Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От връх Тодорка, 7 май.
От връх Тодорка, 7 май.

На Хинтертукс снежна стихия минава през него, но не го повлича, той се прикрива с борда и после се изравя

Икономистът има завиден опит в пантенето, отличен познавач е на планината, винаги добре екипиран

Нищо не може да го изплаши достатъчно, така че да го задържи далеч от Пирин

В гората на Банско, карайки сноуборд, Владимир Каролев се удря жестоко в дърво. Резултатът - тазобедрената му кост е счупена на 6 места. За щастие, д-р Андрей Йотов, тогава хирург в “Пирогов”, си свършва перфектно работата и още на следващия сезон икономистът отново е на пистата. Това се случва през януари 2006 г. и е неговото “най-тежко премеждие” със сноуборда - така го определя преди време самият Каролев в интервю за “168 часа”.

На 9 май тази година той пада далеч по-лошо при спускане в един от улеите под Тодорка в Пирин. Същата сутрин честити Деня на Европа на всички българи с пост във фейсбук.

“И поне днес не се карайте кой еврофил и кой русофил. Преди всичко сме българи! Поздрави от връх Тодорка. Рано пиле рано пее!”

Икономистът има завиден опит в пантенето (каране на ски в планински територии извън обособените ски зони). Той е отличен познавач на планината, винаги е добре екипиран и не предприема излишни рискове, макар че е почитател на предизвикателствата. Природата е неговата голяма любов.

Каролев има три големи слабости - планинарството, гмуркането и карането на сноуборд. Не са му чужди и обича също уиндсърфинга и кайтсърфинга, но рядко му остава време и за тези спортове. Но дори когато няма възможност да отиде по-далеч, се качва на Витоша, макар и за няколко часа. Всеки, който познава икономиста, знае, че той не може да издържи дълго далеч от планината.

Със сноуборда е имал редица екстремни преживявания.

“Веднъж ме затрупа лавина на Хинтертукс. Слава богу, беше от праховите - разказвал е пред “168 часа” Каролев. - Бях с един приятел и аз се спуснах първи, спрях в долината, обърнах се и видях как той бутна лавината и избяга надясно, за да не го повлече.

Имах около 30 секунди, в които свалих борда, паднах на колене и сложих дъската пред мен, държейки я здраво с ръце. Затворих си очите, лавината мина през мен, но не ме повлече. Като отмина, отворих очи и видях само сняг. Вдигнах борда, отрових се и се измъкнах. Обичам да карам извън пистата, а при това положение трябва да познаваш добре района. На същото място това ми се случи и втори път. Тогава аз бутнах лавината, тя ме повлече, но не паднах и успях да изляза от нея”

Нищо не може да го изплаши достатъчно, така че да го задържи далеч от високите върхове и снежните склонове.

Дори в разгара на пандемията от COVID-19 икономистът успява да стане главен герой в скандал. Причината - бързането му към неговия любим Пирин.

Връх Кутело при изкачване до Тодорка и спускане от върха, 30 април.
Връх Кутело при изкачване до Тодорка и спускане от върха, 30 април.

В края на март 2020 г. той беше арестуван в Разлог за нарушаване на наложените ограничения за пътуване. Прокуратурата повдигна две обвинения срещу него - за нарушаване на карантина и за заблуждаващи публикации в социалната мрежа, в които подлага под съмнение ефективността на мерките срещу COVID-19. Малко преди обявяването на извънредно положение у нас икономистът се завръща от Лондон, но вместо да остане в изолация, потегля към Пирин, като във фейсбук описва как геройски е минал през КПП-тата на градовете.

От прокуратурата разпространиха прессъобщение, в което се твърди, че Каролев “собственоръчно е подписал декларация”, с която се командирова в хотелски комплекс в Разлог с “цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите”.

Установено е обаче, че хотелският комплекс имал действащ управител, и това изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от икономиста.

Каролев обяснява в социалната мрежа още, че не е трябвало да спазва 14-дневна карантина в София, след като се е завърнал от кралството. В крайна сметка бе освободен с парична гаранция от 50 000 лв., като малко след станалото предупреди, че ще съди държавата в Страсбург.

В края на април тази година той съобщи във фейсбук, че една година и два месеца след ареста му на 27 май ще се гледа за първи път делото му в съда.

Каролев винаги изразява открито мнението си в социалните мрежи и има влияние върху общественото мнение. Той е един от първите българи с фейсбук и има в пъти повече последователи от всеки друг в неговата категория - политик, коментатор.

Икономистът не отстъпва нито пред хейтъри, които не споделят неговото виждане, нито пред истински акули, сред каквито винаги е готов да скочи, за да покаже, че няма страшно. Веднъж е с още двайсетина души, когато първи се хвърля да плува с няколко 2-3-метрови екземпляра от вида нърс шаркс по време на нощно гмуркане на Малдивите.

“Вечер, когато се пуска подводно осветление в задната част на лодката, първо идва планктонът, малките риби и накрая акулите. Аз играех карти, когато акулите се събраха около лодката.

Никой не посмя да скочи и аз го направих, за да им покажа, че не е опасно, а после във водата влязоха и други - обяснявал е Каролев. - Има стотици видове акули и от тях само три-четири са опасни, и то не във всички случаи. Тези три-четири вида вземат 5-6 жертви годишно, а в света умират няколко хиляди души на ден в катастрофи.

Специално тези акули (с които е плувал) се казват нърс шаркс, а името им идва от английската дума за медицинска сестра.

Наричат се така, защото са чистачите на мършата - хранят се с умрели животни и малки риби. Те са много големи и плувах между такива, които бяха 2-3 метра.

В същото време устата им е две педи широка и се отваря едва два пръста - и да искаш, не могат да те ухапят.”

Каролев е толкова активна личност, че за мнозина е учудващо как не се е реализирал като професионален атлет, макар да е имал такива възможности.

Тренира спортна гимнастика, две години плуване, а после и още две - футбол, прескача на лека атлетика и за една година тича на 400 и 800 метра.

Заради по-големия си брат, който е един от най-добрите гребци в националния отбор на България, още в V клас той става рулеви - управлява лодки с 2-ма, 4-ма или 8 гребци. Грабва медали от републикански първенства и има амбицията да продължи, но височината му не стига за академично гребане.

Почитател е и на тениса, като в студентските си години участва в различни турнири. И сам признава за себе си, че не е човек, който може да се концентрира в едно-единствено нещо. Затова и не става спортист.

Най-безценният урок, който се е стремил да предаде на наследниците си Александър и Виктория, е най-вече свободолюбието.

“Човек трябва да знае, че е роден, за да върши това, което иска, без да пречи на другите - категоричен е бил Владимир Каролев. - Затова аз съм либертарианец. Моят девиз е “Свободен свят, свободен човек”.”