Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

Това е част от очерк за бившите шефове на българските спецслужби. Идеята се роди след поредните смени на мъжете, които знаят най-важните тайни на държавата. В предишния материал ви разказахме за 6-имата разузнавачи №1 – дипломация, политика и 10-годишна присъда за Киров.

Кмет, консул, шеф в Бюрото по защита към прокуратурата, секретар по сигурността в правителството. Това са само част от постовете, с които продължават кариерите на началниците на Националната служба за охрана. Според спекулациите това е структурата, която крие най-много лични тайни от живота на политиците. Гардовете са неотлъчно до държавните ръководители и са свидетели на всички техни срещи и навици.

Ген. Румен Миланов например се пенсионира като началник на НСО през 2007 г. (Интервю с него четете по-долу). Кариерата му преди това също е впечатляваща. Бил е шеф на КАТ, на жандармерията и на НСБОП (сега ГДБОП). След като напуска НСО, ген. Миланов не остава без работа. Той вече е доцент в УАСГ и преподава. Освен това започва работа като шеф по сигурността в корпорацията на приятеля си от казармата и един от най-богатите български бизнесмени Цоло Вутов. Две години по-късно, когато ГЕРБ идва на власт, за първи път му звъни Бойко Борисов и го кани да стане секретар на Съвета по национална сигурност.

“Върнах се на държавна работа с малко резерви. Но в името на идеите го направих и тогава напуснах фирмата на г-н Цоло Вутов. Работих в Министерския съвет 3 години като съветник секретар на съвета по сигурността”, спомня си Миланов, който пак се е върнал при Вутов и заема ръководни постове в компанията му.

Освен като секретар на съвета по национална сигурност Румен Миланов поема и Центъра за превенция на корупцията (БОРКОР) - структурата, която после се вля в КПКОНПИ. След повторното си завръщане на държавна служба Миланов напуска окончателно през 2012-а и отново се връща в частния сектор и в университетите, където преподава и днес.

Наследник на Румен Миланов на върха в НСО е ген. Димитър Димитров, който ръководи службата от 2007 до 2012 г. Също като ген. Миланов е пенсиониран, когато навършва възрастта за това. Тогава Димитров се прибира в родния си град Етрополе и работи като изпълнителен директор на голямото дърводобивно предприятие “Фабрика Медикет”. На местните избори през 2015 г. влиза в политиката като кандидат-кмет на Етрополе. Подкрепят го АБВ на президента Георги Първанов, при когото е бил началник на НСО, и БАСТА на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, с когото са братовчеди.

Димитров печели изборите и става кмет. Градоначалник е и до днес, през 2019 г. етрополци го избраха за втори път. 

Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков ще предлага какъв самолет да се вземе.
Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков ще предлага какъв самолет да се вземе.

Един от най-известните шефове на НСО е Тодор Коджейков, който е пазил президентите Желю Желев и Петър Стоянов, както и Бойко Борисов като кмет. Кариерата му в службата стига до върха през 2013 г. На следващата година обаче Коджейков подава оставка по лични причини и напуска поста. Тогава се говореше, че оставката му е заради ДПС, корто управлява заедно с БСП в кабинета “Орешарски”. През януари 2013 г., когато Коджейков вече е шеф на НСО, макар и временно след пенсионирането на Димитър Димитров, Октай Енимехмедов насочи пистолет към главата на почетния председател на партията Ахмед Доган и се разрази скандал. После се оказа, че оставката на Коджейков няма общо с този случай.

Година след напускането на НСО Коджейков се завърна на държавна служба при второто правителство на ГЕРБ и оглави държавния Авиоотряд 28. 6 години той ръководи структурата, която отговаря за полетите със специално предназначение на държавните ведомства. Преди месец служебното правителство на Стефан Янев смени и Коджейков.

Наследниците на Коджейков също са на държавни постове след НСО. Дългогодишният полицай Ангел Антонов ръководи службата от 2014 до 2018 г. Напусна, след като няколко негови подчинени пускат сигнали до Военно-окръжната прокуратура за злоупотреби в службата. Започва разследване, а Антонов е изпратен за консул на България в Санкт Петербург, където работи до днес. А Данчо Дяков, който напусна НСО през 2019 г., отиде на служба в прокуратурата, като стана зам.-шеф на Бюрото по защита при Иван Гешев. 

Данчо Дяков
Данчо Дяков

Най-дългогодишният шеф на НСО е ген. Димитър Владимиров. Той ръководи службата 12 г. - от 1992 до 2004-а. След като се оттегля в пенсия, започва да се занимава с частен бизнес, и то в сферата, която му е позната до болка. Собственик е на охранителна фирма, която се управлява от сина му.

Очаквайте след часове - къде са бившите главни секретари на МВР