Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Димитров и Петя Банкова влизат в залата.
Стефан Димитров и Петя Банкова влизат в залата.

Изгонени митничари натопили Петя Банкова

Паскал ходил до Румъния в кола със Стефан Димитров, според обвинението ескортирали тир с нелегални цигари

Прокуратурата: Никола Николов е кадрувал с помощта на Димитрови в митниците, за да минават тировете му

Защитата: Слухове и интриги, няма доказателства за престъпления

Шефката на митниците Петя Банкова и бизнесменът Стефан Димитров от Хасково в ареста, баща му Марин - в "Пирогов", а соченият за контрабандист Никола Николов-Паскал е обявен за издирване. Вътрешният министър Калин Стоянов е разпитван като свидетел, в СРС-тата попада главният секретар МВР Живко Коцев, а свидетелски показания свързват депутата от ПП Бойко Рашков в близки отношения със Стефан и Марин Димитрови. По делото има още показания на понижени и отстранени митничари, бивши и настоящи шефове от МВР, анонимни свидетели, които сами разкриват кои са с разказите си. Това е само част от равносметката за операцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в "Агенция "Митници" на третия ден, когато разследването влезе в съда за мерките за неотклонение на задържаните. Според прокуратурата Петя Банкова е помагала за контрабандата на Паскал и Стефан Димитров. Според защитата контактите й с Димитров и ръководители от МВР са били, за да търси информация за канали, които да разбие.

Прокурор Виолета Марчева изчете фактите по разследването, заради които поиска постоянен арест. Дори поиска част от веществените доказателствени средства да бъдат прожектирани в съдебната зала, но съдия Тони Гетов отказа.
Явни и тайни свидетели разказали за организираната престъпна група. Представени са веществени доказателствени средства от СРС-та, извършени са претърсвания и изземвания на много адреси, има фотоалбуми, съдебни експертизи.

Според прокуратурата контрабандата на цигари е извършвана от издирвания Никола Николов-Паскал, Марин Димитров (бивш шеф на ИАРА) и сина му Стефан. За целта контактували с българи и чужденци. Осигурявали си коридор през ГКПП-Капитан Андреево, Лесово, Кулата и Калотина. Поддържали контакти с хора от МВР и митниците.

"Обвиняемите Димитрови и Банкова са имали влияние в митниците и поддържали връзки с бивши и настоящи ръководители на агенцията. Димитрови оказвали влияние по кадрови въпроси чрез Банкова. Така те разширили познанствата си в митниците. Задачата им била техните тирове да не се включват в рисковите, които се проверяват", обобщи схемата прокурор Марчева. Според прокуратурата Стефан Димитров легализирал парите от контрабанда с бързи кредити. ДАНС и КПК стигат до извод, че Никола Николов-Паскал започнал изграждането на нов канал за цигари от Турция и за целта му трябвали държавни служители. Службите засичат и негово пътуване с Шкода Октавия до Румъния през "Дунав мост". В нея бил заедно със Стефан Димитров. Това се случило при контролирано пропускане на тир с цигари от България, който е заловен по-късно. Цигарите без бандерол били в ремаркето, а над тях е имало хляб. 

Николай Николов-Паскал
Николай Николов-Паскал

След претърсването на офиса на Николов са намерени записки в тетрадка за разходите му по тази пратка - шофьор, гориво, транспорт. В дома му са намерени кутии от същата марка цигари.

Разпитан е шофьорът Кирил Петров. Разказал е за проверката на камиона и количеството на цигарите. Споделил също, че преди Коледа в Сърбия е натоварил друг камион с цигари, а при влизането му през КГПП - Калотина се обадил на Марин Димитров, който му казал да отиде в Казичене. След като пристигнал, Мартин взел документите за товара и не се върнал. Стоката трябвало да се претовари на друг камион, който да пътува за Кипър. При претърсване в колата на Марин Димитров са намерени същите цигари. Папиросите се контрабандирали от ливанец, който пребивава постоянно в България и е близък на Никола Николов-Паскал. В мобилния телефон на Стефан Димитров е намерена снимка на мастербокс от същите цигари и фактура за 2,6 млн. долара. Пак там е намерена и локацията на полуремаркето в село Црънча до Пазарджик. В него са открити цигари за 3 млн. лв. с неплатен акциз за 2,9 млн. лв. Закупени са от Турция и са съхранявани в Гърция от Паскал. Когато камионът напуска България, Петя Банкова е повишена от зам.-директор в директор на митниците, посочиха от прокуратурата.
Разследващите имат данни, че баща и син Димитрови са се срещали с Паскал и са говорили за митничари, които могат да ползват за минаване на тировете с контрабанда. За целта други трябвало да се командироват, а на тяхно място да се сложат удобни. Командировани, понижени и изгонени митничари също са дали показания. Сред тях са Георги Господинов, Красимир Фучеджиев и Димитър Николов. Служител на ДАНС също е говорил за това. Според тях Банкова правила кадрови промени, за да могат да минават безпрепятствено пратки с нелегални цигари, маркови стоки, дрехи и обувки.

