Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще бъде създаден настойнически съвет

По закон родителите на майката могат да предявят претенции за родителски права

Цял Карнобат застана зад близките на починалите Христо и Теодора, семействата им отказват помощи

Само за 8 дни вирусът преобърна съдбата на едно семейство в Карнобат. Бащата почина, преди да види раждането на синовете си близнаци. Майката успя да ги види на снимка по вайбър броени часове, преди да издъхне.

За близнаците Теодор и Калоян, останали сирачета, ще се грижат 4-има роднини от фамилиите на майката и бащата. Ще се създаде т.нар. настойнически съвет, каза за “24 часа” Павлина Спиридонова, шеф на отдел “Закрила на детето” в Карнбоат. (Какво още казва тя - виж по-долу.)

За щастие, и двете фамилии, които са в добри отношения, са решени да се грижат за бебетата, останали без родители, допълва Спиридонова.

До този сложен юридически казус се стигна след смъртта на 32-годишната родилка Теодора от Бургас, тъй като тя е живяла на семейни начала с любимия си мъж Христо в Карнобат, но двамата не са имали граждански брак.

Близнаците се

раждат след

смъртта на

бащата

- те не са припознати от него. По закон след смъртта на единствения им родител – в случая майката, трябва да им се назначи настойник.

След като научават от медиите за смъртта на 32-годишната Теодора, която издъхва в реанимацията на УМБАЛ-Бургас, на 16 март, социалните в Карнобат се самосезират. Веднага разговарят със семействата на починалата двойка и разбират, че и двете страни искат да се грижат за близнаците.

От “Закрила на детето” изпращат писмо до община Карнобат за учредяване на настойнически съвет, тъй като общината е органът за определяне на настойничество.

В този съвет ще влизат 4-ма души – настойник, негов заместник и двама съветници. Те ще са от най-близкия семеен кръг на децата, от страна и на бащата и от страна на майката.

“Децата трябва

да имат

настойник, за

да са част

от социалната

система

Случаят е ужасна лична и социална трагедия.

Определянето на настойнически съвет с включване на двете фамилии е изключително разумно и добре за децата, след като има воля и от двете страни.

Иначе по закон родителите на майката могат да предявят претенции за предоставяне упражняване на родителските права. Относно бащата, който в случая е починал, преди децата да се родят, се произнася съдът - за произход от бащата, има специална процедура за това”, коментира адвокат Димитринка Радева от Бургаската адвокатска колегия.

Сложният казус с попечителството не засяга другото дете на починалите родители - момиченце на 4 г., което е техен законен наследник.

В момента детето е в Карнобат при баба си и дядо си по бащина линия.

Двете недоносени момченца са в отделението по неонатология в УМБАЛ-Бургас, където ще останат още дълго време. Те са родени с тегло от по 1,6 кг и засега са в стабилно състояние.

Поставени са в специални кувьози и под непрекъснатите грижи на лекарите от отделението.

“Още е много

рано да се

каже докога

ще са при нас,

но със сигурност няма да бъдат изписани скоро. Това може да стане, едва когато сме сигурни, че няма опасност за тях. Нашата задача е да ги стабилизираме, за да наберат нужното тегло и да водят нормален начин на живот”, обясни пред “24 часа” д-р Стилияна Томова, началник на отделението по неонатология в УМБАЛ.

По преценка на лекарите близнаците могат да бъдат преместени временно в Дома за медико-социални грижи в Бургас, докато станат поне 2,5 кг, и след това да бъдат предадени на настойниците. Но това не е дом за изоставени деца, а за полагане на грижа на деца с родители, но които имат нужда от специализирана помощ, уточняват от болницата.

Бабите на двете момченца идвали редовно в болницата, за да се информират за състоянието им. Броени часове преди да издъхне, майка им Теодора успяла да ги види макар и само на снимка по вайбър.

32-годишната Теодора издъхнала в 19 ч на 16 март от дихателна недостатъчност вследствие на COVID инфеция. Бременната в 8-ия месец жена постъпва в УМБАЛ с коронавирус на 5 март.

Настанена е в инфекциозното отделение, което поема заразени още от началото на пандемията през март 2020 г. и в което екипите са сред най-опитните в битката със заразата.

След 2-3 дни

състоянието на

родилката, която

страда от диабет,

се влошава

и става критично. Медици вземат решение да я интубират и спешно да изродят близнаците, макар и месец по-рано от термина. Бебетата са спасени, а майката е на изкуствено дишане близо два дни.

