Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Германия страничните ефекти при жените може да се дължат на масовото пиене на противозачатъчни

Не излагайте излишно децата на вируса, още няма данни за техния имунитет

COVID кошмарът ще продължи още поне година заради забавянето на имунизацията

- Доктор Илиев, напоследък често се случва ваксинирани хора да се разболеят от COVID-19, някои не са имали симптоми преди първата доза, други са се заразили между двете. Има ли опасност в такива случаи ваксината да влоши допълнително състоянието им?

- Проблемът много често е в това, че по време на ваксинацията в центъра или в т.нар. Зелен коридор хората са без защитни маски. Няма обаче никаква опасност да изкарат по-тежко заболяването, ако са били ваксинирани едновременно. В никакъв случай ваксината не влошава протичането, даже напротив – има данни, от които засега се предполага, че ваксинирането на човек с инфекция може да има и позитивен ефект. Но в никакъв случай няма негативен, ваксината не може да увреди здравето.

- Това за всички видове одобрени ваксини ли се отнася?

- Да. Включително, ако човек се ваксинира и вече е имал леки симптоми, но по някакви причини тестът не е показал, че е позитивен, а после се оказва, че се е разболял преди това. Колкото повече време след ваксинацията се разболява, толкова по-голяма е вероятността ваксината да стимулира имунитета така, че болестта да премине по-леко. В Германия имаше един подобен случай в старчески дом: възрастните хора са били ваксинирани, седмица по-късно там прониква вирус и всички преболедуват, но много по-леко. Дори само след една доза и след недостатъчно време за създаване на имунитет. Така че в никакъв случай ваксината не предизвиква по-тежко протичане на едновременна инфекция.

- Появата на мутации повдига въпроса има ли смисъл да се ваксинираме изобщо? Не е ли по-разумно да се изчакат ъпдейтите, които вече се разработват, за да сме сигурни, че ще бъдем предпазени от всички разновидности на вируса?

- В България и в цяла Европа имаме основно разпространение на класическия вариант и на британската мутация. И двете са 100 процента защитени от ваксините, именно те ни правят проблемите в момента. Възникване на нови мутации не означава, че те ще изместят всички други, много е вероятно да съществуват паралелно с останалите мутации. Британската е една от малкото, които доминират и е по-лесна за предаване. Грубо казано, тя измества останалите.

- А нигерийският щам?

- Непрекъснато възникват нови щамове или варианти (дали ще ги наречем едното или другото, е тема на класификация, по която е безсмислено да се води дискусия. Счита се, че границата между "вариант" и "щам" е много променлива). Вариантът, който е открит в Нигерия, на Западния бряг на Африка, има много мутации. Счита се, че те са много масивни, за да се повлияят от сегашните ваксини. Дори южноафриканският и бразилският вариант се повлияват, макар и слабо, но за нигерийския се счита, че промените са толкова големи, че този ефект няма да го има. За щастие, в момента още го няма при нас, а за нещастие, имаме много българи, които са на почивка в Африка и ще внесат някой вариант в даден момент. Засега обаче изглежда, че е по-вероятно да внесат южноафриканския, който до голяма степен е устойчив на ваксините, но не 100 процента. Т.е. те имат някакъв ефект срещу него. Може би не за предпазване, а за по-леко протичане.

- След като сме си сложили ваксини, които обучават имунната система да се бори с коронавируса, съществува ли вероятност организмът сам да се препрограмира, за да отблъсне новите мутации?

- Препрограмирането ще е трудно. Възникването и оптимизирането на антителата с нови, които са точно насочени спрямо мутиралите фрагменти, е процес, който трудно се поддава на трениране. Това, че е създадено едно антитяло, не означава, че друго подобно, но все пак различно ще бъде създадено по-лесно. Обикновено имунитетът създава същите антитела, за които сме го тренирали. Но все пак, разбира се, по-добре е да сме преболедували или ваксинирани, когато се срещнем с тези щамове.

- Имат ли предимство хората, които са преболедували друг коронавирус в миналото?

