Плячката обаче не им била достатъчна и четиримата бандити с колоритни прякори тръгнали към трети сейф в кв. “Младост”. На влизане в офиса, който бил в жилищна сграда, ги видял един от живеещите в блока.

Ей, старче, стой си там и си гледай работата, казал Пачата на охранителя. Той дори не го заплашил с оръжието, което носел. Мъжът веднага подал сигнал и след минути барети и криминалисти тръшнали четиримата на земята. Само секунди преди това те разбрали, че поредната разбита каса била празна

При последвалите обиски полицаите открили откраднатите пари в задните джобове на бандитите, както и оръжията им. Криминалистите намерили и крадените купони, а Станислав, който участвал в акцията, познал джипа от обира в с. Равно поле.

Пачата си договори условна присъда след споразумение с прокуратурата. Прякорът му е от младини. Тогава бил доста дебел. Днес е як.

Престъпната му кариера започва със заплахи към младежи пред дискотеки. Казвал им, че ще ги пребие, ако не му дадат маратонките си. За разлика от другите рекетьори, Пачата все пак проявявал човечност - носел евтини кецове от 3 лв. за чифт, които давал на жертвите си, за да има с какво да се приберат.

Днес Илиев е шеф на дискотека “Домби”. Там още в състезателните си години често е бил засичан и Гонзо. Вероятно познанството им датира от стадиона - Пачата е луд фен на “Левски”. Не пропуска мач на любимия си отбор.

Вероятно затова и на видео се вижда как Илиев се ръкува и с Уандие. Той играеше в бастетболния отбор на “Левски”. Днес синът му се състезава за “Черно море”.