Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Господин Халаф, откъде "Хамас" се снабдява с ракети, за да бомбардира Израел?

- За мене това е една война между Иран и Израел. В случая Иран използва "Хамас". Те имат арсенал от ракети, натрупани от 2014 г. досега. Не е тайна, че те са доставени през тунелите между Египет и Палестинските територии. По принцип там контролът на Кайро е много силен, но явно действат корупционни схеми. Затова освен военно оборудване оттам минават и пари, идващи от Иран. Говорим за милиони.

Досега съобщиха за

тунели с дължина

15 километра,

но вероятно те са над 100 км, тъй като съобщенията от израелската армия през последните дни показват, че дължината им е много по-голяма. И всичко това се случва, въпреки че преди години Египет направи демаркационна зона, която разделя границата между ивицата Газа и египетската територия, и премести всички селища в района, като даде компенсации на жителите им. И тогава наводниха с фекални води почти всички тунели. Явно, че от "Хамас" са направили нови през тези години.

Не бива да забравяме, че и от другата страна на израелската граница - тази със Сирия откъм Голанските възвишения, Иран има много военни позиции и въоръжени групировки. Там освен "Хизбула" има и пакистански милиции, и афганистански въоръжени групи, които също са финансирани от Техеран.

- Какъв е поводът за ескалирането на напрежението точно в този момент?

- В момента "Хамас" използва спора между палестинци и евреи в Източен Йерусалим в квартал "Шейх Джара". Израел си служи с една известна политика - юдеизацията на града, а там има и няколко палестински къщи, които се опитват да ги вземат. До войната през 1967 г. Източен Йерусалим беше администриран от Йордания, а след това беше окупиран от Израел. Но в района имаше палестинци, които бяха емигрирали в Йордания, която им даде къщи в този квартал на Източен Йерусалим с обещанието, че след 3 години

ще имат право

на собственост

върху имотите. Но след окупацията тези обещания останаха неизпълнени и там вече идват еврейски заселници, които претендират, че земите са техни. И оттам са споровете. Имаше решение на израелски съд и после на апелативен съд на втора инстанция и те казаха, че не трябва да ги напускат.

В същото време различни компании, които имат апетити, плащат много и искат да правят хотели, бизнес сгради и т.н. в района и този спор между палестинските заселници и израелските граждани в Източен Йерусалим започна да се разгаря, стигна се до сблъсъци. Полицията се намеси да ги разделя и превзе мястото. Но всички тези имотни спорове са между граждани

на Израел, които са с израелски паспорти. А "Хамас", които са далече, дадоха ултиматум на Нетаняху да изтегли полицията и веднага да спре превземането или унищожаването на тези къщи.

Сблъсъци в Източен Йерусалим дадоха началото на конфликта.
Сблъсъци в Източен Йерусалим дадоха началото на конфликта.
Разбира се, той отказа и след 48 часа започнаха да обстрелват с ракети различни селища в Израел.

- А какъв е контекстът на тези събития?

- Разбира се, трябва да разгледаме контекста. На първо място Иран, който има много карти в региона. Една от тях освен тази в Ирак, където има проирански шиитски милиции, е картата на "Хизбула" в Ливан, картата на хутите в Йемен, в Сирия също имат техни групи и използват всички тези карти в играта срещу САЩ и Байдън, за да го принудят да се върне към атомното споразумение безусловно. С действията си Техеран иска от него да вдигне веднага всички санкции и да върне всички понесени загуби, като му казва, че ако не го направи, ще му създава проблеми в региона.

Този процес започна с изстрелването на ракети от хутите в Йемен срещу Саудитска Арабия, ако си спомняте, и продължава с нападенията на проиранските шиитски милиции в Ирак срещу американските военни бази и срещу посолството в Багдад. "Хизбула" действа по същия начин, а в Сирия знаете как почти всяка седмица Израел напада военни обекти на Иран и техните съюзници. Всички факти показват, че Иран движи тези процеси, а народът на Газа плаща цената на конфликтите между Израел и Иран.

- Какви са шансовете Израел да се съгласи с международната общност и да спре ударите по палестинските територии в Газа?

- Сега, ако Нетаняху се съгласи с всички кандидати за посреднически роли, които се предлагат - и от Египет, и от САЩ, и от Катар, по този начин

ще демонстрира слабост

и ще бъде атакуван от собствения си народ. Затова той казва, че няма да преустанови ударите, докато не ликвидира военната мощ на "Хамас". И затова конфликтът ще продължи. По тази причина израелците отказаха на американците в лицето на техния пратеник Хади Амр, който пристигна в Тел Авив за срещи с военното и политическото ръководство. Те казаха, че първо "Хамас" трябва да спре обстрела с ракетите. В същото време в Тел Авив беше и шефът на египетското разузнаване, на чиито опити да ги убеди те отговориха по същия начин.

Последното послание на Байдън е "Хамас" да спре безусловно изстрелването на ракети, но Израел няма да влиза в преговори.

- Какво цели "Хамас"?

