Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сценаристът Иво Кръстев си отиде на 56-годишна възраст.
Сценаристът Иво Кръстев си отиде на 56-годишна възраст.

Жена му: Смъртта на Мони го срина напълно и вероятно пожела да си заминат заедно

Двамата били изключително близки и единият сякаш не можел да надживее другия, казват приятелите им

Сценаристът страдал от автоимунно заболяване и диабет

Само 3 дни след като си отиде легендарният режисьор Симон Шварц, на 23 юни почина и сценаристът Иво Кръстев. Двамата работели заедно, а близките им твърдят, че някак не можели един без друг.

“Юни избра да отнеме двама приятели наведнъж

- споделя сценаристът Добромир Байчев. - Те бяха близки един на друг. И мои приятели. Отидоха си почти едновременно, с разлика от няколко дни. Сякаш единият не можеше да надживее другия. Симон Шварц беше най-непрактичният евреин, когото познавам. И в същото време най-талантливият. С разкошно чувство за хумор. Бих го нарекъл “българския Уди Алън”, но ще е твърде бледо. В една нормална държава щеше да има огромно портфолио като киносценарист - у нас едва се "вреди" за 1-2 игрални филма за сметка на бездарниците, които винаги успяват по тези географски ширини. Иво Кръстев беше страшно кадърен актьор, когото режисьорите масово избираха да кастват като мутра, заблудени от външния му вид, неможещи и неискащи да разберат каква деликатна натура и актьорско можене се крият зад вдъхващата респект визия. Ако вярвах в измислени богове, тук трябваше да изтърся някаква религиозна глупост, но вместо това ще кажа само: “Мони, Иво, наздраве”.”

Кръстев и Шварц били толкова близки, че всеки ден се чували по телефона.

“Смъртта на Мони го срина напълно - разказва пред “168 часа” Нина Янакиева, жената на Иво, която е редактор в предаването “Мармалад”. - Кръстев не беше добре здравословно, имаше автоимунно заболяване и диабет. Ние всички

бяхме с надеждата, че Шварц ще се възстанови,

защото задобряваше. Когато разбрахме, че е починал, Кръстев каза: “Отиде си последният ми най-добър приятел, моят другар. Оставам сам”. А те наистина се чуваха всеки ден и си говореха всякакви неща. Разказваха си еврейски вицове. Не се жалваха един на друг, а си вдигаха духа, говореха си смешки. Имам чувството, че когато Мони си отиде, Иво пожела да си замине с него в комплект “нагоре”. От години не беше добре, но

това съвпадение е страшно

Аз не съм много религиозна или суеверна, но когато се случи подобно нещо, и си казвам, че явно има нещо. Тези двамата бяха свестни хора, а в нашата професия има много кадърни, но повечето са егоисти или егоцентрици, лоши. Докато те бяха светли и може би затова не изплуваха във висините. Те не се изтъкваха.”

Къци Вапцаров също обясни във фейсбук профила си, че Шварц и Кръстев са били прекрасни колеги и състуденти, с които е имал много хубави моменти. “Мони направи култовия спектакъл с Теди Москов “Някои могат, други - не!”, а с Иво сме снимали и правили луди халтури заедно. И двамата имаха невероятно чувство за хумор”, допълва бившият телевизионен водещ.

Внезапната кончина на 56-годишния сценарист шокира всички близки и приятели на Кръстев, а повечето не можеха да проумеят

защо е напуснал този свят толкова млад

Освен това го направи няколко дни преди да отпразнува рождения си ден на 8 юли.

“Закъде се разбърза сега - попита Силвия Терзиева. - Цял живот обичаше да е “спокойно”, да е усмихнато и леко. Леко да ти е, Иво.”

Кръстев е роден в Русе през 1964 г. Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1988 г. в класа на проф. Сашо Стоянов. Веднага след това е разпределен в Сливенския драматичен театър, където е до 1993 г. Дебютира с ролята на Мирончо в пиесата “Чичовци” по Иван Вазов на режисьора Борислав Чакринов. Именно тогава печели от тотото червена лада. За този период се превъплъщава в 15 театрални образа, а един от тях е и

най-известната му роля - на Сирано дьо Бержерак

в пиесата на Едмон Ростан. Мони Шварц му я поверява и знае, че ще пожънат успех.

