Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков
Тодор Живков

Като шеф на МВР се подписвал с малка буква “т”, точка и цялата фамилия със засукана завъртулка накрая

Известно време, преди да премине на партийна работа непосредствено след 9.09.1944 г., Тодор Живков е бил началник на МВР – София. По архивни документи от онова време не бе рядкост да се видят негови резолюции по оперативни дела с характерния му подпис - с малка буква "т", точка след нея и след това цяло изписано фамилно име Живков със засукана завъртулка накрая.

Като един от секретарите на ЦК на БКП за кратко той отговарял за т.нар. партийно разузнаване "Звезда". То е функционирало в тясно взаимодействие с МВР, Гранични войски и военното разузнаване, но указанията къде какво да се предприеме са се давали от партията. Работата се свеждала до маршрутиране на агентура от наши погранични селища на територията на Турция, Гърция и Югославия и разпространение на агитационни материали, главно позиви, от името на фиктивни опозиционни организации и движения. Целта била да се създаде впечатление в местното население за наличие на организирана съпротива

срещу правителствата на тези страни.

Най-активно се действало в посока на Югославия. Дейността е преустановена поради слабата ефективност. Изхождайки от тези обстоятелства, доста началници в МВР не пропускаха да наричат Тодор Живков колега. Най-активно "звездарите" действат срещу Югославия и Гърция. В Благоевградското окръжно управление на МВР имаше купища архивни материали от дейността на "Звезда" в пограничните райони на Югославия.

Като млад оперативен работник ги изчетох всичките. Сблъсках се с покъртителни човешки драми. Началникът на архива Дачев, като ме гледаше как се вживявам в нещата, с присъщото си чувство за хумор ми подмяташе: "Не се впрягай чак толкова. Не всичко, което е писано, е вярно. Много от агентите, след като минаваха границата, се криеха по овчарски колиби и като изядат салама и кашкавала, с които им пълнехме раниците, се връщаха, без да свършат нещо съществено”.

Историята е откъс от книгата на Атанас Кременлиев “Из лабиринтите на българското разузнаване” на издателство “Труд”. Авторът е бивш шеф на отдела, който отговаря за страните от НАТО, в Първо главно управление на ДС.