Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Зюмбюлев 
Снимка: Румяна Тонева
Борислав Зюмбюлев Снимка: Румяна Тонева

    Краят на прехода настъпи с третото място на БСП на парламентарните избори. Наследницата на бившата комунистическа партия вече не е това, което беше. През последните 30 години тя винаги на избори бе първа или втора и това показваше неизтребимото влияние на БКП върху българското общество.

Със изборите на 4 април вече може смело да отчетем, че т. нар. преход най-после свърши. БСП е една от много партии и ще бъде напълно заобиколима при важните решения оттук нататък.

Сега вероятно ще се нахвърлят върху Корнелия Нинова и сигурно ще бъдат прави. Просто минаха голямата част от ония години, през които евреите са вървели през пустинята от библейската притча. Просто БСП вече не е поколенческа партия, а една от многото националистическо-проруски партии. И не може да разчита да е абонирана за носталгичен вот.

Всъщност това е най-голямата случка на тези избори, това е историческият край на БКП - не на 10 ноември, не на 10 януари, а на 4 април.

Защото всички останали по-някакъв начин спечелиха - ГЕРБ са първи, макар да не могат да съставят правителство, Слави Трифонов натри носа на умните и красивите, които с погнуса говореха за Чалгаря и е първи на вота в чужбина и става ключов фактор за съставяне на правителство. "Да, България" успяха да влязат с приличен резултат, какъвто не са имали от две петилетки и тук трябва да се признае историческата заслуга на Христо Иванов с десанта на Росенец, който бе нещо забавно.

Всъщност това, което не разбра БСП и отиде в историята е, че скуката уморява повече от карантината. Всъщност победителите са тези, които са интересни. Монолозите от джипката на Борисов напомнят на шоуто Carpool Karaoke на Джеймс Кордън. Той самият се хвали, че понеже показвал постигнатото, затова хората искали още от същото.

Не е съвсем точно. Има голямо значение как съобщаваш. Хората в цял свят са безкрайно отегчени от скучно говорене в стил "блестяща неопределеност", а същевременно е голяма мода сред младежта да имаш политическа позиция. Минава за лош вкус да си индиферентен към политиката. Всичките случки по света - Грета Тунберг, Тръмп, протести в Германия са израз на политическа позиция сред новите поколения. БСП не направи нищо интересно през последните 30 години и наистина се превърна в организация без значение.