Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на българския мобилен оператор “Теленор” и на телевизия Би Ти Ви бе инкогнито в София преди година, на път отново към екстремна писта в Канада

Петр Келнер дори и в смъртта си запазва дискретността на личния си живот - в понеделник сутринта служителите му в целия свят получиха официално съобщение на фонда PPF за смъртта на най-богатия чех с активи за почти 300 млрд. крони според списание “Форбс” и 123-и по богатство в света според Блумбърг. Виж по-долу инфографика с бизнеса на милиардера.

В официалното съобщение за инцидента с разбилия се в събота хеликоптер в Аляска служителите на Келнер са приканени да пишат в траурна книга, която ще бъде оставена на рецепцията на компанията в Прага във вторник сутринта.

Двете български компании, които са собственост на финансовата група PPF - мобилният оператор Теленор и телевизията Би Ти Ви, прибавиха изречение със съболезнования към семейството. “Изказваме най-искрените си съболезнования на близките на г-н Келнер!”, написаха от bTV Media Group и от “Теленор” в сайтовете си, както и на страниците си в социалните мрежи.

Кога и къде ще е последният дом на 57-годишния милиардер, не се съобщава.

Новината за внезапната смърт на родения в Ческа Липа, Чехия, предприемач, съобщена първо от AП и The New York Times, беше потвърдена от говорителката на PPF Итка Ткадлецова.

Хеликоптерът

Eurocopter AS350

се е разбил по

неизвестни причини

на около 80 километра източно от град Анкоридж в Аляска в събота в 18 ч вечерта местно време. След като не се върнал от пътуването в очакваното време, започва издирването.

Според “Ню Йорк Таймс” пътниците в хеликоптера са щели да карат ски извън пистата, затова са го наели. Инцидентът е станал по време на пътуване за т. нар. Хелиски, когато хеликоптер извежда скиори нагоре по хълм, по който те след това слизат. Загинали са петима, включително пилотът, а един е оцелял и се намира в тежко състояние в болница.

Спасителите пристигат на мястото на катастрофата в района на ледника Ник няколко часа по-късно. Петте жертви и оцелелият са намерени на място и откарани в болница. Според полицията освен Петр Келнер е загинал още един чех - Бенджамин Лароша, също двама водачи от хотел Tordrillo Mountain Lodge, където е настанен Келнер, и пилотът на хеликоптера.

Според чешкия “Деник Н” оцелелият при катастрофата в Аляска е фотографът и бивш шампион на Чешката република по сноуборд Давид Хорват, пише чешкото електронно издание seznamzpravy.cz.

Хорват често

снимал милиардера

Келнер и дъщеря му Ана,

която е състезателка по конна езда. Хорват e сред малцината привилегировани да хванат в обективите си милиардера, прочут с нежеланието си да бъде сниман.

Хеликоптер на хотел Tordillo Mountain Lodge оставя екстремни скиори на върх от който ще се спуснат
Хеликоптер на хотел Tordillo Mountain Lodge оставя екстремни скиори на върх от който ще се спуснат
Хелиските се развиват от 50-те години на миналия век за търсачи на силни усещания, които искат да карат на девствен терен и неотъпкани трасета. Най-развити са в Швейцария, но Аляска остава сред най-престижните дестинации.

Петр Келнер е страстен привърженик на екстремни спортове. Дори

при последното си

идване в България -

през януари 2020 година,

каца тук с личния си самолет, на път за подобно ски изживяване хелиски в Канада.

Чешкият милиардер пристига за часове и си отива инкогнито след дискретни, но важни срещи в София. Служителите му в “Теленор” дори са били изненадани от собственика си, който пристига със свой познат от България в телекома в края на работния ден.

Колегите му, които са работили с Келнер, го описват

като изключително

магнетичен човек,

който в детайли познава всеки от своите бизнеси. Единственото, което можело да го вбеси, са безсмислените разходи. Дори когато става дума за 100 евро.

