Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Граф Сен Жермен
Граф Сен Жермен

Най-загадъчната личност на XVIII век, която странства през вековете

Той не умира, пряк свидетел е на ужаса при Нерон и Френската революция

Граф Сен Жермен се смята за най-интересната и тайнствена личност от последните две хилядолетия. Неговата загадъчност се проявява във всичко. В

пълния му с мистерии живот

и неопределената възраст, пораждаща много слухове, в познанството и общуването му с всички монарси и редица политически дейци от Европа и Азия, участието му в крупни политически събития по онова време, дипломатическата дейност, разнообразните таланти и способности, научните изследвания и технически изобретения, алхимичните опити, лечителството, ясновидството, пророческия дар… Той познава историята така добре, сякаш е бил свидетел на събитията, за които разказва. Участва в много войни и няколко революции.

Говори се, че този безсмъртен розенкройцер е познавал Нерон и е разговарял с Данте, че се е появил в Париж в навечерието на Великата френска революция и е

изчезнал в края на XIХ век

Този изумителен човек обикаля почти всички дворове на Европа, посещава три континента. Притежава богата култура, способен е да удиви и най-образования си събеседник.

Неговото съществуване и поява пред високопоставени европейски личности са доказани и документирани. За познанството си с него свидетелстват благородници, принцове и крале от различни епохи.

Представен е в парижките салони от френския маршал Шарл Фуке дьо Бел Ил (1684-1761), внук на известния Никола Фуке. В началото на 1743 г. пенсионираният маршал довежда от Германия човек, който се нарича граф Сен Жермен. Сякаш в името му недвусмислено се чете родината му - Германия.

Очарован от множеството таланти на този около 40-годишен мъж със среден ръст, старият воин

представя своето протеже

във висшата прослойка на столичния бомонд. Черните коса и очи, смуглата кожа на този човек, за чийто произход никой не знае нищо, идеално хармонират с правилния му френски с лек италиански акцент.

Чуждестранните субекти потвърждават, че графът говори изящно и се изразява правилно на испански, италиански, португалски, немски и английски.

Една от придворните дами на кралица Мария-Антоанета описва появата на Сен Жермен в мемоарите си така: "От пръв поглед той впечатлява с гордо, одухотворено и проницателно лице. Фигурата му е стройна и елегантна, ръцете му са изящни, стъпалата му не са големи. Стегнатите копринени клинове, които носи, подчертават красотата на краката му, прилепналото облекло разкрива перфектна фигура. Когато се усмихва, разкрива най-красивите зъби в света. Прекрасна трапчинка украсява брадичката му."

"Очите му са черни, изразителни и покоряващи. Погледът му прониква в самата душа - спомня си мадам Дьо Жанлис. - Но ако се опиташ да устоиш на блясъка на тези очи, след няколко мига усещаш, че главата ти натежава, а мислите ти се притъпяват." Нейните думи се потвърждават и от тези на легендарния любовник Казанова:

"Сен Жермен има приятна външност,

с която лесно може да спечели благоволението на всяка жена. В същото време графът говори с тон, който не позволява възражения, но е толкова безупречен, че не дразни. Иначе той е високомерен и почти дързък с жените, а те му се отплащат с дълбоко уважение. Според общото мнение на нежния пол "животът с него не изглежда монотонен и сив".

Освен дарбата си да очарова дамите, Господ щедро е дарил графа и с други способности. Сен Жермен превъзходно пее и свири на клавесин, отлично акомпанира по уникален и характерен за него начин, а на публиката й се струва, че той е с повече от две ръце, които карат множество струни да вибрират едновременно. Възхищава се от Филидор и дори от Рамо, чиято музика по това време се възприема като много сложна. И двамата известни композитори са изненадани от

дързостта на прелюдиите на Сен Жермен,

който се проявява и като невероятен музикант и композитор. Британският вестник "Лондон Кроникъл" в броя си от 1760 г. публикува статия с възхвали за неговите композиции на песни и опери.

Но това съвсем не е всичко. Той е и талантлив художник, който

създава необичаен начин за правене на бои

Изображенията на скъпоценните камъни в картините му пресъздават точно отблясъка и сиянието на истинските. По това време рисува интензивно и е така ценен и търсен, че едва успява да изпълни всички поръчки за портрети от богатите аристократи.

Феноменът Сен Жермен впечатлява също и почитателите на алхимията и ценителите на различни науки, и то не само на окултните. Той знае по-добре идиомите на Омир и Вергилий от много познавачи на древността и разговаря с ориенталисти на санскрит, китайски и арабски, от което учените разбират, че той е живял на Изток и в Азия, и осъзнават

колко лошо преподават източни езици

в лицея "Луи льо Гран" и "Монтегю".

Друг негов съвременник - Жан Овертон Фюле, пише през 1760 г. в "Брюкселски вестник”, че графът знае, макар и в различна степен, 14 езика: френски, немски, английски, латински, италиански, испански, холандски, руски, португалски, латински и дори арабски, китайски, старогръцки и санскрит.

Една от придворните дами на Мария-Антоанета описва Сен Жермен като изключителен красавец, одухотворена личност, която с лекота покорява жените.
Една от придворните дами на Мария-Антоанета описва Сен Жермен като изключителен красавец, одухотворена личност, която с лекота покорява жените.
Мадам Помпадур първа забелязва, че въпреки годините Сен Жермен не остарява.
Мадам Помпадур първа забелязва, че въпреки годините Сен Жермен не остарява.