“Той беше Сирано на Сливенския театър, талантлив и отдаден - пише във фейсбук първата му жена Рени Кръстева. - Беше нашият Сирано, остроумен, фин и иронично добър. Иво беше моят Сирано дьо Бержерак - благороден, търпелив и обичащ. Съчувствие към всяка Роксана, която срещна по пътя си, и благодарност към тези, които направиха живота му по-красив.”

Кръстев напуска Сливенския театър и се мести в Русенския, като работи и в местното радио.

“Имаше един случай, който той помнеше оттогава - посочва Нина Янакиева. - Майка беше звъннала, за да поздрави сина си с песента “Хамстерски рай”. Всъщност то било “Гангстерски рай”, но жената чула-недочула.”

По-късно става част от “Каналето” и “Шоуто на Канала”. Работил е за продукциите “Къртицата” и “Музикална академия”, но не и за “Биг Брадър”. Има и участия във филмите “Нощна смяна” на режисьора Еди Шварц, син на Симон, “Черна орхидея” и др.

“Ние се познавахме още от НАТФИЗ и бяхме приятели - споделя пред “168 часа” актьорът Тончо Токмакчиев. -Благодарение на мен той стана сценарист. Тогава

искаше да ходи в Америка,

защото един наш колега актьор работеше там и го беше поканил, но Емил Марков, с когото са състуденти, го доведе в офиса на “Каналето” и така той не замина за САЩ. Започна да работи с нас и след това стана сценарист. После се снимаше за различни неща, имаше доста добри попадения като актьор.”

В онези години Иво измисля много от комичните образи, които се налагат в ефира.

“Кръстев направи първия Ники Кънчев, който беше адски обран - споделя жена му. - В “Шоуто на Канала” имаше публика и тя

дълго време си мислеше, че самият Ники идва,

за да записва скечовете. Иво беше много умен и именно затова се преквалифицира в сценарист. Той умееше да измисля истории, Мони Шварц беше същият. От житейски правдивите до абсурда и всичко странно. Участваше и в първия български хорър филм на Добромир Байчев, който сам си правеше всичко и постпродукцията закъсня, а точно когато го пуснаха, излезе и някакъв друг.”

Сценаристът бил и един от основоположниците на “Комиците”, когато се опитват да създадат първата стендъп комедия у нас.

Като актьор последно участваше във филма “Лошо момиче” на Мариан Вълев. Играе златаря, когото обвиняват, че е отвлякъл главната героиня.

Специфичното при сценариста било особеното му чувство за хумор. Кръстев не бил душата на компанията, а както си седял кротко и случайно казвал нещо, хората около него изведнъж започвали да се смеят.

“Това наистина беше така - потвърждава Тончо Токмакчиев. - Ние много сме се забавлявали. И

неговото чувство не беше от елементарното,

не използваше дебелашки шеги, той имаше самоирония към това, което прави. Човек, който имаше в себе си дълбочина и познания за доста неща. За последно го видях миналата година, когато работехме по един проект на Димитър Митовски за уебсериал. Иво беше голям привърженик на ЦСКА, както и аз. Чувахме се по телефона, говорихме си за футбол. Жалко е, че си отиде. У него имаше чувствителност, която не кореспондираше с неговата физика и натура.”

Любопитното е, че Кръстев успява да напише сценарий само за една нощ на дебютния си филм “Новата кола на татко”.

“Това се случи, защото бяхме преживели едно разочарование около един проект - разказва пред “168 часа” режисьорът Ивайло Драганов. - Тогава той беше написал сценарий върху един стар разказ отпреди 30 г. Не искаше да бъде само така и реши да включи и нещо от себе си. Но така и не се реализира. След това оставаха два дни до подаване на документите в БНТ и Иво ми се обади и ми каза:

“Ела да четеш”

Кандидатствахме и спечелихме. Кръстев беше човек на комедията и майстор на късия разказ. Той можеше да пише и скечове, и други различни форми.”

56-годишният мъж бил маниак на тема правопис и всяка сутрин с Нина гледали сутрешните блокове и поправяли грешките.

Вероятно сега Иво Кръстев и Мони Шварц са се събрали на небесната снимачна площадка и замислят новия си проект.

Иво Кръстев заедно с жена си Нина Янакиева.
Иво Кръстев заедно с жена си Нина Янакиева.