Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още на 5 май от Интерпол в Абу Даби изпратили писмо, че Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на дясната ръка на Васил Божков

Тази сутрин обвиняемият Георги Попов е предаден на служители на Главна дирекция "Охрана", на които е възложено приемането му и пътуване до България с полет, който излита от Дубай. Това съобщи за "24 часа" говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

  "Още на 5 май в отдел "Международен" при Върховната касационна прокуратура постъпи писмо от Интерпол - Абу Даби. В него пише, че съдебните власти на Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на българския гражданин Георги Попов, като тя е по молба на главния прокурор на България и е на принципа на взаимната реципрочност", обясни говорителят на главния прокурор.

Така на практика излиза, че не е съвсем вярно твърдението на Божков, че едва ли не Попов сам е пожелал да си дойде.   

Той  е обвинен за участие в организирана престъпна група, която е ръководена от Васил Божков, и е с участието на длъжностни лица. Попов  беше обявен за международно издирване във връзка с това престъпление.

"В писмото от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" беше посочено, че лицето е задържано и българските власти трябва в 15-дневен срок да извършат фактическото му приемане по изготвен за това план от Главна дирекция "Охрана" при Министерството на правъсидето. Този план беше приет от властите на Обединените арабски емирства", каза Милева.

Тя добави, че с оглед осъществяване на фактическото предаване на Попов,  от генералното консулство на България в Дубай по разпореждане на ВКП му е издаден и временен паспорт. "Той ще бъде конвоиран и настанен в арест у нас", каза Милева.

Обявеното в несъстоятелност дружество "Ню Геймс", през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщи Mediapool.

Жалбата до Страсбург вече е изготвена и най-вероятно лотарията ще претендира огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството заради начина, по който бе прекратена дейността му - със закон миналата година частните лотарии бяха забранени, лицензите им - отнети, а организирането на лотарийните игри остана единствено в правомощията на държавата.

Междувременно прокуратурата започна мащабно разследване срещу Божков по обвинение, че от 2014 г. е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиненията той е ощетил държавата с около 700 млн. лв. от невнесени такси за хазарт.

В момента срещу Васил Божков, който от миналата година пребивава в Дубай, са повдигнати общо 18 различни обвинения, но нито едно от тях не е стигнало до съдебна фаза.

Междувременно в началото на юни м.г. от Дубай Божков обяви, че е подал сигнал до прокуратурата, че за по-малко от три години е предал директно на вече бившия министър на финансите Владислав Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане. Сигналът му беше изпратен и до още няколко български и чужди институции.

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата "Ню Геймс" и "Национална лотария" АД поискаха да бъдат обявени във фалит.

На 6 януари състав на Софийския градски съд обяви в несъстоятелност "Ню Геймс". Тогава съдът подчерта в решението си, че законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти", тъй като прави невъзможно плащането на печалби.

В решението се посочваше и че за подобен извод не са необходими някакви специални знания и е достатъчна нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни "последици, които нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата"