Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Постигнал почти всичко, се захваща с “чисти идеи” да ръководи БФС

Димитър Бербатов се завърна! Точно 4002 дни, или почти 11 години, след като се оттегли от националния отбор заради хора и процеси от ръководството на българския футбол и след прословутата реплика от 13 май 2010-а: “След няколко години ме потърсете, за да ви оправи някой футбола!”

“Настъпвам в нова глава от своето професионално развитие”, обяви Бербатов на 27 април 2021 г. и обяви старта на кампанията си за президент на БФС.

От 6 месеца работил сериозно с екипа си по основите на управленската му структура и стратегията за излизане на родния футбол от зоната на здрача. А с Петър Величков дори и още от по-дълго време. Но каква е личната му мотивация? Причината да се захване? Моментът, в който сам е убедил себе си, че трябва да се захване? Мъчително дългият миг, в който депресията е завладяла тотално българския футбол и надделява чувството, че трябва да бъде поета отговорност.

“Като съм си говорил с близки и приятели,

някои ме питаха защо

ти е да влизаш

в тези...

С голямо извинение пред всички, но ще изрека точната дума - ла*на. Самото изречение буди много чувства в мен. Да гледаш собственото си първенство и да го описваш с тези думи, с извинение – показва, че нещата не са както трябва. Това е депресарско отношение, усещане, че не е нормално. Не е приятно да ти се говори от всеки втори срещнат. Това ми е личната мотивация и отговорността трябва да се поеме от нашето поколение. Мисля, че сега е този момент”, разкри с видима болка Бербатов.

“Бях успял в моята професия, но сега влизам в различно поприще. Предизвикателствата са пред мен и са доста по-трудни. Не знам защо БФС е толкова апетитен за някои хора. За мой късмет, успях да създам кариера извън България, в която постигнах всичко, което искам, с едно-две изключения. Нашият спорт е много добре подплатен, заслужил съм всичко, което имам и с екипа ми влизаме с чисти идеи. Изградил съм образ в обществото за човек, който има отговорност. От 12 г. имам и моята фондация, в която също трупам управленски опит. Да, не може да сравняваме фондацията с управлението на БФС, но трупам опит за себе си и се надявам всичко да ми е от полза”, добави най-успелият български футболист за XXI век.

Епохата “Бербатов” започва на 30 януари 1981 г. - в Благоевград се ражда звезда. Футболната епопея стартира 10 г. по-късно - започва да тренира в “Пирин”. През 1999 г. вече играе и вкарва за ЦСКА и с “червените” печели първия си трофей в мъжкия футбол - купата на България.

През същата 1999-а в за 1 г. дебютира за три национални отбора на България - юношеския, младежкия и мъжкия.

През 2000 г. поставя началото на головия си рекорд за България. За първи път вкарва 5 гола в един мач - първият играч на ЦСКА, разписвал се 5 пъти в среща от евротурнирите - при 8:0 над “Конструкторул”.

Подписва договор с “Байер” (Леверкузен) - ЦСКА получава 4,5 млн. марки плюс 500 000 за брой изиграни мачове, като запазва и 30% от бъдещ трансфер. На 20 г. вече играе и бележи в Бундеслигата. На 21 г. играе финал в Шампионската лига срещу “Реал” (Мадрид), като преди това вече е започнал да бележи срещу “Ливърпул”, вече е стъпил и на “Олд Трафорд”, а с “Байер” отстранява и “Манчестър Юнайтед”.

През октомври 2002 г., контузил се още в първата минута, Бербатов асистира на Стилиян Петров, сам вкарва в 37-ата мин и излиза при 2:0 за голямата победа на България над Хърватия по пътя към Евро 2004 - последното голямо първенство, на което националният ни отбор се е класирал.

През декември става Футболист на годината за първи път.

През 2006 г. “Тотнъм” обявява официално, че е купил Бербатов от “Леверкузен” за 16 млн. евро - началото на английската одисея. През 2007 г. вкарва 4 гола в един мач във Висшата лига, през 2008-а печели първи трофей в Англия - първи гол на “Уембли” и “Тотнъм” бие “Челси” с 2:1 във финала за Купата на лигата.

През същата 2008 г. учредява фондация “Димитър Бербатов” с мисия да подпомага талантливи български деца да развиват своя потенциал в спорта, изкуствата и науката.

На 1 септември 2008 г. се финализира най-големият договор в историята с участието на български футболист - Димитър Бербатов подписва с “Манчестър Юнайтед”! “Червените дяволи” го купуват от “Тотнъм” за 30,75 млн. паунда и към онзи ден българин се превръща в най-скъпия трансфер в историята на легендарния клуб от “Олд Трафорд”.

През 2009 г. става първият българин, шампион на Англия!

На 18 ноември 2009 г. става голмайстор №1 в историята на националния отбор на България. Със своите 48 попадения изпреварва легендарния Христо Бонев.

Вкарва великия хеттрик за 3:2 за “Манчестър Юнайтед” срещу “Ливърпул” на “Олд Трафорд” в сезона, в който “червените дяволи” минават големия съперник по титли. За последно играч на “Юнайтед” е вкарвал 3 срещу “мърсисайдци” 64 години по-рано... Става първият чужденец с 5 гола във Висшата лига на Англия!

Става футболист №1 на България за седми път - абсолютен рекорд, след който призовава медиите вече да не гласуват за него и да се даде път на младите.

През 2011 г. става

първият българин,

шампион

и голмайстор

на Англия!

След “Фулъм”, “Монако”, ПАОК и авантюра в индийската Суперлига изиграва последния си мач на 23 февруари 2018 г. На 19 септември 2019-а официално обяви края на кариерата си. Междувременно през 2017-а бе организирал първия у нас изцяло благотворителен звезден мач - заедно с фондацията на Луиш Фиго с присъствието на емблеми като Пол Скоулс, Гари Невил, Райън Гигс, Патрис Евра, Неманя Видич, Роби Кийн, Мичел Салгадо, Давид Трезеге, Предраг Миятович, Робер Пирес, както и българските футболни галактики Христо Стоичков и Красимир Балъков. И разбира се - Стилиян Петров и Мартин Петров.

През 2021 г. Бербатов, Стилиян и Мартин отново са в един отбор - искащ да поеме отговорност за българския футбол. След четвъртите в света настъпи времето на “трите коня”.