За личния живот на милиардера обаче колегите му знаят много малко детайли. Той самият е разказвал, че предпочита да кара своите деца на училище и учи уроците си с тях. Съпругата му Рената Келнерова се занимава основно с благотворителност. Семейството му запазва мълчание за погребението на Келнер, както и кога и дали тялото му е вече в Чехия.

Милиардерът е бил отседнал на най- скъпото място в Аляска - Tordillo Mountain Lodge. Едноседмична почивка там с хелиски струва 150 000 долара за една от двете вили в комплекса.

Инцидентът е станал край глетчера Ник, който е на едноименната река на около 80 километра от столицата на Аляска Анкоридж.

Той е една от най-големите туристически атракции в региона. На него оперират четири компании, които се занимават с екскурзии, като е необходимо специално разрешение.

Глетчерът е прочут като мястото, където е снимана една от най-важните сцени във филма “Стар трек”. Той представлява ледената планета на клингоните.

Хеликоптер на хотел Tordillo Mountain Lodge прибира скиори  след екстремно спускане.
Хеликоптер на хотел Tordillo Mountain Lodge прибира скиори след екстремно спускане.
CNN обяви Tordillo за №1 сред дестинациите за хелиски в света. Сезонът е от средата на февруари до края на април.

Това е

първият трагичен

инцидент от

17 години насам,

в който работи луксозния планински хотел Tordrillo Mountain Lodge. Според служителите му 56-годишният Келнер и 50-годишният Лароша са били чести и популярни гости. АП съобщава, че и двамата загинали водачи са били много опитни.

Джъд Лейк, която от името на планинския курорт изрази съболезнования на семействата на жертвите, заяви, че причините за инцидента все още са неизвестни и се разследват от Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) в Аляска.

Келнер е един от основателите на PPF Group след Нежната революция през 1991 г. 30 години ръководи стратегическото развитие и общите направления в дейността на групата. Притежава мажоритарна част (94,25%) от акциите. Под негово ръководство PPF постепенно се превръща в една от най-големите инвестиционни компании в Централна и Източна Европа. Портфолиото от компании, които той притежава, включва телекомуникационната компания O2 и финансовите услуги, вкл. Home Credit и банки като Air Bank и PPF banka. PPF представя клонове на компании в областта на селското стопанство, машиностроенето, недвижимите имоти, биотехнологиите и културата.

Най-богатият чех, който

обича кайтсърфинга,

сноуборда и паркура,

беше собственик на недвижими имоти в Пекин и Москва. За разлика от “класическия” богаташ обаче, той не обича светлината на прожекторите, а червените килими са му чужди. “Возеше се в Range Rover, но когато посещаваше ресторант или кафене, търсеше уединение”, пише чешкият информационен сайт express.cz. Според изданието интровертният бизнесмен по-скоро би се смутил, ако някой го забележи на масата.

Келнер има два брака. С втората си съпруга Рената основават The Family Kellner Foundation, с която подкрепят проекти в образованието, науката, културата и здравето.

Чешкият милиардер оставя сираци 4 деца. Едно от тях е успешната чешка състезателка по конна езда Анна Келнерова.

Много чешки политици коментираха трагичната смърт на Петр Келнер чрез говорителите си или в социалните мрежи. Президентът Милош Земан похвали предприемаческия талант на Келнер. “Уважавах Петр Келнер за неговия успех в бизнеса и силно съжалявам за трагичната му смърт”, заяви президентът.

“Невероятна трагедия!

Толкова съжалявам!

Искрени съболезнования на семейството на Петр Келнер!”, написа министър-председателят Андрей Бабиш в туитър.

Според вицепремиера Ян Хамачек Келнер е един от първите предприемачи, помогнали на Чехия в трудната ситуация в началото на пандемията с коронавируса.

