Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Думата хвърчи в множество постове във фейсбук, и то не отсега

Два дни след балотажа в столицата една публикация на класиралата се на второ място Ваня Григорова превъзбуди социалните мрежи.

Тя пусна статус във фейсбук, в който остро критикува използването на расистки шаблони за ромските квартали. Либералният лайномет продължава с всички сили. Новата опорка - спечелила съм вота в ромските квартали с внушението, че при мен има купен вот, пише тя и изрежда 13 от 24-те столични района, в които тя има повече гласове в секциите, сред които “Люлин”, “Илинден”, “Подуяне” и “Банкя”. Веднага в коментарите потребители определиха изказването като просташко.

Няма нужда да бъдете простакеса. Тази ниша успешно се заема от Костадин Костадинов, а и като цяло си е доста населена, пише потребителят Деян Дянков.

Вие не може да държите такъв език, когато се стремите към такъв отговорен пост, пише в коментарите Галина Меламед.

Но повечето коментари подкрепят думите на Григорова. Факт е, че между двата тура на местните избори в социалните мрежи се засилиха расистките и сексистките коментари спрямо Ваня Григорова.

На следващата сутрин в студиото на Би Ти Ви водещите Златимир Йочев и Мария Цънцарова попитаха Григорова какво е имала предвид с думата лайномет.

Това, което се случи през последните няколко дни в кампанията. Това, което направиха, е да публикуват различни неверни, фалшиви новини. Тя изброи сайтове, които манипулирали фактите, случили се на изборите. А други сайтове се занимаваха с висулката ми, която струвала 6600 долара. Само не намерих публикация, която да се занимава с бельото ми. Ето това е либералният лайномет, който беше включен на макс през последните дни. Какво означава това - когато хвърляш лайна, ти си лайномет. Ако не искаш да си лайномет, спираш да хвърляш лайна, заяви в ефир Григорова.

Действително някои сайтове пуснаха информация за висулката на Григорова, като съобщават, че струвала над 6000 долара. Самата тя заяви, че цената на висулката е между 50 и 80 лв.

Тези думи предизвикаха дори политическа реакция. От централното ръководство на БСП се разграничиха от думите ѝ, а други призоваха директно да се откаже от мястото си в Столичния общински съвет.

Всъщност не за първи път политик използва тази дума в постове във фейсбук. Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, едно от знаковите лица на “Да, България”, част от ДБ, като действащ народен представител пише във фейсбук профила си на 3 август 2021 г.: В последните дни върху “Да, България!” и “Демократична България” се изсипа класическият лайномет на задкулисието, визирайки определени медии.

Друго емблематично лице на “Да, България” - Антоанета Цонева, също използва думата в своя публикация през 2020 г., наричайки някои сайтове лайномети и бухалки. В същия контекст пише за лайномети отново през 2020 г. и бъдещата тогава депутатка от “Демократична България” в три поредни парламента Стела Николова.