Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Голямата актриса Татяна Лолова
Голямата актриса Татяна Лолова

Тя се гордееше със заповед №1 за

назначение в Сатиричния театър

Голямата Татяна Лолова вече е била преборила вируса, тестът й е бил отрицателен и от COVID клиниката на “Пирогов” е била преместена в друга клиника на спешната болница заради обострени хронични болести, научи “24 часа”.

След като актрисата се справя с коронавирусната инфекция, приятелите и близките били обнадеждени, че най-лошото е минало, и се надявали скоро да се възстанови напълно.

Но се активизирали стари увреждания. По-късно от болницата съобщиха, че голямата българска актриса е починала “минути след 21 часа на 22 март 2021 г. вследствие на мозъчносъдово заболяване”.

Официалната информация е, че “87-годишната звезда на българския театър и кино постъпва за лечение в УМБАЛСМ “Пирогов” на 6 март 2021 г. с COVID-19.

Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от мозъчносъдавата болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта.

УМБАЛСМ “Пирогов” поднася своите съболезнования на семейството и близките на обичаната от всички актриса!”

Татяна Лолова

беше последната

жива от голямата

четворка,

първооснователи на Сатиричния театър. Другите бяха Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова и Никола Анастасов.

За всички тях през 2007 г. “24 часа” и БНТ издадоха дискове с общо заглавие “Голям смях”. В тях беше събрано най-доброто от изявите и изпълненията на четиримата актьори.

Таня обичаше да казва, че е назначена в Сатиричния театър със заповед №1, подписана на 26 декември 1956 г.! Актрисата е завършила ВИТИЗ и идва от Русе, където кара разпределението си.

“Тази заповед подписах в една стаичка, която бяха отпуснали за създаването на нашия театър, и тя ми беше поднесена за подпис от моята кума Цеца Дишкова”, разказваше Лолова и се гордееше, че е поканена лично от Стефан Сърчаджиев. Вторият подпис е на Леда Тасева, която известно време носи фамилията Сърчаджиева.

Първоначално обвиняват проф. Сърчаджиев, че е събрал хора “от кол и въже”. Таня си спомняше, че когато ги събира за първи път, били 5 жени и около двайсетина мъже.

Професорът им казва: “Искам да направим едно голямо нещо, дето го няма никъде по света. Искам като вървите по улицата, хората да се спират и да бъдете толкова лични, толкова излъчващи, толкова елегантни, толкова обичани, че да се обръщат и да казват: “Тази е актриса от Сатиричния театър. Този е актьор от Сатиричния театър...”.

В Сатирата Лолова играе в много пиеси, режисьорите я товарят с все по-големи и сложни роли и публиката се радва на таланта й и на умението й да предизвиква смях у публиката.

Между 1977-а и 1989 г. актрисата е в състава на театър “София". Тази смяна на отборите налива дъпълнително масло в слуховете за не особено добри отношения между Лолова и Стоянка Мутафова. И че

в един театър не

може да има

две “прими”

Самите актриси винаги отричаха да има напрежение между тях. Дори разказваха как често на улицата случайни хора ги бъркали.

През 1989 г. Лолова отнове се връща в Сатирата, играе в Театър 199, често гостува и в Телевизионния театър на БНТ.

Киното сравнително късно открива най-дългокраката българска актриса. Тя е вече на 26 години - стара мома, както биха казали на село, когато Бинка Желязкова я снима в първия си филм “А бяхме млади”.

Таня е момиче с джуфка, което трябва да мине през камерата. Режисьорката снима 18 (!) дубъла, а дебютантката е ошашавена от изискванията й: “Ама сега много се фръцкаш. Ама ти все пак трябва да се фръцнеш малко тука. Ама ти не трябва да минаваш толкова забележимо. Ама ти все пак трябва да се забележиш...”.