Един от най-добрите ми приятели ме напусна и това е трагедия, написа бизнес партньорът на Келнер и собственик на 9% от Home Credit Иржи Шмайц.

Мариан Хайдух, лекар и предприемач, напомни за инвестициите на Келнер в науката и научните изследвания. “Петр Келнер беше наред с други неща един от първите инвеститори в биомедицината и биотехнологиите в Чешката република. Той основа Sotio (фирма за биотехнологии, която търси лекарства за рак - б.р.), стимулира интереса на редица други инвеститори към резултатите от академичните изследвания, като по този начин допринася за развитието на тази обещаваща индустрия. Искрени съболезнования на семейството. RIP”, написа Хайдух в туитър.

Междувременно след смъртта на Келнер

акциите на O2

и банката Moneta падат

на Пражката фондова борса, написа seznamzpravy.cz. O2 принадлежи към портфолиото на PPF, а PPF трябва да придобие около една четвърт от акциите в Moneta. Ценните книжа на Moneta загубиха повече от 3% на пазара в Прага около 9,30 ч сутринта, а тези на O2 се обезцениха с над процент според данни от уебсайта на борсата.

Ладислав Бартоничек - партньор от 30 години на загиналия, поема PPF

Ладислав Бартоничек сяда в директорското кресло в компанията PPF на най-богатия чех Петр Келнер, който загина в събота в катастрофа с хеликоптер в Аляска, твърдят чешки медии. От централата на PPF потвърдиха новината.

Ладислав Бартоничек, който е миноритарен собственик и акционер в PPF Group NV с 0,535% дял, е заедно с Келнер от 1991 г. Ако загиналият милиардер се е занимавал в последните години със стратегическите проекти на компанията, то Ладислав Бартоничек реално е управлявал оперативно целия бизнес.

Първоначално в PPF са очаквали голямата дъщеря на Келнер да влезе в управлението на фонда, но очевидно семейната компания ще бъде поета от най-дългогодишния партньор на Келнер.

Роденият през 1964 г. инженер е завършил електротехническия факултет на Чешкия технически университет в Прага.

Бартоничек се присъединява към PPF investicni spolecnost през 1991 г. като изпълнителен директор. На този пост получава MBA от Рочестърския технологичен институт, Ню Йорк, през 1993 г. От 1996 г. до септември 2006 г. служи като главен изпълнителен директор на застрахователната компания Ceska pojistovna.

През 2007 г. е назначен за главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Generali PPF Holding NV (GPH) - една от най-големите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, създадена като съвместно предприятие на PPF Group и Assicurazioni Generali. Заема поста главен изпълнителен директор в GPH до март 2013 г. Скромен, тих и симпатичен човек по мнение на служители на групата, който може да бъде срещнат и на трамвайната спирка на излизане от работа.

От март 2014 г. до февруари 2018 г. той е главен изпълнителен директор на SOTIO a.s., биотехнологичната компания на PPF Group. От 2018 г. отговаря за телекомуникационния бизнес на групата, чийто акционер е от 2007 г.

Петр Келнер
Петр Келнер

25-годишен си изкарва хляба като асистент на филми, след 15 г. е милиардер

Приживе иска да прекарва повече време със семейството си

Петр Келнер е на 25 години през 1989-а, когато изкарва прехраната си като асистент на продукция в чешката филмова студия Барандов. 15 години по-късно той е в списъка на най-богатите хора на планетата на списание “Форбс”. Той все още е в него - за 2020 г. “Форбс” изчисли състоянието му на 15 милиарда долара, пише в доклад на PPF, който рисува портрета на бизнесмена.

Империята PPF, в която Келнер притежава 99%, обхваща 21 държави. Стойността на активите на PPF през 2018 г. надвишава един трилион крони, годишната печалба е 22 милиарда. И независимо че в пандемията най-значителната част от империята му - Home Credit, отчете загуба от над 15 млрд. крони през 2020 г., Келнер направи новаторска стъпка в медийната си кампания - завърши поглъщането на групата CME с чешката телевизия Nova.

