Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: АРХИВ НА ИВАН КРИСТОФ
СНИМКИ: АРХИВ НА ИВАН КРИСТОФ

Албания има от 2015 г., в Македония два стигат до всяка точка на страната за 15 минути

Независимо дали ни се вярва или не, България не само че е единствената страна в Европа без хеликоптер за спасителни операции, но в това отношение е и единствена на Балканите, изпреварена дори от държави, които не се членки на Европейския съюз.

Сърбия разполага с няколко в зависимост от спецификата на различните

спасителни

операции

Те локализират хора, отзовават се при катастрофи, реагират при опасни инциденти и действат като спешна медицинска помощ.

Белград разполага с няколко модела Airbus, Gazelle SA 341/342 и един MI-8 за медицински цели.

Северна Македония също реши този въпрос, като в края на 2019 г. сключи договор с частна компания за предоставяне на спешни медицински транспортни услуги (HEMS) и търсене и спасяване (SAR).

Според договора двата хеликоптера на две площадки трябва да достигнат до всяка точка в Македония за 15 минути.

По-различен подход е избрала Албания. Още през 2015 г. бе обявено, че в Тирана ще има хеликоптер, оборудван с най-новите медицински технологии за интензивни грижи, и че ще се използва за различни спасителни мисии. За целта преди 6 години специализирана австрийска компания достави първото оборудване за

въздушната

линейка

Румъния сключи договор с Airbus за закупуване на три хеликоптера H135, но заедно със съответните екстри за въздушни медицински услуги и мисии за търсене и спасяване (SAR) в страната. Споразумението предвижда покупката общо на до 10 хеликоптера.

Гърция също старателно се е подсигурила за всякакви спасителни операции. Тя разполага със 7 хеликоптера, но има и специализиран самолет.

Отделно в страната оперира фирма, предоставяща въздушни линейки

за тежко болни

или ранени в инциденти пациенти. На борда винаги има медицински персонал с анестезиолози, лекари, медицински сестри, специалисти по спешна помощ, фелдшери и спешни медицински техници.

Подобна е ситуацията и в Турция. Тя разполага със 17 хеликоптера Eurocopter - EC135. Те ще изпълняват задълженията на спасителен медицински въздушен транспорт, опериращ на територията на цялата страна.

На какъв етап е България? Макар да е установено, че спешната медицинска услуга намалява броя на жертвите при пътни инциденти с 25-30%, у нас все нещо се случва и оставаме без въздушни линейки.

"168 часа" помоли за отговор ведомството и оттам увериха, че в момента междуведомствена работна група с експерти от Министерството на здравеопазването,

Авиоотряд 28,

Командирски и летателно-методически сбор на ВВС, Специализиран отряд "Въздушно наблюдение", Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", ВМА, Военно формирование 32040 "Крумово" изготвят документацията за обявяване на

обществена

поръчка

за закупуване на поне 1 брой хеликоптер за спешна медицинска помощ.

Според пресцентъра на здравното министерство това може да стане по линия на проект "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния”, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. Срокът за изпълнението е 36 месеца, а бюджетът е близо 20 млн. лв.