Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата страница от нулевия брой на "24 часа"
Първата страница от нулевия брой на "24 часа"

Днес - 12 април, стават точно 30 години от излизането на т. нар. нулев брой на “24 часа”. Нулев означава, че няма нормална номерация - това е брой, който е бил напълно готов по време на тренировките за подготовката на първия брой, който излиза на 18 април 1991 година. Това е официалната годишнина на “24 часа”, днешната дата е някакъв си наш обичай - да отбелязваме и нулевия брой. Неговата цел е била да се проиграе достъпът до печатница, графици и всякакви технически детайли. Те нямат никакво значение за историята, но в “24 часа” почитаме и тази дата, защото това е първият документ, останал под името “24 часа”.

Долу са факсимилета на по-голямата част от първите страници, излизали на днешната дата през последните 29 г. Това е изключителното на вестника, заради което няма скоро да бъде изместен нито от радиото, нито от телевизията, нито от онлайн медиите. Той създава документ.

През уикенда аз и моите колеги получавахме стотици поздрави заради една рамка, която направихме за профилните си снимки във фейсбук с хаштаг за годишнината. Общото в поздравленията бяха думите “вие сте безспорен стандарт” - за професионализъм, задълбоченост и оригиналност.

Благодаря за поздравите, но искам, преди да изпадна в самохвалство, да благодаря на всички колеги, с които работим, за тежкия и отговорен труд, който полагат денонощно. Благодаря им на всички - от издателя до най-младия стажант, заради всеотдайността.

Искам да благодаря и на тези колеги, които вече не работят при нас - репортери, редактори, оформители, художници, шофьори, фотографи. Те са оставили своята следа в “24 часа” и аз съм им признателен.

Вижте тези факсимилета долу. Припомнете си годините и се замислете - щяхте ли да ги знаете и осмислите, ако нямаше “24 часа” и медии изобщо.

Позволявам си малко високомерие, но “24 часа” е символ на идеята за свободна информационна медия, която съществува благодарение на своите читатели и заради информацията, която дава. Не е орган - пропаганден инструмент на някоя доктрина - икономическа, политическа, естетична или каквато и да било.

Показателен е онлайн завоят, който успешно взехме. В интернет имаме доказани милиони реални читатели, които прекарват все повече време в сайта ни. Което означава, че не просто кликат, а четат задълбочено. И то не прилъгани с някой друг съществуващ онлайн инструмент - поща, видео или социални мрежи, а просто четат, за да знаят какво се случва и да разбират света.