Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младите още отсега трябва да се замислят какво да предприемат.
Младите още отсега трябва да се замислят какво да предприемат.

Има варианти, при които поне 25 години да получаваме независимо от държавата средната пенсия от 883 лв. Но те са свързани с наша лична инвестиция 

Поколенията Х, Z и милениумите засега са най-големите маркототевци заради разбитата система

Възможно ли е поколенията Х, милениумите и Z да могат да избегнат вълчия капан, който им е заложен с пенсиите? Отговорът е да, но има две условия и те стриктно трябва да се спазват.

На пръв поглед изход от него няма, защото родените след 1965 г. не само че ще платят сметката за всички пенсионери до момента, а и точно те са маркототевците, изтеглили късите клечки, и в най-добрия случай ще получават пенсии между 3 и 7 години.

В момента жените могат да се пенсионират на 62 г. и 2 месеца, ако имат стаж 36 години и половина, а мъжете – на 64 г. и 7 месеца и стаж 39 г. и половина. Но това няма да остане така. До 2030 г. за дамите възрастта ще се увеличава на 63 г. и 3 месеца, като необходимият стаж ще е 37 г., а за мъжете тя ще е 65 г. и прослуженото време - 40 г. Мнозина ще кажат – и какво от това?

Нали в цяла Европа това е тенденцията и периодично избухват страховити протести по този повод? В България обаче има една решаваща особеност. Ние сме сред много малкото страни в света, където продължителността на живота вместо да се увеличава, намалява. Ако в периода 2018 – 2020 г. е била 73,6 г., в следващия - между 2020 до 2022 г., вече е 71,9 г. Причината е, че по данни на НСИ мъжете средно живеят 68,3 години, а жените – 75,8 г., а до 2020 г. при дамите продължителността на живота е била 77,4 г., а при силния пол 70,1 г.

Изводът е безпощаден. У нас възрастта за пенсиониране непрекъснато расте, а продължителността на живота намалява.

Затова средностатистическата българка може да получава пенсия от сегашната пенсионна възраст 62 - 63 г., докато стане на 75 - 76 г., а при мъжете – от сегашните 65, когато ще се пенсионира, едва до 68-годишна възраст.

За тези въпросни 12 - 13 години при дамите и няма и 3 години при мъжете ние плащаме солидни сметки, които всеки сам може да провери в таблиците на НОИ за съответните години и доходи. Както и да го смятаме, колкото и да се опитваме да се държим добронамерено, трябва да признаем, че системата ни ограбва брутално.

Тези дни в "24 часа" в статията "Парите за пенсии свършват 2 дни преди изборите" подробно бе описано как след 2000 г. всички правителства систематично трупат дефицити в пенсионната система и на практика я разбиват.

И понеже все някой накрая трябва да плати сметката, това ще са сегашните и бъдещите пенсионери – най-големите маркототевци. Затова точно те трябва спешно да намерят иновативен и нестандартен изход от заложения им капан с програмирана отсега мизерия.

Всички, които са учили икономика или финанси, знаят за правилото, че яйцата (активите) се поставят в различните кошници (сфери) – ако нещо се случи с едната, другата да оцелее. Тук обаче ще лансираме една нова идея. Безспорното предимство е, че през последните 24 години тя доказа, че не само съхранява стойността на парите, а и ги увеличава. 

Принципът е прост – намира се имот, който видимо е подценен – такива има не само около София, а в почти всички градове. Необходимо е да се избира, без да се бърза, понякога търсенето може да продължи година или повече. Най-важното е, когато се открие и е очевидно под стойността си, да се активираме – първо със солидни проверки дали няма подводни камъни, дали това не е спорна собственост, дали не липсват документи и т.н. Ако всичко е наред, се отива в банка за заем, като финансовата институция прави своя независима проверка на документите на имота. Човек може да е сигурен, че имотът е подценен и че го взема на сметка, когато банката го оцени на значително по-висока стойност от пазарната.

Ето и един реален пример. Преди няколко месеца на 15-ина км от София се продаваше къща на два етажа, с 240 кв. метра застроена площ с малък двор - за 70 хил. евро. Окаяното състояние се виждаше с невъоръжено око, но пък имотът бе на 20-ина метра от оживена главна улица.

Ако хипотетичният бъдещ пенсионер е направил всички проверки дотук, пред него има два варианта. Или го купува със заем при лихва малко над 2%, което ще означава месечни вноски от около 690 - 700 лв. Или кандидатства за заем с 15-ина хил. евро по-голям, за да може да "освежи" с ремонт имота.

Точно това се случи с въпросната къща край София. За няколко месеца тя се сдоби с нов покрив и изолация, след което се появи в сайтовете за имоти на цена 240 хил. евро. Престоя там няколко месеца и днес е с нови собственици.

Примерът е показателен, защото от 2000 г. насам имотите винаги са съхранявали стойността на парите и цените им неумолимо вървят нагоре. Причината е една – България е част от Европейския съюз и стойностите на недвижимостите все още не са достигнали тези в страните от Източна Европа като Унгария, Чехия и Полша. Примерно в Будапеща  квадратният метър е 3872 евро, в Прага е 7379 евро, а във Варшава е 5992 евро. Но тенденцията е те да продължават да растат, тъй като също догонват цените в по-старите членки на Европейския съюз.

Примерно в Париж квадратният метър е 12 897 евро, в Мюнхен е 11 326 евро, в Милано 9817 евро, във Виена е 9094 евро, в Берлин е 8953 евро, в Копенхаген – 8094 евро, в Рим – 7654 евро и т.н. С други думи, трендът е ясен и нашите имоти, независимо дали ни харесва или не, макар и бавно го следват.

От тази гледна точка, дали човек ще избере вариант да стегне занемарен имот, за да го продаде след година-две, или ще изчака няколко, за да се вдигне цената му чувствително, е въпрос на предпочитания, преценка и стил. Причината е, че една ремонтирана недвижимост може не само да удвои стойността си, а дори да я надмине и всеки сам може да сметне какъв доход ще има, ако я продаде с печалба от 140 - 155 хил. евро, какъвто бе горният пример, взет от реалния живот.

При положение че минимална пенсия от юли ще е в размер от 580 лв., средната – 883, а максималната - 3400 лв., сметката ще изглежда по следния начин.

Умножаваме 140 000 евро по 1,95 лв. и получаваме 273 000 лв. Ако ги разделим на 580 лв., колкото е минималната пенсия, ще си осигурим този доход в продължение на 39 години. Но можем да разделим въпросната сума и на средната пенсия от 883 лв. – тогава ще си имаме наш независим "стълб" за цели 25 години. Но тези 273 хил. можем да ги разделим и на максималната от 3400 лв., като ще можем да я получаваме 6,7 години.

Разбира се, това не е нито препоръка, нито финансов съвет, а само един реален пример за реално решение на проблема от живота всеки да вземе съдбата си в свои ръце и да потърси своя изход, а не да разчита на пенсия.

Тя ще е несправедлива не само заради безкрайно краткото получаване в сравнение с внасяните вноски почти през целия живот, а и защото средната от 883 лв. е една гарантирана и незаобиколима мизерия.

Другият подход е да се живее максимално здравословно, за да можем до дълбока старост да се наслаждаваме на работата си.