Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лъчезарната Лора с радост се впускаше в различни благотворителни кампании. Сники:фейсбук
Лъчезарната Лора с радост се впускаше в различни благотворителни кампании. Сники:фейсбук

Бременната в 6-я месец художничка първо отказала да влезе в болница, влошила се за часове

Приложили ремдесивир и плазма с антитела в лечението на младата жена, но без успех

Бургас се моли за недоносеното момченце на 36-годишната художничка Лора Янева, която не успя да се откопчи от лапите на коварния Covid-19 и издъхна в реанимацията на УМБАЛ Бургас на 27 март. Бебето бе изродено със спешно секцио едва в шестия месец и вече седмица е под непрекъснатите грижи на специалистите в отделението по неонатология.

То е твърде незряло, затова лечението ще продължи много дълго време, каза пред 24 часа шефката на отделението д-р Стилияна Томова. Медиците не дават прогноза, но са решени да направят и невъзможното, за да може детето на младата художничка да оцелее.

А Бургас все още не може да проумее загубата – Лора бе един от най-усмихнатите, позитивни и обичащи живота хора, които вдъхновяваха останалите. Вероятно затова в социалните мрежи не спират да валят коментари, пълни с мъка и гняв, че един толкова позитивен и талантлив млад човек си е отишъл без време. Появиха се дори упреци към медици от Спешна помощ, които върнали бременната Лора да се лекува вкъщи заради липса на свободни легла.

Нейната приятелка и колежка Ангелина Недин е качила пост на страницата си във фейсбук, озаглавен „До разследващите случая Лора Янева“. В него тя пише: Лора получава първи симптоми на заболяване на 14.03 /повишена температура/. На 15.03 си прави по препоръка на лекар тест за коронавирус в лаборатория, който се оказва положителен. На 17.03 е върната от болница, поради липса на свободни места, като и е обяснено, че вкъщи ще се грижат за нея по-добре. На 19 е приета в болница, след като е била в тежко състояние и след помощта на видни бургаски личности! Изказванията по медиите за 10-11 дневно лечение вкъщи не са истина. Лора, знам, че няма да се върнеш, но това ти го дължа!“.

От УМБАЛ Бургас обаче категорично отричат подобни твърдения и разкриват, че Лора Янева сама е отказала да бъде хоспитализирана. Това се случва на 17 март следобед. В журналите на болницата е записано, че бременната жена е докарана с линейка в 14 ч пред триажа за Ковид-пациенти. Там е прегледана от дежурен лекар и консултирана с гинеколог. Извършен е и преглед с ехограф. Към този момент сатурацията на пациентката е била добра – 98%, но въпреки това мнението на дежурния лекар и гинеколога е, че родилката трябва да постъпи в болница.

„Лекарят е изписал терапия в болнични условия – на практика той я е подготвял за хоспитализация, но пациентката е отказала. Разполагаме с нейния писмен отказ“, коментират от здравното заведение. Лора се прибира вкъщи, но на 19 март отново вика линейка. Приета е в Инфекциозното отделение в много по-тежко състояние.

„Веднага е започната терапия. Ден по-късно оплакванията се задълбочават, състоянието става критично, което налага преместване в реанимация и интубация. Свикана е експертна лекарска комисия, която излиза със становище за спешно родоразрешение чрез операция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката. Операцията е извършена веднага“, се казва в официално съобщение на УМБАЛ Бургас, разпратено до медиите на 29 март.

Извършването на секциото също е твърде рисковано, тъй като белият дроб на родилката вече е силно увреден от коронавирусната инфекция. Въпреки това реаниматори и акушер-гинеколози поемат риска и израждат детето.

След смъртта на родилката е назначена проверка от здравния министър Костадин Ангелов, но това е по-скоро стандартна процедура. Самият проф.Ангелов съобщи за тежкото състояние на родилката при посещението си в Бургас на 24 март. Тогава той каза, че бременна жена с коронавирус е в реанимация след 10-дневно лечение вкъщи. Докато е в болницата, Лора е консултирана с началника на реанимацията във ВМА, с медици от Александровска болница, лекувана е с ремдесивир, преливана й е рековалесцентна плазма. Приложено е всичко възможно по протокол, но за съжаление без резултат, коментират от болницата.

В деня, в който излиза положителния тест на художничката, в Хасково се открива изложба с нейно участие. Лора Янева и още девет дами показват едни от последните си творби. Картините на Лора са цветни и слънчеви като самата нея. Почти всяка година тя участва в осмомартенска изложба, посветена на жените, включва се в различни благотворителни каузи, има десетки самостоятлени и общи изложби в България и чужбина. През 2020 г. става първият носител на голямата награда на името на Румяна Куртлакова, учредена от нейния съпруг – меценатът Руси Куртлаков. Изучавала графика и графичен дизайн във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“.

"Прекрасната Лора Янева остави прекрасни каузи и картини след себе си. Тъгувам заедно с всички, които я обичаха“, сподели кметът Димитър Николов, който през 2013 г. връчва на Лора наградата за Млад художник на годината.

„Лора премина през живота като светкавица, която освети всичко около себе си. Нека я запомним такава, каквато беше - усмихната, щастлива, борбена, безкрайно талантлива и обичаща, готова да помогне на всеки“, казва нейна колежка.

„Бургас осиротя без усмивката на Лори. Изкуството живееше в нея, имаше още много да даде. Не знам откъде намираше сили и енергия да гори в толкова благотворителни каузи. А когато сърцето й преливаше от мъка пак намираше сили да се усмихне и да раздава грижа и любов. Щастлива съм, че ме допусна до себе си, споделя нейна близка приятелка.

Лора успява да се съвземе и след като миналата година внезапно губи момиченето си само няколко месеца след раждането. Тогава се впуска с цялата си енергия като доброволка в кампанията за подпомагане на нуждаещите се бургазлии в първите месеци на пандемията. Заедно със служители на Общинска полиция разнася храна на пенсионери и на дежурните полицаи от временните КПП-та около Бургас. Полага всеотдайни грижи и за болната си майка Лидия Янева, която от дълго време е на легло. Тя също е художник, а през 2019 г. майка и дъщеря наредиха обща изложба в една от бургаските галерии.

„За Лора скърбят не само нейните колеги и ценителите на изкуството, но и служителите на общинска полиция, всички колеги от ресор култура, туризъм и спорт, защото я бяхме приели като част от нашия екип. Съвсем наскоро заедно с децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания направиха четири великолепни пъстри пана от пластмасови капачки.

Преди Никулден нейното шарено въображение преобрази градинката до хотел "България" - старите лодки заживяха нов живот след вълшебното й докосване. В картините й има толкова светлина, любов и надежда, че човек не може да е тъжен пред тях“, казва зам.кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Картините на Лора Янева са изпълнени с цветове и светлина.
Картините на Лора Янева са изпълнени с цветове и светлина.
Лора като доброволка в началото на пандемията през март 2020 г.
Лора като доброволка в началото на пандемията през март 2020 г.
Приятели на 36-годишната художничка подготвят изложба в нейна памет.
Приятели на 36-годишната художничка подготвят изложба в нейна памет.