Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От началото на пандемията в УМБАЛ предоставят възможност на майки на недоносени бебета да ги видят чрез вайбър.
От началото на пандемията в УМБАЛ предоставят възможност на майки на недоносени бебета да ги видят чрез вайбър.

Двета бебета на Теодора, родени в 8-ия месец, и 4-годишната им сестричка остават сираци, тъй като бащата почина малко преди тяхното раждане

Все още не е ясно кой ще поеме отглеждането на бебетата, защото родителите нямали брак

Коронавирусна инфекция погуби 32-годишната Теодора от Карнобат, която бе приета в УМБАЛ-Бургас, бременна в 8-ия месец. Жената издъхнала в 19 ч на 16 март в отделението по реанимация, казаха от болницата. Причината за смъртта е дихателна недостатъчност.

След като

състоянието й

се влошило, тя

била интубирана

и в продължение на два дни бе на командно дишане.

На 15 март от УМБАЛ съобщиха, че пациентката вече диша самостоятелно, но още тогава уточниха, че състоянието остава много тежко.

Както “24 часа” писа преди ден, Теодора успя да види по вайбър близнаците си, които бяха изродени по спешност миналата седмица. От отделението по неонатология показаха запис на бебетата, които ще останат дълго време в болницата. 

Д-р СТИЛИЯНА ТОМОВА
Д-р СТИЛИЯНА ТОМОВА

Те, както и 4-годишната им сестричка остават сираци, тъй като дни преди майката от усложнения от коронавирус почина и бащата. 36-годишният Христо издъхна в реанимацията на УМБАЛ-Бургас, в която бе приведен от белодробната болница. Това стана няколко дни преди лекари да изродят по спешност близнаците, които Теодора носеше. Броени дни след смъртта му и жената се влошила.

“Христо така и не успя да припознае момчетата си. Двамата с Теодора нямаха брак, но живееха добре, разбираха се. Сега обаче какво ще стане с децата - още не е ясно”, коментираха хора от Карнобат.

“Бебетата са добре, но ще останат при нас, докато не достигнат определено състояние и тегло. Те са под непрекъснати специализирани грижи. Всяко от тях тежи по 1600 грама”, заяви преди ден пред “24 часа” завеждащият неонатологията д-р Стилияна Томова.

След като бъдат изписани от болницата, вероятно двете близначета ще бъдат настанени в “Дом майка и дете” за доотглеждане, докато достигнат тегло 2500 грама, обясниха медици. 

Младите съпрузи се разболели по едно и също време – в началото на март. И двамата били с наднормено тегло и придружаващи заболявания. Бременната жена имала диабет и тромбози, затова на 6 март е приета в инфекциозното отделение на УМБАЛ, а мъжът – в белодробната болница. Състоянието му обаче рязко се влошило и той издъхнал вследствие на остра сърдечна недостатъчност.

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
“Трагедията е голяма.

Вече се обаждат хора,

готови да помогнат

с каквото могат на семейството, на децата, но казусът с тях е юридически”, каза кметът на Карнобат Георги Димитров.

Той уточни, че ситуацията в града е тежка, а медиците са на предела на силите си. От 25 разкрити COVID легла в местната болница 25 са заети. По-тежките случаи пък се транспортират в Бургас.

“Разполагаме с необходимото, имаме лекарства, включително ремдесивир”, каза кметът.

Новозаразените в Карнобат към 16 март са 16, като между тях има деца - най-малкото било на 4 г.