Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американската лаборатория е разположена на връх, близо до вулкан.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Американската лаборатория е разположена на връх, близо до вулкан. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Суперкомпютърният център в Юлих: Някои съединения не са
достатъчно добре проучени

Независимо от постоянните локдауни по света и слабата икономическа активност американската атмосферна обсерватория на Хавайските острови регистрира рекордна концентрация на въглероден двуокис в атмосферата, превишаваща 421 части на милион. Според специалисти това се случва за първи път откакто се правят измервания.

Изследване на ледените ядра показва, че през последните 800 хиляди години до началото на индустриалната ера съдържанието на въглеродния

двуокис

в атмосферата не е превишавало 280 части на милион, отбелязва "Вашингтон пост". Въпреки опитите на човечеството да понижи емисиите, от 2016 г. те вече трайно превишават 400 части на милион.

Големият въпрос е защо затварянията на икономиките не се отразяват на този показател? Преди да започне пандемията, в средата на 2019 г. замърсяването бе 415,6 части на милион. Фактът, че сега този индикатор е още по-висок, въпреки всички локдауни в ЕС, САЩ и някои азиатски страни, означава, че е настъпил моментът за наистина спешни мерки.

Самата изследователска станция на Хаваите е разположена на 3393 м надморска височина, на върха на вулкан Целта е оттам да се вземат проби само от

най-чистия въздух

и да се следи как човечеството влияе на климата.

Новината е червен сигнал "Внимание" за всички учени, които изповядват теорията, че увеличаването на CO2 затопля планетата.

Аргументът им е, че от индустриалната ера насам този процес сякаш е необратим и температурата на Земята постепенно се повишава.

Самата теория все още е спорна, тъй като малката "Синя точица" излиза от междуледниковия период. Според циклите на проф. Миланкович, които се приемат за меродавни от НАСА, нарастването на градусите е

необратим процес

заради неумолимото движение на планетата към Слънцето. С отдалечаването след стотици хиляди години Земята може отново да влезе в ледников период и това отново няма да има нищо общо с човешката дейност - просто планетарна геометрия, която се променя на няколкостотин хиляди години. Разбира се, това съвсем не означава, че човечеството трябва да се държи безотговорно.

Въпреки локдауните, пораженията върху околната среда са  кошмарни.
Въпреки локдауните, пораженията върху околната среда са кошмарни.
Именно затова голяма група учени по цял свят допускат, че твърдението, че човек със замърсяването причинява глобалното затопляне, е половината истина. Другата е излизането от ледниковия период и бавното приближаване към Слънцето, което ще е в ход през следващите няколкостотин

хиляди години

Противниците на тази теория са привърженици на тезата на учените от Парижкото споразумение. Според тях причината е човешката дейност. Затова те са убедени, че удвояването на CO2 ще доведе до повишаване на температурата с 2,3 - 4,5 градуса. Според тях СО2 се е натрупал в атмосферата и сегашното затопляне е в резултат на цялата човешка дейност от индустриалната ера насам. Това, според тези изследователи, е обяснението, че въпреки локдауните

замърсяването

на атмосферата продължава. Към това се прибавя и постепенното активизиране на икономическата дейност. Резултатът е, че емисиите вече възстановиха старите си нива отпреди началото на пандемията и превземат нови висоти. Каква е причината за всичко това?

Ново проучване на Суперкомпютърния център в Юлих показа, че нещо убягва на учените по света. Оказва се, че съдържанието на озон в атмосферата се повишава, докато количеството на PM2,5 се понижава. Заедно с това обаче се увеличава силицият.

"Установено е, че промените в други съединения не са достатъчно добре проучени", изтъкват учените от Юлих. Според тях са необходими нови изследвания, за да имаме реален поглед върху процесите в атмосферата на фона на постоянните усилия за намаляване на емисиите.