Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германия спечели най-много и се очаква като мотор да издърпа Европа

Скандинавските страни напредват, а САЩ и Китай са далеч зад тях заради лавината от дългове

Пандемията от COVID-19 така трансформира световната икономика, че най-вероятно всички тези модификации ще бъдат дискутирани от учени и историци години наред.

Колкото и да е трудно да се предскаже точно как ще се отрази кризата, да не говорим за нейните по-далечни последици, отсега изглежда, че след нея ще има ясни икономически победители и губещи.

Всъщност разединението все повече се превръща в основен двигател на постпандемичната икономика. Заразната болест накара правителствата да увеличават контрола върху икономиките, да командват спирането и дори ефективно да национализират бизнеса по начини, които

биха били невъобразими преди година

В същото време публичният дълг и дефицитите нараснаха експлозивно в много страни, пресмятат анализатори.

Но дори в тази извънредна обстановка, според изследванията на водещи икономисти, няколко държави ще излязат от кризата по-силни. Сред развитите страни в отделните категории най-добре се представя Германия. Макар и сериозно засегната от пандемията, страната, традиционно възприемана като "локомотива на Европа", има всички шансове да излезе най-успешно от световната криза в сравнение с другите развити държави.

Германия беше между малкото страни, които посрещнаха пандемията с относително ниски нива на дълга. По този начин тя имаше възможност да си позволи най-големия вътрешен пакет от мерки за стимулиране и дори да предложи стимули за останалите членки на ЕС и въпреки това да излезе

с най-ниския публичен дълг досега

от всички големи сили. В Германия магазините, хотелите и заведенията дълго време бяха затворени. На пръв поглед човек не би си помислил, че се задава икономически бум. Но точно такива са прогнозите на експертите.

Под ръководството на опитната Ангела Меркел с бързи реакции и добра координация между местните власти и федералното правителство тя е на път да излезе от кризата със силен вътрешен пазар, необичайна мощ за износ, ниски дългове, компетентно правителство и цифрова усъвършенстваност.

Сериозен импулс за нарастването на БВП на Германия дава и стремително бързо развиващото се производство на ваксини срещу коронавируса и на компоненти за тях - област, в която работят редица германски фирми. Става дума най-вече за препарата на BioNTech/Pfizer, от който ЕС наскоро поръча 1,8 милиарда дози до 2023 година.

А по-голямата част от производството на този препарат е съсредоточена тъкмо в Германия.

Последните статистически данни, индикатори и анализи на бизнеса също показват, че Германия бързо ще се справи с неблагоприятните последствия. От Дойче Банк прогнозират за 2021 година

нарастване на БВП с около 3,7% до 4%

И експертите на Комерцбанк очакват подобен ръст - между 3,5% и 4%. Ако тези прогнози се сбъднат, икономическите щети от пандемията ще се окажат по-леки, отколкото се очакваше първоначално.

Тъй като Меркел ръководи усилията за създаване на Европейски фонд за възстановяване, който може да помогне за преодоляване на разделението между Севера и Юга, нейното наследство може да е някакъв европейски Ренесанс.

Всички шансове да излезе победител от глобалната пандемия има и Финландия. Ненапразно заради стабилните си икономически показатели скандинавската страна вече е наричана "Малката Германия".

Тя продължава да разполага с технологични гиганти и според Института за развитие на управлението нейни са

десетте най-добри технологии

Към предимствата й се прибавят и компетентна бюрокрация, малката задлъжнялост на домакинствата и добре управляваният публичен дълг, които правят финландската икономика неуязвима за предизвикателствата на периода след пандемията.

Друг отличник е Швейцария. С може би най-рационализираното и най-малко централизираното правителство в Европа, алпийската страна е намалила смъртността от COVID-19 почти до нула и е създала агенция за икономическа помощ, която изненадва малкия бизнес, като предоставя заемни средства за броени часове. Изненадващо конкурентоспособна за такава малка държава, Швейцария има по-малко население от скандинавските страни, но е създала два пъти повече компании, които се нареждат сред първите 100, отколкото скандинавските държави, взети заедно. Швейцарците също така генерират най-много патенти на човек в света и

инвестират сериозно

в научноизследователска и развойна дейност. Единствената слабост, която виждат специалистите, е в ипотечните дългове на домакинствата.

Учудващо, но дори подценилата мерките за безопасност Швеция може да се нареди до икономиките, които ще излязат укрепнали от кризата със заразната болест.

В Азия по редица показатели най-добре се представя Тайван. Неговата икономика, заедно с тази на Южна Корея, е една от малкото в света, която успява да расте с бързи темпове в продължение на пет десетилетия поред.

Подобно на Южна Корея, Тайван инвестира необичайно много в технологии и вече е един от най-цифровизираните пазари в света. В същото време има малко по-нисък държавен дефицит и дълг и успява в борбата срещу COVID-19, като ограничи смъртността до 0,3% на милион - най-ниската сред основните нововъзникващи и развити икономики.

В тези класации забележително е отсъствието на двете икономически суперсили. Съединените щати и Китай не участват в оптимистичните прогнози, но не защото не са на водещи позиции в световната икономика, а заради натрупаните тежки дългове и съмнения как техните правителства са се справили с пандемията.