В автобиографичната си книга “1/2 живот” Таня Лолова няма и ред за филма “Сиромашко лято”, където играе първата си главна роля. Преди време пред “24 часа" тя разказа следното: “Помня, че филма направи един много приятен, сдържан, красив и талантлив режисьор - Милен Николов-Мечо. Благодарна съм, че ме беше забелязал и ме покани да партнирам на великолепните артисти Парцалев, Иван Кондов, Ицко Финци, Леда Тасева, Милен Пенев... Целият екип беше прекрасен. Не съм участвала в кастинг. Тогава режисьорите ни избираха и се обаждаха, за да ни поканят...” Тогава актрисата няма още 40 години, но играе пенсионерка.

Лолова казваше, че

може да говори

до безкрайност за

Георги Парцалев

На една Нова година двамата са конферасиета и изведнъж текстът им “бяга”. “Бяло петно” и у двамата. Лолова си мисли, че той е забравил своя текст, той сигурно е смятал, че тя го е забравила. “Стоим така двамата на екран - някой път е много хубаво да ни се нарадват зрителите, но не можем да стоим безмълвни до безкрай”, обясняваше в своя си стил актрисата.

Тя се сеща, че зад тях е сценарият, обръща се, намира страницата и вижда, че Парцалев си е забравил репликата. Което е изключителна рядкост, защото той има страхотна памет. Тя му подава неговата реплика, но докато казва думичките си, Парцалев излиза за няколко секунди от кадър, прекръства се, хваща се за главата, после се връща в кадър и двамата продължават да играят. Всичко това се случва на живо.

Талантът на Татяна Лолова беше толкова голям, че тя можеше да изиграе актьорски всякаква извънредна ситуация.

Тя обичаше публиката, но и публиката я обичаше много. Социалните мрежи са препълнени с красиви думи и думи на благодарност към голямата актриса.

“Скъпа Татяна Лолова, Ще останеш в паметта ни със силата на твоя дух и твоя артистичен талант!

Дълбок поклон!”

Това написа във фейсбука си Лили Иванова.

Екипът на “24 часа” се присъединява към скръбта на нейното семейство и към любовта на милионите й почитатели.

Лолова с биографичната си книга “1/2 живот”, която претърпя няколко издания...
Лолова с биографичната си книга “1/2 живот”, която претърпя няколко издания...
Игор Марковски:

Последната песен, която тя

изпя, се нарича “Любовта”

Неин партньор е Орлин Горанов

- Здравейте, Игор. Разбрахме, че вие сте последният човек, разговарял с Татяна Лолова...

- Да, през последните дни така беше.

- Ходихте ли при нея в “Пирогов”?

- Не пускаха никого. Тя постъпи на 6 март, обади ми се Савата, синът й. Каза, че състоянието й е било критично, но са успели да я стабилизират. След това се чувахме всеки ден по няколко пъти. Беше в добро настроение, вдигна си отново духа, чувството за хумор. Трябваше да започнем снимки за клипа на песента, която направихме с Таня и Орлин Горанов.

- Как се казва песента?

- Казва се “Любовта”. Автор на музиката е Доно Цветков, текстът е на Станислав Пенев.

В момента съм в студиото, монтираме каквото можем и ще има клип на песента. Таня я изпълнява в дует с Орлин. Имахме идея да направим кратък филм, със сюжет за тях двамата. Насрочихме снимките, но тя влезе в болницата.

След като минаха тези 3-4 по-критични дни, започнахме да се чуваме всеки ден. И тя казва: - да знаеш, излизам и веднага идвам на снимачната площадка. Отговарям: чакай, Таня, спокойно. А тя - не, аз утре излизам, не мога да стоя повече тука. Сама съм в стая, ужасно е скучно.

- Продължихте ли да се чувате с нея?

- Да, всеки ден. По обяд, след визитациите и особено вечер, тогава е най-приятно, то и бездруго няма какво да прави човек в болницата. После обаче една седмица въобще не вдигаше телефона. Притесних се, говорих пак със сина й. Той ми каза, че тя отново е минала на кислород... Успях да я чуя в един промеждутък. И тя казва: “Абе, знаеш ли, гласът ми не е много за снимки.” Казвам й - нали записахме песента? “А не! Аз като изляза, ще пея. Кажи на тонрежисьора Живко да ми оправи гласа!” Добре, Таня - казвам й, нямаш проблеми.

- Запази ли до последно невероятното си чувство за хумор?

