Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Филип беше цар на лафовете.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Принц Филип беше цар на лафовете. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Съпругът на кралицата принц Филип почина два месеца преди да навърши 100 години

Съпругът на британската кралица принц Филип, който бе най-голяма нейна подкрепа по време на 69-годишното ѝ царуване, почина на 99 г., само два месеца преди 100-годишния си юбилей.

Той прекара 28 дни в болница заради инфекция и сърдечна операция. Бе изписан на 16 март, видимо отслабнал, но в добро настроение. Както винаги, махна на чакащите го пред болницата репортери. Нищо, че сам е признавал - те не са му любими.

Чувството за дълг обаче движеше херцога на Единбург през всичките 73 г., в които бе до Елизабет II. “Той помогна кралското семейство и монархията да се движат така, че да останат институция, която без съмнение продължава да бъде жизненоважна за баланса и щастието на нацията”, коментира премиерът Борис Джонсън.

Още с обявяването на смъртта на принца, знамената във Великобритания и всички страни от Общността на нациите, включващи бившите колонии на кралството, бяха свалени наполовина. Хората спонтанно започнаха да

поставят цветя

пред замъка

Уиндзор,

близо до Лондон, където кралската двойка прекара в самоизолация последната година на пандемия. Очаква се точно там да бъде погребан и принц Филип. Вероятно с малка семейна церемония в параклиса “Сейнт Джордж”.

Ако нямаше коронавирус, Единбургският херцог трябваше да бъде изпратен с държавно погребение с всички почести и флотилия от кораби по река Темза. Източници от двореца обаче твърдят, че този ритуал никога не му е харесвал и го е смятал за твърде претенциозен.

За погребението

внукът принц

Хари се готви

да се върне

във Великобритания за първи път откакто напусна страната, след като създаде толкова много проблеми на кралското семейство с интервюто, което даде със съпругата си в САЩ. Не е ясно дали Меган ще го придружи, пише в. “Дейли мейл”. Точно когато принц Филип влезе в болница, двамата отправиха обвинения в расизъм и липса на подкрепа от семейството. И макар да бе ясно, че здравословното му състояние е критично, не спряха излъчването на скандалното интервю. 

Филип приема трудно ролята на подкрепящ кралицата, тъй като трябва да зареже обещаващата си кариера в кралските военноморски сили. Очаквало се е дори в един момент да ги оглави. Първоначално му е обещано, че отново ще може да се върне във флота, след като Елизабет стане кралица, но никога не се случва.

“Беше страшно трудно за него и на моменти нетърпимо. Във флота той комадваше собствения си кораб, а в двореца всичко в живота му се решаваше от някой друг”, обяснява приятелят му Майк Паркър в последната биографична книга “Принц Филип разкрит – мъж на своя век”. Един от най-големите удари за Филип е решението, че децата им ще носят фамилията на кралицата, а не неговата. Тогава, бесен и дълбоко обиден, казва: “Аз съм единственият мъж в тази държава, на когото не е разрешено да даде името си на своите деца”.

Въпреки че никога не е имал официална конституционна роля и достъп до държавни документи, той е бил най-довереният съветник на кралицата. Според кралски кореспонденти принцът

има огромна

заслуга за

модернизиране

на монархията

По негова инициатива отпадат някои архаични ритуали от дворцовия етикет. На тяхно място въвежда неофициални обеди и градински партита в двореца, на които за първи път канят хора от различни обществени слоеве.

Двамата се влюбват още докато тя е тийнейджър. Филип е най-малкото дете и единствен син на принц Андрей от Гърция и Дания и принцеса Алиса от Батенберг. Веднъж казва за себе си: “Аз съм дискредитиран балкански принц, без особени заслуги и постижения”. Майката на Елизабет пък го нарича “хун” заради твърде многото смесване на гени в него. Той е от датски, руски, германски и британски произход. 

Последната официална снимка на принц Филип е от 17 ноември 2020 г. с кралица Елизабет в замъка Уиндзор.
Последната официална снимка на принц Филип е от 17 ноември 2020 г. с кралица Елизабет в замъка Уиндзор.

През следващите 8 дни британската кралица ще бъде в официален траур. Вече се появяват догадки как след това тя ще продължи своето царуване. Дали липсата на Филип ще я накара да се оттегли от преките си задължения и да даде път на сина си принц Чарлз. Проучване преди дни показа, че британците харесват много повече неговия син принц Уилям като евентуален наследник на трона, макар такива прескачания в линията за наследяване на трона да не са приети. Със сигурност обаче Елизабет II няма да абдикира, преди да е сигурна, че монархията е стабилна, тъй като чувството ѝ за дълг винаги е било водещо.