Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полет 370 изчезва на 8 март 2014 г. СНИМКА: Туитър/AzizJama555
Полет 370 изчезва на 8 март 2014 г. СНИМКА: Туитър/AzizJama555
  • Конспиративните теории около изчезването на самолета - от отвличане от извънземни до удар от метеорит
  • Семействата на изчезналите настояват да се възобнови разследването

Преди девет години, на 8 март 2014 г., полет 370 на Малайзийските авиолинии изчезва безследно във въздуха. Самолетът е излетял от Куала Лумпур и е трябвало да кацне в Пекин. Изчезването му е една от най-големите мистерии на съвременната епоха.

Полет 370 излита от международното летище в Куала Лумпур в 01:19 ч. местно време на 8 март 2014 г. Полетът е трябвало да продължи шест часа и да кацне на международното летище в Пекин. Самолетът е "Боинг 777-200ER".

Пилотът е 53-годишният капитан Захари, който има 18 365 летателни часа зад гърба си. Помощникът му е младият Фарик Абдул Хамид. Той е едва на 27 години със значително по-малко опит - 2763 летателни часа. На борда са още десет стюардеси и 227 пътници.

Полет 370 излита от пистата успешно. Поема към Южнокитайско море и когато достига височина от близо 11 000 м информира контроза на въздушното движение в Куала Лампур. Оттам им казват да пожелаят "лека нощ", тъй като самолетът е щял да напусне малайзийското въздушно пространство.

"Лека нощ от М370 (б.а - номерът на самолета)", отговаря капитан Захари. След това самолетът навлиза във виетнамското въздушно пространство и изчезва от радарите завинаги.

Три държави - Малайзия, Китай и Австралия се включват в издирването на самолета, но следи от останките му така и не са открити. Търсенето е прекратено през 2017 г., но семействата на изчезналите пътници настояват малайзийското правителство да възобнови разследването.

През 2018 г. американската фирма за роботика Ocean Infinity претърси дъното на Индийския океан, но не откри нито следа от полет 370. По-късно от фирмата заявика пред "Гардиън", че имат доказателства, които могат да ги отведат до изчезналия самолет. Те обаче не разкриха повече информация, нито се ангажираха със срок кога ще бъде започнато ново издирване на мистериозния самолет.

Около изчезването на самолета има множество конспиративни теории. Някои смятат, че пилотът е планирал самоубийство и е завлякъл с него и пътниците на борда, което обаче не обяснява липсата на каквито и да е останки от полет 370. Други твърдят, че самолетът е отвлечен от руски разузнавачи. Има и теория, че самолетът е превозвал открадната секретна технология и американските военни са блокирали електрониката на самолета. Така полет 370 се отклонил от курса и се разбил в морето.

Конспирациите продължават - метеорит ударил самолета, дори има теория, че полет 370 е отвлечен от извънземни. С проучване на историята се заема Луис Малкинсън, която снима документален филм за изчезналия полет.

"Мислех, че ще разбера какво се е случило със самолета и ще мога да изложа своята теория, но всъщност не мога", казва тя пред "Индипендънт".

Една от зловещите теории е, че пилотът Захари е летял в продължение на часове, за да свърши горивото на самолета, който след това е паднал в Индийския океан. Той е разхерметизирал кабината часове преди това, което вероятно е убило пътниците на борда много преди той да падне в морето.

Официалният доклад за полет 370 на малайзийското правителство е публикуван през 2018 г. - 4 години след изчезването му. В него обаче няма окончателни заключения, което оставя близките на мистериозно изчезналите пътници да продължават да настояват за отговори.