От подслушвания и проследяванията станало ясно, че Стефан Димитров и Петя Банкова имали близки отношения. "Участвала е в групата не само като директор на митниците, но и когато е била заместник. На този етап от разследването се установява, че е провеждала срещи със Стефан Димитров в хотели и заведения", каза прокурор Марчева.

Банкова казвала също да бъдат писани слаби оценки на командировани от нея служители. Потвърждава се от чат с нея на подчинена. А митничарят Георги Господинов твърдял, че Банкова и Димитров го склонявали да работят заедно. Той е отказал, защото Стефан Димитров не е служител на митниците. Георгиев от началник на "Капитан Андреево" е понижен. Фучеджиев също дава показания за преместването на служители.

Свидетел срещу групата е бившият шеф на МВР в Хасково Ангел Ганчев. От комуникация по мобилно приложение станало ясно, че Стефан Димитров и Банкова редовно провеждали срещи с други хора. Тя търсила информация за действащи митнически служители и фирми - дали са свързани с бившия шеф на митницата Стефан Марашев или със Стефан Димитров. В един от разговорите Банкова направила забележка на Стефан да не парадира с отношенията им. Той отговорил, че за да спаси положението е било неизбежно да ползва името й. 

Марин Димитров влиза в линейката, за да бъде откаран в пирогов точно преди началото на заседанието. Снимка: Йордан Симеонов
Марин Димитров влиза в линейката, за да бъде откаран в пирогов точно преди началото на заседанието. Снимка: Йордан Симеонов

Защитата на обвиняемите е на противоположно мнение - няма данни за престъпления, а познанството между различни хора и контактите им не са доказателство за противозаконни дейности. "Прокуратурата твърди, че Стефан Димитров може да се укрие. Имало данни, че е участвал в ОПГ от юни 2022 г. Няма такива данни. Прокуратурата се опитва да каже, че Стефан е пътувал до Румъния с Николов и това се свързва със задържани в Румъния цигари. Тези цигари били контрабандни и били на Димитров и Николов. Такива доказателства в кориците на делото няма. Оперативна информация и предположения не могат да бъдат доказателства. За да може да подсили обвинението в началото, днес ни представиха ново - че задържаните цигари от 3 април са свързани със Стефан Димитров. Шофьорът Кирил Петров, вероятно обвиняем по друго досъдебно, коментира се за ливански гражданин - все обстоятелства, които не свързват Димитров с тези цигари в село Цънча", каза адвокат Иво Найденов, който защитава Стефан Димитров. Той посочи, че според прокуратурата Стефан Димитров влияел на Банкова така, че я подбудил да извърши някакви промени на ГКПП - Лесово като преназначи Ангел Пейков на друга длъжност и сложи на негово място Ангел Сарандев. "Твърдението на Пейков, който е недоволен, по никакъв начин не води до извод, че това е станало по указание на Стефан Димитров", каза адвокат Найденов. Според него двете обвинения за клиента му са повдигнати, за да се върже първото обвинение за участие в ОПГ. "Прокуратурата извършва поредица от разпити. Свидетел с тайна самоличност обяснява, че е служител на митниците, че е чувал, че Стефан Димитров имал интерес към контрабандата на цигари. И по-нататък този свидетел обяснява слухове, че Стефан Димитров се срещал по кръчми в Свиленград, за да обсъжда кадровата политика в митниците. И бил близък на Живко Коцев. В крайна сметка дали контактуваш с някого не е престъпление. Няма доказателства, че е ползвал контактите си за лично облагодетелстване. Няма доказателства за подкупи", заяви Иво Найденов. Той разказа и за други събрани по делото материали. В деня на акцията анонимен свидетел, който е служител на МВР говори, че познава Стефан Димитров и баща му и били приятели. Както и с Бойко Рашков, сега депутат, преди министър на вътрешните работи. "И тъй като бил лоялен към Бойко Рашков, затова контактувал с Димитрови. Достигнала до него информация, че Димитрови се занимават с контрабанда. Бил е длъжен да вземе мерки. Но не го е направил. Бил е на семейни тържества с тях. И там Димитрови го запознали с Паскал. Познавал Калин Стоянов и Живко Коцев, които искали да назначат Недан Хаджиев за шеф на полицията в Хасково", обясни Найденов. Калин Стоянов също е разпитан и е заявил, че той е назначил друг директор там - Чавдар Георгиев.
По делото има и справка, в която се излагат съображения, подкрепени от разпита на Ангел Ганчев, бивш директор на ОДМВР-Хасково. Той и друг път подавал сигнали срещу Марин и Стефан Димитрови, но делото било прекратено. 

