Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАМО: Григор Шопов винаги е близо до Тодор Живков (вляво от него).
РАМО: Григор Шопов винаги е близо до Тодор Живков (вляво от него).

“Да прекратим тази игра. Ще докараме това момче до бесилката”, казал зам.-министърът

Западногерманските служби ползваха търговци, за да им събират данни

- Г-н Димитров, вие сте с дълъг стаж в контраразузнаването. Можете ли да разкажете за някои шпионски афери, по които сте работили?

- Преди това нека кажа, че по настоящия скандал хората от службите са си свършили работата блестящо, но заради намесата на политици не бе извлечена максималната изгода от тази операция. Когато заловиш такава агентурна структура, която при това работи, се търси ползата за държавата.

Контраразузнавачът Любомир Димитров
Контраразузнавачът Любомир Димитров

Защо не опитаха да ги превербуват? Когато ти ги контролираш, можеш да подхвърляш фалшива информация на отсрещната страна,

да провеждаш операции

Това е висшият пилотаж. Другият подход е да отидеш с доказателствения материал в руското посолство и да издействаш отстъпки за държавата.

Но у мен възникват и въпроси - нима 30 години разузнаванията на Турция, Сърбия, Румъния, Македония не работят срещу нас? Как получават информацията си за България? Защо срещу тях няма реализации?

Ще ви дам един пример от моята практика. Наш варненец е вербуван класически в чужбина. Те го подготвиха предварително, аз контролирах всичко, платиха му огромна сума за тогава - около 10 хил. германски марки. Когато се върна, ги намерихме. Тук идва разликата между този случай и сегашния. Вместо да обявим това по медиите, ние го задържахме

секретно

Създадохме такава ситуация, че чужденците и вербовчикът му ги докарахме тук и ги задържахме, но ако някой бе излязъл да каже, че има такава операция, щяхме да ги изпуснем. В крайна сметка ги осъдихме.

- Доста трудно се доказва шпионаж?

- Когато покажеш доказателствения материал и обясниш на човека какво го чака - че или влиза в затвора или плаща 500 хил. долара гаранция. Той се обади в Германия, донесоха сумата и така се разделихме на летището. Ако го бяхме вкарали в затвора, немците щяха да приберат някой от нашите и след това щяхме да ги разменяме. Така че при такива реализации трябва да се търси максималната изгода. Спомням си, че лично зам.-министър Григор Шопов контролираше този случай.

Григор Шопов, заместник-министър на МВР, пряко отговарящ за ДС, също поддържал своя агентура. Двама-трима от тях били на изключително високи позиции.
Григор Шопов, заместник-министър на МВР, пряко отговарящ за ДС, също поддържал своя агентура. Двама-трима от тях били на изключително високи позиции.

Разбира се, че шпионаж се доказва трудно. По време на социализма българският законодател бе забранил СРС-та да се използват като веществени доказателства. Мъчих се 3 години

да докажа шпионаж, макар че имах достатъчно данни от СРС-та. Сега се питам - като показаха как е сложена тази камера, няма ли да обучат следващите агенти? Те ще знаят и ще се пазят. Русия няма да прекрати тази дейност, защото у нас има интереси, ние сме фронт на НАТО, противник.

- Навремето как ставаше най-често вербовката?

- С подаръци. С пари. При един намерихме 76 хил. долара, бе зарибен с много подаръци. В такава ситуация няма мърдане и беше започнал да сътрудничи на чуждо разузнаване. Когато установих това,

отидох при

Григор Шопов

и започнах да му обяснявам всичко. В един момент той стана доста тъжен и каза: "Любчо, дай да прекратим тази игра, че това момче ще го докараме до бесилката". Организирахме всичко така, че да е изгодно за държавата.