Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до избор на нов председател. Снимка Архив
Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до избор на нов председател. Снимка Архив

Държавна сигурност го наблюдава още от VII клас като будно момче с идеята да го вербува. Архивът показва, че младият Меди Доганов (името му след насилствената смяна на имената) дава сведения включително и за интимната си приятелка. Той обаче не знае, че тя също е вербувана от службите.

На 27 април 1987 г. Варненският окръжен съд му присъжда 10 години лишаване от свобода за противодържавна дейност. Във Варненския затвор го завързват с общи вериги с бъдещия му заместник Касим Дал. Доган бил толкова отслабнал, че халката падала от ръката му.

Прехвърлен е в Софийския, а после и в Пазарджишкия затвор. 9 месеца прекарва в килия за осъден на смърт. Освободен е на 22 декември 1989 г. - 43 дни след 10 ноември. 7 дни по-късно е оратор на митинга, в който българските турци искат държавата да им върне имената.

След възстановяването на имената на турците всеки може да вземе каквато фамилия иска. Той избира Доган, което на турски е думата за „сокол". А презимето му Демир означава „желязо".

За малко да бъде избран за депутат от Добрич през 2001 г. Влиза в парламента чак когато идват гласовете от Турция. Това е регионът, който ЦИК е определил за тях. Така без място в Народното събрание остава червеният лидер Александър Лилов.

Обича да пуши кубински пури. Негови приятели му подарявали и специален кубински ром, известен като ромът на Фидел Кастро. Не би седнал на една маса с Иван Костов. Непримирим е с работилите срещу него Касим Дал и Лютви Местан.

Притежава уникално копие на историята на Османската империя от 1570 г., издание на Ватикана, каквито в света има само 2 - 3 бройки. Има и една от най-богатите картинни колекции в България.

Почитател е на свети Георги, защото смята, че той е другото измерение на Христовото начало. Казва в свое интервю, че едното е да побеждаваш, като прощаваш, страдаш и се издигаш духовно. Второто е да побеждаваш, като се бориш.