Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков е развеждал Фидел Кастро из подземните соцбункери.
Тодор Живков е развеждал Фидел Кастро из подземните соцбункери.

Подозират, че Първия си е имал и частен бункер заради банята с паркет

Бункер, намиращ се под двореца в Кричим, е най-старото скривалище у нас. Под емблематичната постройки е изградено убежище за царското семейство в края на 30-те години на миналия век. Мястото не е избрано случайно - любим дворец на цар Фердинанд, а по късно и на цар Борис.

Заобиколена от

гора, ловната постройка

остава скрита,

а подземният бункер би издържал на въздушно нападение.

Мястото е специално за Фердинанд - очарован от вековните дъбове, той решава да го превърне в ловен парк. Строителството на вилата започва през 1902 г., за което и до днес се пази документ от тогавашното Министерство на земеделието до пловдивския районен горски инспектор. Цар Фердинанд често отсяда там със семейството си, преди да абдикира в полза на сина си Борис. Според историци идеята за строеж на тайно скривалище на това място е негова. Той не успява да я реализира, но предава заръката. Убежището е построено по времето на цар Борис и именно там се е укривало семейството през Втората световна война.

Една от легендите

за началото на строежа на подземния бункер

е свързана с Александър Стамболийски. Малко преди да бъде убит, той прави опит да се добере именно до двореца в Кричим. По пътя е заловен, а след смъртта му е решено да се построи скривалище, в което да се укрива царското семейство. Първоначалният план на придворните на царя не е да построят бомбоубежище, а по-скоро тайно скривалище под земята, в случай на необходимост.

След 1946 г. дворецът е национализиран и става партийно-правителствена резиденция. В него отсядат всички първи в държавата - Вълко Червенков, Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Людмила Живкова.

Червенков издава нареждане бившата изба под постройката да се превърне в тайно убежище в случай на въздушно нападение и там да бъдат укрити видни партийци. Партийният вожд направил и друга реконструкция в хижата - тъй като той бил висок, а трябвало да спи в леглото на царицата, наредил спалнята да бъде удължена.

Именно в двореца са посрещани Фидел Кастро, Йосип Тито, Индира Ганди

Именно пред Кастро Тодор Живков споделил, че партията разполага с въпросното тайно скривалище. С типичното си чувство на хумор Тато се опитал да предразположи госта с разказ за това колко секретно място е дворецът.

За бомбоубежища у нас и тайни тунели, които имат за цел да запазят властта в случай на военна атака, има немалко митове и истории, повечето от които не са напълно достоверни.

За най-голямото скривалище в София често се посочва подземие, водещо началото си от Южния парк. То е построено по време на Втората световна война като противобомбено укритие, предназначено за работниците от някогашна тухларна фабрика и хората, живеещи около нея. След това – по времето на Студената война, е пригодено да приюти над 200 души.

При различни проучвания през годините там са открити складове, голяма баня, в която дори е положен паркет. Това дава повод за различни теории, че по времето на соца мястото е проектирано за частен бункер за Тодор Живков. Според други версии, които се появяват в края на миналия век, скривалището е било основна част от мрежата от тунели на властта.

Те прекосяват цяла София под земята, свързвайки всички партийни и правителствени центрове. Твърди се, че е имало връзка дори и с бившата Правителствена болница. При спешен случай Тато можел да бъде закаран тайно в болницата. За точната дължина на легендарния тунел няма ясни сведения. Факт е, че в много исторически книги е описано, че Живков е издавал нареждания за действия, които да гарантират неговата безопасност.

Другата легенда

е за подземията на разрушения мавзолей

на Георги Димитров. В действителност те са свързани чрез тайни тунели със сградата на Партийния дом и БНБ. От години обаче тези коридори не са поддържани, твърдят от общината. Подземията на Партийния дом трудно могат да се характеризират като бомбоубежища. Те са строени по желание на БКП по скоро за защита на партийните лидери в случай на опит за покушение по време на манифестация. Факт е, че в подземията все още се съхранява запазена секретна апаратура от онова време, мощна климатична инсталация, както и телефонна централа. Има и цели обзаведени работни кабинети.