Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Под предлог че провежда учения в отговор на НАТО, Русия струпа огромна армия тежковъоръжени войници по източните граници с Украйна, обяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Франс прес.

Според някои данни броят на руските военнослужещи е бил 40 000, а още толкова са били прехвърлени по моста към Крим през Керченския пролив.

По-рано първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че Москва е изпратила в района 150 000 военни, но впоследствие тази цифра беше намалена на 100 000. Независимо от действителните мащаби на военните маневри обаче за всички е ясно, че Русия е

струпала повече бойни части в близост до Украйна, отколкото при анексията на Крим през 2014 г.

В четвъртък, 8 април, говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ са все по-загрижени от "ескалацията на руската агресия" в региона. В петък, 9 април, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе разговори с германския си колега Хайко Маас, по време на които те подчертаха важността на противопоставянето на Украйна на "едностранните провокации на Русия".

Тревожното е, че струпването на военни сили в близост до границата е придружено и от ескалация на реториката на руските власти. В четвъртък, 8 април, високопоставеният представител на Кремъл Дмитрий Козак предупреди, че значителното задълбочаване на конфликта ще отбележи "началото на края на Украйна".

Междувременно Русия, която се стреми да представи Украйна като агресор, предупреждавайки, че Киев се готви

да извърши етническо прочистване

в Донбас, вече е сигнализирала за своята готовност за военна инвазия.

На 9 април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че Русия може да се наложи да се намеси "в случай на евентуално повторение на човешка катастрофа, подобна на Сребреница". Той имаше предвид клането в Сребреница, когато през юли 1995 г. босненските сръбски сили убиха над 8000 босненски мюсюлмани.

Но как светът и чуждестранните наблюдатели обясняват ескалацията на напрежението?

"Ние сме свидетели на цяла поредица от все по-конфронтационни стъпки от Кремъл", заяви Андреа Кендъл-Тейлър, старши директор за Русия и Централна Азия в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Тя се позова на унижението, което първият дипломат на ЕС Жозеп Борел трябваше да претърпи по време на неотдавнашното си посещение в Москва, както и на решението за отзоваване на руския посланик в САЩ до Русия за неопределено време "за консултации".

“Изглежда, че Путин продава версията за обсадената Русия”

И наистина едно от логичните обяснения за нарастването на напрежението между Русия и Украйна може да се търси в рейтинга на руския президент Владимир Путин, който продължава да пада, достигайки рекордно ниско ниво. Кремъл все още се бори да се справи с пандемията и през януари се сблъска с масови улични протести, които обхванаха цялата страна след ареста на Алексей Навални. Новините за влошеното здравословно състояние на опозиционния лидер, който обяви гладна стачка, за да поиска медицинска помощ, също наляха масло в огъня.

Вашингтон предупреди Москва, че ако се стигне до смъртта на опозиционера Алексей Навални, за Русия ще има "последици". Това каза в неделя по Си Ен Ен съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. Той добави, че Вашингтон разглежда възможността за налагането на "редица мерки".

Алексей Навални, който беше отровен с Новичок миналия август, в момента се намира в руски трудов лагер - Изправителна колония №2. Там излежава ефективно присъда по старо дело. От края на март той има болки в гърба и понякога не усеща краката си, а нивата на калий в организма му са достигнали "критични нива", казаха преди това личната му лекарка и трима нейни колеги. В събота лекарите предупредиха, че сърцето на Навални може да спре "всеки момент".

В събота френският вестник "Монд" публикува

открито писмо до президента Путин, подписано от 70 писатели, публицисти, художници, учени и музиканти. Сред тях са нобеловите лауреати Дж. М. Кутси, Херта Мюлер, Луиз Глюк, Орхан Памук и Светлана Алексиевич, писателите Дж. К. Роулинг и Том Стопард, актьорите Бенедикт Къмбърбач и Стивън Фрай, историците Ан Епълбаум и Тимъти Снайдер. Писмото е подписано и от българската писателка Мария Попова.

В понеделник Федералната служба за изтърпяване на наказанията в окръг Владимир съобщи, че Навални ще бъде преместен в затворническа болница в близката Изправителна колония №3.

Но някои откриват в действията на Русия и друга цел - опит за предотвратяване на строгите нови санкции, които администрацията на Байдън наложи заради намесата на Русия в изборите в САЩ, хакерските атаки и други враждебни действия.

"Русия се опитва да повиши залога. Да покаже, че може да нанесе щети на онези, които се опитват да я вкарат в разходи, дори и подобно действие да е безразсъдно и да е възможно да доведе до по-строги санкции, твърди външнополитическият анализатор Михаил Троицки, цитиран от Би Би Си. - Мисля, че такава е логиката зад тази ескалация, което е опасно, защото в един момент нещата може да излязат извън контрол", добавя той.

На подобно мнение са и други политолози. Според тях въпреки подновената пропагандна реторика в държавната телевизия за "фашистите украинци", една тотална война

едва ли ще бъде популярна

сред руснаците, които са тежко засегнати от пандемията, икономическите санкции на Запада и неблагоприятното въздействие на ниските цени на петрола.

А някои предполагат, че с действията си Путин иска да изпита и американския президент Джо Байдън, който заема по-твърда позиция по отношение на Русия, отколкото беше предшественикът му Доналд Тръмп.

Освен всичко Русия знае, че с действията си рискува да провокира повече

западна военна помощ за Украйна, която вече получи някои оръжия, включително американски противотанкови ракети Javelin.

НАТО и в момента има тесни връзки с Киев, въпреки че конфликтът затруднява алианса да приеме Украйна за член, както призова президентът Зеленски.

Задава ли се нова война?

Всъщност войната в Украйна никога не е спирала. Досега военният конфликт в украинските райони Донецк и Луганск е отнел живота на над 13 000 души, а близо милион и половина цивилни граждани бяха разселени от началото на боевете преди 7 години.