На 15 март е изведена от това състояние и започва да диша самостоятелно. Въпреки това състоянието остава тежко, а кръвните показатели са изключително тревожни. През цялото време лекарите не смеят да дават прогнози за живота .

Междувременно се случва най-лошото със нейния съпруг Христо, който издъхва на 8 март, броени дни преди раждането на синовете му. Той се разболява малко по-рано от жена си и първоначално се лекува сам, като продължава да работи.

Христо има застрахователен бизнес в Карнобат, наскоро семейството се преместило в нов дом.

Теодора е завършила английската гимназия в Бургас, а след това и финанси в университета "Асен Златаров".

Първият PCR тест на Христо бил отрицателен, но състоянието му се влошавало ден след ден. Приет е в белодробната болница в Бургас, а после по спешност транспортиран в реанимацията на УМБАЛ. Мъжът издъхва за часове от остра сърдечна недостатъчност. Въпреки първия отрицателен тест лекарите нямат съмнение, че COVID-19 е погубил 36-годишния човек.

В края на февруари вирусът разболява тежко и бащата на Христо, но възрастният мъж е спасен и в момента се възстановява, разказаха местни.

След смъртта на младите родители, целият град показа готовност да помогне кой с каквото може на почернената фамилия. В социалните мрежи се появиха призиви да се събират пари, дрехи и играчки за новородените, но родителите на Христо и Теодора призоваха постовете да бъдат изтрити, а роднините на починалите да бъдат оставени насаме с мъката си.

“Семействата нямат нужда от помощ, поне засега.

Това са

образовани хора,

работят, искат

най-доброто за

внуците си

Ако все пак по-нататък се появят някакви финансови нужди, ще внеса докладна в общинския съвет. Не е проблем да бъдат отпуснати средства”, каза пред “24 часа” кметът на Карнобат Георги Димитров. Той е изключително притеснен от епидемичната обстановка в града през последната седмица.

“Болницата в Карнобат разполага с 25 COVID легла и те са заети 100%.”, тревожен е кметът.

Павлина Спиридонова: Най-добре е трите деца да живеят заедно

- Г-жо Спиридонова, как настойнически съвет от 4-ма души ще отглежда осиротелите близнаци?  

Христо и Теодора с дъщеричката си. Кадърът е споделен от Теодора във фейсбук профила й през януари 2019 г.
СНИМКА: ФЕЙСБУК
Христо и Теодора с дъщеричката си. Кадърът е споделен от Теодора във фейсбук профила й през януари 2019 г. СНИМКА: ФЕЙСБУК

- Членовете на този съвет ще са от близкия семеен кръг, от двете страни – и на майката и на бащата. Избраните 4-ма души ще носят отговорност за децата и ще изпълняват родителски задължения.

- Да, но все пак къде ще живеят децата, след като семейството на починалата им майка е от Бургас, а това на бащата – от Карнобат. Ясно ли е вече кой ще е главният настойник?

- Най-вероятно това ще е бабата по бащина линия, която в момента се грижи за по-голямото дете на починалите родители. Най-добре за трите деца ще е те да живеят заедно. В този настойнически съвет решенията ще взема настойникът, но подкрепян от своя заместник и двамата съветници.

- А какво ще се случи, ако някой от роднините пожелае да осинови децата? Вече се чува, че такива намерения има техният вуйчо, брат на починалата Теодора?

- Ние не разполагаме с такава официална информация, но може би това желание е заявено в разговори между близките. Целта на наставническия съвет е да не се бави законовото представителство на децата.

Той може да функционира до промяна на обстоятелства, свързани с децата, или с навършването им на 14-годишна възраст. Тогава се преминава към попечителство, което по закон упражняват двама души.

Няма пречка децата да бъдат осиновени, за това си има отделна процедура. В случая вуйчото по всяка вероятност ще бъде включен в наставническия съвет, което ще е в негов плюс при евентуално желание по-нататък за осиновяване на децата.

- Отделът за закрила на детето в Карнобат реагира изключително бързо и адекватно. Имали ли сте подобни казуси?

- Да, ние се самосезирахме и ще направим всичко възможно нещата да се случат възможно най-бързо в името на децата. На местно ниво сме обхванали проблема. В случая е добре, че и двете семейства имат желание да се включат в отглеждането на децата. Трагедията е голяма, в моята практика не съм имала толкова разтърсващ случай.