- "Хамас" има за цел да излезе от цялата ситуация по такъв начин, че да спечели нещо от нея. Иска Израел да спре превземането на тези къщи в Източен Йерусалим и Нетаняху

да вдигне блокадата и ембаргото

срещу ивицата Газа. Но това няма да стане, тъй като по този начин "Хамас" ще излезе победител. Затова тази война ще продължи още 4-5 дни, а в Съвета за сигурност към ООН американците ще използват правото си на вето. Няма да има решение.

- Мнозина се надигнаха и срещу бомбардировките на Израел върху определени сгради в Газа...

- Да, много се спекулира, че там е имало журналисти. Вярно е, че в една от тях, която е на 12-13 етажа, наистина са офисите на "Ал Джазира" и на Асошиейтед прес, но на шест етажа в нея се е разположило и военното разузнаване на "Хамас" и оттам се ръководят операциите срещу Израел. Няколко етажа са и складове за оръжие. А израелското разузнаване знае прекрасно, че за изстрелване на ракети се използват болниците, училищата и джамиите, но откъдето излита ракета, там бомбардират. В същото време те дават и срок от 1-2 часа, през който да ги напуснат.

Вярно, за това време не могат да се изнесат оръжейните складове, но поне хората могат да избягат. А жертвите са хора от мирното население, които са наематели и няма къде да отидат, защото остават без домове.

За това предимно са виновни "Хамас". Израел също има вина, защото позволява превземането на къщи на палестинци в своята държава. Арабите в Израел са около 20% от населението - тоест те са около 2 млн., това са израелски граждани, които имат много партии и депутати в парламента.

Вчера гледах изказване на един от техните лидери по израелската телевизия. Той казва: Добре, утре "Хамас" ще подпише споразумение с Нетаняху, но какво ще правим ние, арабските граждани на Израел?! Ние живеем заедно с евреите, пазаруваме с тях в супермаркетите...

Как ще се гледаме

в очите с тях,

ако се бием по кварталите и улиците? Ето как "Хамас" постави арабските граждани в много неизгодно положение.

Даже една от партиите - Обединена коалиция на палестинците, беше тръгнала да прави коалиция с Нетаняху. Те искат да му дадат гласовете на четиримата си депутати, защото казаха: "Ние сме граждани на Израел и трябва да работим заедно, за да подобряваме живота на нашите граждани, които са израелци, а това няма да се случи, ако ние се изолираме от тях".

- Каква е възможната роля на Русия и Турция в конфликта?

- Русия опита да посредничи още от първия ден, но тя не може да направи нещо, което и Америка не може.

- Москва наистина има добри отношения с "Хамас", може дори да играе някаква роля, да имат контакти, да говорят с тях, но тя ще си дава сметка и за израелските граждани от руски произход, които са над 1 милион и в момента

също са заплашени от ракетите

Тези, които могат да решат проблема, са американците, но те в момента подкрепят Нетаняху. А в САЩ в Демократическата партия има разногласия по тези въпроси. Едната група, т.нар. леви прогресисти, радикално леви депутати и различни фактори в Конгреса като примерно сомалийката Илхан Омар, палестинката Рашида Тлаиб и някои афроамериканци, са за Палестина, за "Хамас". Те са подкрепяни от Мюсюлманските братя, които имат голямо лоби в САЩ. Докато другото крило, което е и по-силно при демократите, е против "Хамас" и не иска действията на Израел да спират. Затова Байдън е в много деликатна ситуация и не знае как да балансира. А и в целия свят - в Европа например Австрия, Германия, Чехия... всички те са жертви на тероризма и няма как да подкрепят излизането на "Хамас" и "Ислямски джихад" от тази ситуация като победители.

Що се отнася до Турция - Ердоган е в международна и регионална изолация. Той опитва само със словесни нападки да се харесва на собствения си народ за вътрешна употреба. В тази връзка само преди няколко месеца имаше интервю с шефа на израелското разузнаване. Той каза: "Нека Ердоган говори по телевизията и в речите си каквото си поиска, но ние гледаме, че имаме стокообмен между Турция и Израел за над 5 млрд. долара, както и добро сътрудничество между армиите ни и службите ни за сигурност, така че това не ни пречи".

В Арабския свят е същото. Заради натиск от улицата техните лидери говорят лицемерно, но те също искат да се приключи с "Хамас", защото той е заплаха и за техните държави.

Никой

не иска терористи

с оръжия

близо до себе си. Никой не търпи вече. А това са престъпници, които заплашват сигурността на държавата, и всички беди, от които страдат самите палестинци, идват точно от тези организации.

- Казахте, че конфликтът помага и на Израел да решава вътрешни проблеми...

- Нетаняху и Израел имат нужда от такива организации като "Хамас" и "Хизбула", но не чак толкова силни. Причината е, че Нетаняху и другите им политици винаги ще се оправдават, че не могат да постигнат мир с подобни терористи. За това ще ги елиминират само доколкото представляват непосредствена заплаха за сигурността. И много от лидерите им вече са ликвидирани.