Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СКРОМНОСТ: Д-р Калейнски в средата дава 1000 лв. на ДСБ, но много повече на социални домове.
СКРОМНОСТ: Д-р Калейнски в средата дава 1000 лв. на ДСБ, но много повече на социални домове.

Гинеколог, шампион по сумо и бивш върховен прокурор са най-щедрите дарители на парламентарните партии, показа проверка на “168 часа” в отчетите им пред Сметната палата.
С дарените суми те засенчват лидери на партии, депутати и гравитиращите около тях мастити бизнесмени.
С последните промени в изборния кодекс парламентът отряза партиите от дарения на фирми и остави тази възможност само за физически лица, като таванът е 10 хил. лева на калпак за календарна година. Кои са най-щедрите дарители на парламентарно представените партии и какви са мотивите им да извадят пари от джоба си?
Най-малката група събира 31 600 лв.
Най-малката група в парламента, която дори се разпадна, тази на "Ред, законност и справедливост", е събрала едва 31 600 лв. от симпатизантите си. Най-щедри са кандидатът за кмет на Русе Пламен Цветков и бившият върховен прокурор Ради Тодоров. Те са дали на РЗС по 5 хиляди лева.
"РЗС беше подложена на сериозен натиск, след като оттегли подкрепата си от управляващите. Голяма част от субсидията  буквално беше открадната от ГЕРБ. Няма как да не бъда съпричастен към тези процеси и да помогна, с каквото мога" - категоричен е Ради Тодоров.
Дълги години той е съдия в Сандански, прокурор във ВКП, окръжен прокурор във Варна и Благоевград. Пенсионира се през 2010 година и става адвокат. С напускането на магистратурата Ради Тодоров започва и работа в централата на РЗС в София.
"Не съм активен участник в политическия процес. Аз съм експерт юрист в правния отдел на РЗС. Занимавам се с това, от което най-много разбирам. Консултирам гражданите по различни правни казуси. В централата идват много хора, за които институциите са затворили своите врати.
Като човек, който знае добре какво е състоянието на съдебната система, за мен е ясно, че единственият път за истински реформи минава през приемането на нова конституция. Изготвянето на нов основен закон е единственият начин България да бъде спасена.
Тази кауза ме привлече в РЗС. А и познавам Яне Янев от години, още като окръжен прокурор на Благоевград съм работил с него. Той е изключително принципен и честен човек и защитава национална кауза. Работил съм с него и когато бях във Върховната касационна прокуратура" - така Ради Тодоров обяснява мотивите си да се включи в редиците на РЗС.
За купуването на гласове и финансиране с мръсни пари
Още първата година, когато стъпва в централата на партията, той дарява лични 5 хиляди лева и яростно критикува тъмната страна на финансирането на партиите до този момент, за което е убеден от дългогодишната си практика в храмовете на Темида: "Липсват регламенти за ограничаване на опасните източници на финансиране - мръсни пари от трафик на наркотици и хора, контрабанда, проституция, данъчни престъпления и от сивата икономика.
Този проблем се неглижира в България, свидетели сме на изключителна търпимост и от институциите, и от обществото".
По време на работата си като прокурор, той неведнъж се е сблъсквал с проблема "купуване на гласове", парите за което също идват от нерегламентираното финансиране на партиите.
"На местните избори през 2007 г. СДС и ГЕРБ обвиниха РЗС, че купува гласове в Петрич и Сандански. Взехме една кола и заедно с представителите на двете партии се обадихме и на Яне Янев. Той каза, че ще дойде с нас и ако се докажат твърденията им, е готов веднага да го арестуваме.
Отидохме в с. Склаве. Бях изумен от реакцията на хората. Когато Яне излезе от колата, хората го запрегръщаха, а мен даже не ме познаха. Попитах ги дали са чули РЗС да купува гласове - щяха да ми издерат очите. Оказа се, че гласове е купувал един мой познат от Сандански.
Той е и първият осъден за купуване на гласове" - спомня си Ради Тодоров периода, в който е окръжен прокурор в Благоевград. Днес бившият магистрат не може да се примири с натиска над съдебната система. Категоричен е, че полицията насажда страх както у гражданите, така и в средите на съдии и прокурори.
ГЕРБ събира три пъти по-малко от РЗС, всички спонсори са от Шумен
3 пъти по-малко пари от РЗС е събрала управляващата партия ГЕРБ - малко над 11 хиляди. Любопитното е, че всичките 7 дарители са от Шумен и от никой друг град. Най-щедрият сред тях е докторът по икономика Христо Дечев, който е общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ. Той е дал на партията 3366 лева.
"Като общински съветник не вземам заплата. Дарявам я за социални цели, както и всичките ми колеги от листата на ГЕРБ в града. Това продължава вече 4 години. Аз съм най-щедрият дарител, защото получавам най-голямо възнаграждение за работата си в общинския съвет. Не съм искал да изпъкна" - категоричен е д-р Дечев.
Той е сред най-уважаваните бизнесмени в града и реномето му е безупречно.
Подчертава,
че не е член на ГЕРБ,
но симпатизира
на партията,
от чиято листа е общински съветник. Той е председател на Търговско-промишлената палата в Шумен и член на Надзорния съвет на металургичното предприятие "Алкомет". В общината участва в бюджетната комисия и тази, която отговаря за общинската собственост.
"Дарявал съм и по-големи суми от тази за ГЕРБ на социални домове в страната. Но парите, които се дават на партиите също отиват за такива цели. Правилно е решението на законодателя да отреже фирмите от спонсорство на партиите.
Така се поражда съмнение за чадър. България все още не е решила проблемите с корупционните практики" - казва за проблема с даренията д-р Дечев.
Колегата му от Общинския съвет, известният хирург Свилен Арнаудов също потвърждава тезата на д-р Дечев за даренията на ГЕРБ. Той също е общински съветник от гражданската квота. Дарил е 1472 лева.
"Парите от заплати, които получаваме от общинския съвет, отиват за социални програми. Не съм взел и 1 стотинка, както и колегите ми. Подписали сме и декларация за това", казва д-р Арнаудов от Шумен.
Най-големият дарител на ДСБ - областният
им председател във Велико Търново
Още по-малко пари са получили ДСБ от физически лица, в сравнение с РЗС и ГЕРБ. Партията на Костов е събрала едва 7473 лева. Единствената четирицифрена сума в списъка с дарители на ДСБ стои срещу името на д-р Мавроди Калейнски от Велико Търново.
Известният гинеколог, на който се доверяват все повече жени в областта, е дал за партията си 1000 лева. Той е областен председател на ДСБ. "Направил съм го от позицията на частно лице. Дарявал съм далеч повече за сираци. Скромен човек съм и не търся популярност" - казва най-щедрият дарител на ДСБ. Д-р Калейнски обаче няма повод скромност в професионалния и личния си живот.
Дъщеря му Цвета става любимка на публиката в престижния щатски конкурс за красота "Диаспора моделс 2010" и печели наградата със 7 хиляди гласа повече от втората в класацията. Красавицата учи международен бизнес в колежа "Свети Франсис" в Бруклин.
Съпругата на гинеколога-спонсор - Теодора, преподава политология във Великотърновския университет и е директор на Офиса на Съвета на Европа.
СДС събира 25 пъти повече от ДСБ
Шампионът по сумо Георги Оцетаров е сред най-щедрите дарители на СДС. Той е дал за партията 9 хиляди и 900 лева, което е малко под тавана на законовото ограничение. Точно същата сума са дарили още двама от списъка на СДС пред Сметната палата.
По всичко личи, че партията, оглавявана от Мартин Димитров има верни и сериозни поддръжници, за разлика от тези на Костовото ДСБ. СДС е събрало от физически лица дарения за над 187 хиляди лева, което е 25 пъти повече от другата дясна партия в парламента.
"168 часа" се свърза с Георги Оцетаров, но поради бизнес ангажименти и пътувания той не успя да отговори на въпросите ни, което обеща да направи в следващ брой.
Георги Оцетаров е национал по сумо в категория над 115 килограма. Многократно печели медали за България на европейски, световни и олимпийски състезания. Спортът не е единственото занимание на Оцетаров.
Той върти и фирма за софтуерни продукти. С пари от дружеството си многократно е дарявал СДС в годините, когато това беше позволено.
БСП абсолютен
шампион в даренията
Абсолютен шампион сред партиите по получени дарения от физически лица е БСП. Червените функционери и симпатизантите на партията са дарили 378 хилядарки в касата на "Позитано".
Най-щедър е бизнесменът от Долни чифлик Пламен Чернев, който се е разделил с 5 хиляди лева лични пари в името на червената кауза. Съпругата му Пенка Чернева също е дарила 5 бона. Така семейството олеква с 10 хилядарки и е абсолютен първенец сред дарителите на БСП.
Едва 5 хиляди лева е дал пловдивският олигарх Георги Гергов, въпреки огромните си финансови възможности. Той бе и кандидат за президент на вътрешните избори в БСП, но се оттегли на конгреса на червените този месец. Гергов е сред редовните дарители на партията си през годините назад, откакто политиците се отчитат пред Сметната палата.

