Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В предишната част разказахме как стартират проучванията в САЩ и какви са били мотивите на учените. Повече за тях, четете тук

Вероятно учените са използвали SARS, за да стартират сложния механизъм, при който един вирус като ХИВ може да бъде деактивиран с друг.

Според Мартин сигурно е само, че самата ДНК ваксина е тествана поне веднъж върху животни до 2004 г.

Ученият смята, че екипът е имал проблем, тъй като при някои „инфекциозни заболявания“ не могат да се тестват терапии дори върху болни и умиращи. Това е причината СDC и NIAID, водени от Антъни Фаучи, да започнат да преговарят с различни страни и по-специално с Института по вирусология

в Ухан

и Китайската академия на науките в периода 2013 - 2014 г., твърди д-р Мартин. В името на сътрудничеството Фаучи предоставя грант и възможност да използват патентните права на д-р Барик върху SARS. Съвместните американско-китайски изследвания включват повърхностни протеини в коронавируса, които имат способността да заразяват директно дихателната система. Паралелно с това NIAID и д-р Ралф Барик продължават да работят по химерни коронавирусни компоненти, за да усилят патогенността на биологичния материал, отбелязва Мартин.

Есента на 2013 г., шипът на протеина на коронавируса S1 на Института в Ухан 1 е описан във финансирания от NIAID проект. Разбира се, в разработката участват институтът на Фаучи, USAID и Питър Дасак, ръководител на Алианса за екологично здраве - EcoHealth. Самият проект се оказва базов за изолиране и

манипулиране

на вирусни фрагменти от определени райони в Китай, които крият висок риск от тежка имунна реакция и представляват опасност за човешкото здраве, твърди Мартин. Според него в периода 2015 - 2016 г. обществеността е информирана, че изследванията, финансирани от NIAID, създават опасности. Причината е, че Институтът по вирусология в Ухан изпраща материалите за допълнителни манипулации в лабораторията на д-р Барик.

Д-р Робърт Редфийлд е категоричен, че вирусът е лабораторен. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Д-р Робърт Редфийлд е категоричен, че вирусът е лабораторен. СНИМКИ: РОЙТЕРС

„Единственият ефект от това ще е

създаването в лаборатория на нов, неприроден риск”, заявява тогава Ричард Ебрайт, молекулярен биолог и експерт по биозащита в университета “Рутгерс” в Ню Джърси. Той заедно с Уейн-Хобсън години наред критикуват този тип изследвания, защото подозират, че зад тях не стоят никакви други мотиви освен стремеж към печалби. Неслучайно в своя доклад двамата подчертават, че следващия път, когато бъде разрешено подобно финансиране, тези, които отпускат средствата, трябва два пъти да помислят преди да разрешат подобни експерименти в бъдеще. Според Ебрайт и Хобсън трябва цялата научна общност да прецени дали "подобни изследвания за изграждане на химерни вируси, базирани на циркулиращи щамове, са твърде рискови и че е необходима дискусия. Както и да се установи дали "тези видове химерни вирусни изследвания гарантират, че в бъдеще ще има разследване спрямо присъщите рискове”.

Отговорът на д-р Барик е, че ползите от тези проучвания са големи. Какви са те? През 2013 г. Питър Дасак, който е съавтор на изследването, заявява, че резултатът е, че този вирус е кандидат за патоген, показващ изяснена и настояща опасност.

Д-р Антъни Фаучи от 2000 г. опитва да направи анти-ХИВ ваксина чрез генома на SARS.
Д-р Антъни Фаучи от 2000 г. опитва да направи анти-ХИВ ваксина чрез генома на SARS.
Според Дасак тестването на хибридни вируси и поставянето им в човешки клетъчни култури и животни позволява да се изяснят кои са

приоритетните заплахи

Според Мартин обаче има друг подтекст. Подозрението му е, че тези учени се нуждаят от допълнително финансиране и затова групата около д-р Барик, д-р Фаучи, д-р Гао от Китай и д-р Елиас от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс през октомври 2019 г. организират Глобалното пандемично коронавирусно учение EVENT 201, финансирано от инвеститора в Sherlock Biosciences и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. На конференцията д-р Джънли и д-р Барик предупреждават, че трябва да се предвиди „епидемичен“ сценарий около китайските градове Ухан или Гуандун, в Северна Италия, в Сиатъл, в Ню Йорк или комбинация между райони. Именно в тези райони те идентифицират припокриващи се мутации на коронавирус в популациите от

прилепи.

„Държавите, донорите и институциите трябва да бъдат подготвени за най-лошото - информират учените на EVENT 201. - Бързо разпространяваща се пандемия поради летален респираторен патоген (независимо дали е естествено възникващ или случайно или умишлено освободен) ни изправя пред допълнителни изисквания да имаме готовност. Донорите и многостранните институции трябва да осигурят адекватни инвестиции за развитието на иновативни ваксини и терапевтични средства, производствен капацитет, широкоспектърни антивирусни средства и подходящи нефармацевтични интервенции. Всички държави трябва да разработят система за незабавно споделяне на геномни последователности на всеки нов патоген..." След което предлагат глобален план за действие.

Манипулациите на генома ще излязат скъпо, предупреждава научната общност преди години.
Манипулациите на генома ще излязат скъпо, предупреждава научната общност преди години.

Разбира се, никой не обръща внимание на експертите, защото коя държава отпуска повече средства за вирусология, когато няма непосредствена заплаха?

През декември 2019 г. обаче д-р Фаучи за първи път споменава, че има шанс институцията му да получи допълнително финансиране. Два месеца по-късно в интервю за STAT той заявява: „Появата на новия вирус ще промени това число, вероятно значително. Не знам колко ще бъде. Но мисля, че това ще генерира по-устойчив интерес към коронавирусите, защото е ясно, че те могат да правят наистина интересни неща".

Толкова интересни, че само за година и три месеца всички със скърцане на зъби се приспособяваме към новия си начин на живот.