Министър Калин Стоянов (вляво) е разпитван по делото, главният секретар Живко Коцев попада в разследването с близки отношения с Марин Димитров и синът му Стефан.
Министър Калин Стоянов (вляво) е разпитван по делото, главният секретар Живко Коцев попада в разследването с близки отношения с Марин Димитров и синът му Стефан.

"Няма доказателства, че кадруват в системата на МВР и влияят на министър и главен секретар. Този свидетел твърди, че Марин Русев и Стойчо Захариев са организатори на канали, а дъщерята на Захариев живеела със Стефан Димитров, което не е вярно", заяви адвокатът на Димитров. Иво Найденов каза още, че прокуратурата е искала да прожектира кадри от камери, които да покажат, че Стефан Димитров се познава с Бойко Рашков и Асен Василев, но това не било престъпление. Както и че Петя Банкова извършвала действия по поръчка на Стефан Димитров. "Разпитани са над 30 свидетели. Огромен процент от тях не казват нищо за обвиняемите. Има такива, които дават показания по слухове. Ангел Ганчев например разказва слухове от региона. Анонимен свидетел бил чувал. Нито един свидетел не разказва лични впечатления. Познанството между лицата не е достатъчно, за да има престъпление.

"Петя Банкова винаги е работила за държавата. Преди това беше в ДАНС. На 8 август 2023 г. е назначена за зам.-директор на митниците по предложение на Асен Василев с цел борба с корупцията и контрабандата. Бяха разбити канали. Преди 10 дни беше разбит канал за наркотици в Бургас. До 8 август 2023 г. по никакъв начин не е била в митниците. През януари 2023 г. не е предполагала, че някой ще й предложи да работи там. Когато е назначена в митниците като лице извън системата, но обучен разузнавач, започва да събира данни и информация за разбиване на канали. Затова трябва да има широк кръг познати. Днес тя видя останалите обвиняеми и беше потресена, че те са се занимавали с контрабанда. Неин бивш колега от ДАНС я е запознал с един от двамата Димитрови, с цел да придобие информация за разбиване на канали. Имала е няколко срещи с тях. Не е обсъждано кого да назначава и уволнява. Стефан и Марин Димитрови се познават с висши служители на МВР, политици. Тя не е предполагала, че те могат да имат престъпна деятелност", каза адвокат Аделина Натина, която защитава Петя Банкова. Клиентката й познавала само един от двамата. "Според политическия момент е подходящо да бъде пожертвана. Няма нито едно доказателство, че Банкова е била в ОПГ с когото и да било. По второто обвинение - че през март е превишила правата си и преместила служители - най-висшият ръководител на Агенция "Митници" е изпълнителният директор. Тя има правомощия да го направи.

Допреди тя да стане директор се ширеше брутална контрабанда. След това тя разби тези канали и стана неудобна на лицата, които са се облагодетелствали от тези канали. Познавам я много отдавна. Казвала съм й, че ако тръгне да се бори с корупцията, корупцията ще я победи. Оказах се права", заяви Натина в пледоарията си. Според нея няма нито едно пряко или косвено доказателство срещу Банкова. А когато я задържали беше извикана Бърза помощ, защото имало съмнения за инсулт.

"Бланкетното обвинението не е подкрепено с доказателства. Показанията на свидетелите са смесица от информация за интриги на високо политическо ниво в едно ведомство, слухове и предположения. Няма доказателства, че Банкова участва в ОПГ. Анонимните свидетели - веднага след прочитане на показанията се досещаме кои са. Съобщават само информация, която е с "предполагам", "чул съм", "доколкото знам". Единственото вярно е, че Банкова познава Стефан Димитров. Това познанство е документирано по няколко способа - гласни и специални разузнавателни средства. Няма факти за престъпни цели. Няма как да бъдат направени изводи за неплатен акциз", обобщи адвокат Людмил Рангелов.

"Не съм съгласна с това, че деца на 14 и на 6 г. могат да се отглеждат само от бащата. Те всеки ден питат къде е майка им. Няма да избягам и да се укрия. Моля за по-лека мярка", каза в последната си дума Петя Банкова.

"Не съм извършвал престъпления, честен човек съм. Имам офис за кредити, занимавам се и със земеделие. Преди 10 дни приятелката ми забременя след дълги опити. Грижа се за баща си, който има стент на сърцето. Баба ми е инвалид, на 89 г., само аз се грижа за нея. Баща ми си стои вкъщи, защото е болен", заяви Стефан Димитров.