Как се задържа

на върха?

Келнер е роден на 20 май 1964 г. в Ческа Липа, Чехия. Средното си образование завършва в Либерец, а висше - в Икономическия университет в Прага, специалност “Индустриална икономика”.

Той е един от основателите на PPF Group през 1991 г. , две години след Нежната революция. 30 години по-късно тя е неговата империя, а той е най-богатият чех. Не се изживява обаче като велик човек. В едно от редките си интервюта казва:“Нормалният ми работен ден е 2-3 срещи и много мислене.” Твърди, че служителите му трябва да са много умни. Контактува обаче едва с 10-15 души от 150-те хилядите си подчинени всеки ден.

Келнер има два брака. От втория със съпругата си Рената има 4 деца. Едно от тях е успешната чешка състезателка по конна езда Анна Келнерова. Двамата с жена си основават The Family Kellner Foundation, с която подкрепят проекти в образованието, науката, културата и здравето.

В битността си на богаташ споделя, че му се иска да прекарва повече време със семейството си. Но му се два пъти седмично да лети със самолет, което никак не му харесва.

Твърди, че е

строг баща и не иска

децата му да получават

всичко наготово

Учи ги на пестеливост с парите. Обича да ходи с тях в планината, да им показва как се пали огън, да ги учи да карат ски, сноуборд, сърф. Често с цялото семейство се качвали на колата и отивали за пица.

Самият той рядко се качва в метрото или на автобус в градския транспорт. Но пък споделя, че можете да го срещнете на улицата. Изключва обаче да спре познат на улицата.

Тази година Келнер стартира втори опит за сливане на своята Air Bank с Moneta Bank, резултатът от който се надява да стане най-големият вътрешен банков играч в чешки ръце. PPF обаче все още работи във финанси, телекомуникации, недвижими имоти, инженеринг, биотехнологии, търговия на дребно и развлечения. В тези бизнеси са ангажирани общо 150 000 души.

Сравняват

го с Батя

“Най-известният чешки бизнесмен Томаш Батя строи фабрики, дъщерни дружества и магазини в повече от 50 страни на четири континента. В разгара на своя бум обаче в него работят малко над 30 000 души - 5 пъти по-малко от Келнер. Неговата империя е по-голяма от тази на Bata като финансова сила и пазарна намеса”, пише в статия на PPF.

Авторите ѝ напомнят, че успехът му с PPF се дължи на харизмата му и това, че знае какво прави. И не пропускат да отбележат, че растежът на PPF всъщност е придружен от загуби, задънени улици и конфликти. Такъв е опитът за влизане в руската приватизация в началото на 90-те години, завършил с фиаско за PPF. Или шестгодишната битка за руската застрахователна компания “Ингосстрах” с руснака Олег Дерипаска, в която Келнер също пострада..

“Той свързва неща, които не са очевидни на пръв поглед. Може да се занимава с много неща едновременно - от “изглед на хеликоптер” до микроуправление, стига да има смисъл. Той е изключително трудолюбив и практически през цялото време мисли за бизнес”, казва за него днешният му наследник Ладислав Бартоничек.

“При Келнер войната не е само за победа, но и за радост от битката. Неговият гений е в това, че все още печели", казва неговият сътрудник Ричард Бенишек, който за пръв път се среща с него преди години в несъществуващия инженерен завод Prerov, придобит от PPF чрез приватизационни бонове.

Бизнесът не е танцуване в бели ръкавици - победител е този, който има по-добри идеи, смелост, контакти и информация, който може да оцени възможността - и има късмет. Най-богатият чех много пъти е доказвал, че може да използва възможностите до крайност. Има правилната интуиция, има и качествен и всеотдаен екип от колеги. И изработи в истинския смисъл на думата част от успеха си, казват за него колегите му.