- Да, тя е много готин човек, разказваше само весели неща. Викаше: Игоре, кажи ми нещо положително! Обичам те, Таня. Тя: моля ти се, това не го казвай пред жена си, само скандали ми липсват сега!

Винаги реагираше с невероятното си чувство за хумор.

- А как реагира, когато й казахте, че ще пее с Орлин Горанов?

- Каза: “Аз?! С Орлин Горанов? Детската ми мечта е да пея с него!” Когато ги събрахме, тя каза същото и Орлин реагира: “Не, Таня, моята детска мечта е да пея с Татяна Лолова! “Искаш да кажеш, че аз съм по-възрастна от теб, така ли? Искаш да ме обидиш, така ли?” “Не, не, не - правилно е да се каже, че твоята детска мечта е да пееш с Орлин Горанов!”

- Как ще излезете от положението, след като не успяхте да заснемете клипа към “Любовта”?

- Имаме много документални кадри от записите на песента в студиото. Даже има едно много кратко интервю с Таня. Всичко това ще го вкараме в клипа. За съжаление всичко е последно - последен запис, последно интервю... На 22 март, в началото на пролетта, малко след 21 часа Таня си отиде...

Света актриса

Татяна Българска

12 януари е денят на света Татяна

Празнуват и християни, и католици. Празнува и приема поздравленията на хилядите си почитатели и света актриса Татяна Лолова.

Св. Татяна била родена в богато римско семейство, живяло в духа на християнските норми.

Света бъдеща актриса Татяна е родена в българо-руско-украинско семейство, живяло в духа на любовта и уважението и задружието.

По това време вместо от малолетния Александър Север Рим е управляван от наместници, които били противници на християнството.

През детството на света бъдеща актриса Татяна вместо от малолетния цар Симеон България била управлявана от трима регенти. После започнали да управляват червени другари, които също били против християнството.

Възпитана в духа на христянското милосърдие, св. Татяна се отказала от светския живот и се отдала изцяло на молитви.

Възпитана в духа на красивото, света Татяна Лолова се изучила за актриса във ВИТИЗ и се отдала на сцената.

Младата девойка Татяна била заведена в храма на Аполон, за да се откаже от вярата си. Когато не склонила, била подложена на жестоки мъчения - очите й били избодени, а тялото й рязано на парчета.

Света актрисата била заведена в театралния храм на Русе, където била подложена на аплаузите и любовта на хората, наречени зрители.

След всяко мъчение раните на св. Татяна тайнствено заздравявали. След всяко представление талантът на света актриса Татяна ставал все по-голям и по голям.

Единственото, за което се молела Св. Татяна, било Бог да се докосне до сърцата на мъчителите й.

Единственото, за което се молела света актрисата бил талантът й да докосне сърцата на зрителите, но и на мастити режисьори от столицата.

Молитвите на света Татяна били чути. Осмината слуги, които я измъчвали, не само прекратили мъченията, но и я помолили за прошка и приели християнството.

Молитвите на света актриса Татяна също били чути. Повикали я в София и получила заповед №1 за назначение в новосъздаващия се театър, наречен Сатиричен.

65 г. света Татяна актриса от сцената и екрана разсмиваше и разплакваше зрителите български.

На 22 март 2021-о лето Господ я прибра при себе си.

Амин!

Таня между два свои портрета
Таня между два свои портрета
Кой казва, че Татяна и Стояна не се обичат на сцената и в живота?
Кой казва, че Татяна и Стояна не се обичат на сцената и в живота?
На 22 март 2016 г. Таня Лолова изненада всички на церемонията на “24 часа” “Достойните българи”, като влетя и произнесе емоционална реч. На снимката - с Мария Стоилова, отличена за това, че спаси шофьор на тролейбус.
На 22 март 2016 г. Таня Лолова изненада всички на церемонията на “24 часа” “Достойните българи”, като влетя и произнесе емоционална реч. На снимката - с Мария Стоилова, отличена за това, че спаси шофьор на тролейбус.
Таня и Орлин Горанов по време на записа на песента "Любовта"
Таня и Орлин Горанов по време на записа на песента "Любовта"