Никой не дава
на ДПС и “Атака”
0 лева. По толкова са декларирали от дарения на физически лица за 2010 година вечно враждуващите партии на Ахмед Доган и Волен Сидеров. Те разчитат да пълнят партийните си каси единствено с пари от държавната субсидия.
През 2008 година "Атака" има цели 4-ма дарители физически лица, а общата сума, постъпила от тях, е 4600 лева. За 2007 г. атакистите са събрали от дарения 26 хилядарки, като мотивът на физическите лица е бил да подпомогнат партията за кметските избори и тези за Европейския парламент. Точно толкова тогава дарява и "ТВ Скат" като юридическо лице, което днес не е възможно, защото собственикът й Валери Симеонов и Волен Сидеров са на нож, а законът забранява на фирми да даряват партии. Същата година ДПС събира 120 хилядарки от крупните дарения на министрите и депутатите от движението. Днес, далеч от изпълнителната власт и влиянието в държавата, те отказват да пълнят касата на "Стамболийски" 45. Същата е и съдбата на НДСВ. Докато са на власт, събират стотици дарения от симпатизанти и фирми, но в последната си декларация пред Сметната палата пишат, че никой не ще да им дава.

ШАМПИН: Георги Оцетаров държи синята идея и затова е сред най-щедрите дарители на СДС
ШАМПИН: Георги Оцетаров държи синята идея и затова е сред най-щедрите дарители на СДС
ПОМОЩ: Ради Тодоров дарява 5 хиляди на РЗС, защото субсидията на партията е спряна.
ПОМОЩ: Ради Тодоров дарява 5 хиляди на РЗС, защото субсидията на партията е спряна.
ОБЩЕСТВЕНИК: Христо Дечев не взема заплата като общински съветник, защото я дарява за социални проекти.
ОБЩЕСТВЕНИК: Христо Дечев не взема заплата като общински съветник, защото я дарява за социални проекти.
ЯСЛА: Волен Сидеров разчита единствено на държавната субсидия за да пълни касата на "Атака".
ЯСЛА: Волен Сидеров разчита единствено на държавната субсидия за да пълни касата на "Атака".
НУЛА: Доган не печели доверие сред симпатизантите си и затова ДПС няма дарители.
НУЛА: Доган не печели доверие сред симпатизантите си и затова ДПС няма дарители.