Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Вписаха новия Надзорен съвет

Новият Надзорен съвет на ББР вече е вписан и функционира. Това съобщи икономическият министър Кирил Петков след заседанието на правителството.

Едно от първите открития на надзора е, че част от заплатите на управителите в ББР са стигали 60 000 лв. месечно с бонусите. "Вярно е, че това е на база заплата, бонус, но говорим за огромни суми. 60 000 лв. на месец за една банка, която е финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно! Това ще бъде една от първите промени, които ще направим – този тип компенсации да не могат да се случват. Който иска да работи за тези пари, да работи в частния сектор, а не да са от нашите данъци“,  каза още икономическият министър.

Вписването на новия надзор става възможно, след като старият е отказал да обжалва решението трети път. „От днес нататък тази банка е наистина за малките и средни предприятия. Всички препятствия, които минаха, се радвам, че завършиха успешно. Сега имаме надзор, който е професионален, фокусиран върху целите, с много висок образователен лиценз. ББР от днешна дата ще работи само и единствено за малки и средни предприятия със заеми под 5 млн. лв.”, каза Петков.

Както "24 часа" писа големият производител на електроавтомобили, който иска да създаде производствена база в България е немската компания Next.е.GO. Въпреки че меморандумът все още не е подписан икономическият министър очаква реално до година и половина да стартира дейността на завод. Конкуренцията на пазара на електромобили е голяма и който излезе първи, печели, каза още Петков.

Най-хубавото е, че друга голяма фирма в България ще дава много от частите за тези коли и те ще бъдат произвеждани у нас, допълни той. И подчерта, че в този случай говорим за клъстър.  

„Това е целта, за която съм се борил в последните 6-8 седмици, а именно да имаме повече такива успехи. Ако не беше излязло в новините, не бих го казал. Имаме още няколко дни преговори“, каза още Петков. И определи като "абсолютни глупости" твърденията, че по тази сделка се се работело от дълго време.

Министерски съвет е одобрил нова подкрепа в помощ на малките предприятия с оборот над 500 000 лв. „Целият бюджет, който ще отиде за тях като директна грантова помощ е 184,6 млн. лв. Хубавата новина за тях е, че това е наддоговаряне над съществуващия бюджет от 78 млн. лв. с още 106 млн. лв.“, уточни служебният министър.