- Имаше доста теории по тази тема. Много често при ваксините и имунитета говорим за т.нар. спайк белтък, който е, грубо казано, ключето в ключалката при навлизане на вируса в тялото, обаче той има и други белтъци по повърхността си. Много от тези антитела са спрямо тях и не са толкова важни за навлизането на вируса в клетките. Някои от тях само маркират вируса и той бива разпознат и елиминиран по-лесно. Тази теория за известна защита след преболедуване с други коронавируси се тества, резултатите са променливи, но има данни, че ако сме имали чест контакт с много вируси, подобни на този, бихме могли да имаме частично повишена защита. Класическите коронавируси, т.нар. настинка, са много различни в различните части на света. Когато ние, европейците, отидем в Африка на екскурзия, се разболяваме с какво ли не и местните хора ни се смеят, че ни е слаб имунитетът. А реално ние просто не сме се срещали с тези вируси.

- Ще се потвърди ли според вас теорията, че ваксините с информационна РНК ще действат за цял живот?

- Практически, ако една ваксина действа дълго време, тя може да е РНК, но и векторна, много е индивидуално. Познаваме вируси, при които единична ваксинация защитава за цял живот, и други, при които трябва на няколко години да се реимунизираме. Това, което се вижда засега, е, че защитата е доста дълга. Хората, които са били ваксинирани в началото на проучванията на всяка от фирмите, включително и на “АстраЗенека”, са защитени вече повече от година. Надяваме се да има по-дълго време, никой не може да каже. Истината е, че не знаем още, трябва да изчакаме. За щастие, поне сме сигурни, че защитата не е няколко месеца, каквито опасения имаше в началото.

- Има ли надежда, че ще бъдат разработени РНК ваксини и срещу ракови заболявания? Въобще това ли е бъдещето на медицината?

- Както е известно, "Бионтех" започват развитието си като фирма за производство на противоракови ваксини и продължават да работят в тази посока.

Аденовирусните и РНК ваксините са много мощен инструмент в борбата с рака Имунотерапията при раковите заболявания е много ефективна, когато е добре насочена и подготвена, все още има много технически елементи, които трябва да се изяснят. Естествено, има агресивни видове рак, които не могат с една терапия да бъдат спрени, но въпреки всичко смятам, че бъдещето е и в тази посока. Онкологичните заболявания са един от примерите, при които виждаме, че класическата терапия заедно с всички нови терапии едновременно със старите добавя винаги частички към решението на пъзела. Смятам, че този тип ваксини ще бъдат много важен елемент за подобряването на терапията. Не бих казал, че ще заместят напълно химио- и лъчетерапията, но определено бъдещето отива натам.

- Какво ще се случи с ваксината на “АстраЗенека”, според вас?

- Ваксинирането с нея беше спряно временно в Германия и това предизвика голямо обществено недоволство. В Италия също е спряно, знаете, причините са съмнения за тромбози. Всяка държава открива различни притеснителни неща, но винаги и само в единични много редки случаи. Тромбоза означава запушване на съдовете със съсиреци, а в Германия откриват много рядък случай на засегнати мозъчни вени. Това е сериозно състояние, от 1,6 милиона ваксинирани е открито при седем души. Интересното е, че са жени. Споменавам го, защото това заболяване по принцип възниква и при неваксинирани, но не с такава честота – около 5 души на милион годишно, а тук говорим за 7 души за два месеца на милион и половина. Това вече е малко повече.

Но в Германия има една особеност - практика от много години е, щом настъпи цикълът на едно момиче, то незабавно започва да приема противозачатъчни. Реално 80 до 90 процента от всички жени в държавата са на противозачатъчни, а тези медикаменти увеличават риска от всякаква форма на тромбози, и то съществено. Много повече, отколкото, да речем, едно на милион, колкото е рискът при ваксината. Само в Германия се наблюдава точно този вид тромбоза след ваксината на “АстраЗенека”, който споменах, което също е много странно. За сравнение - във Великобритания при почти 17 милиона ваксинирани пациенти има само 14 случая на тромбози. Това показва, че съществува разлика между населенията на двете държави, дали е в качеството на ваксината, в начина на производство на съответната партида, или става дума за някакви други терапии и разлики в стила на живот, не е известно.

Една от спекулациите е, че в Германия проблемът е с противозачатъчните, но това са фактори, които трябва да се изяснят. Подчертавам обаче, че говорим за много редки странични ефекти, с изключително ниска честота. Не искам да плаша читателите ви за страничните ефекти от противозачатъчните, известно е, че когато те се комбинират с тютюнопушене и с някои генетични предразположения, може да доведат до тромбози. Просто в този случай се счита, че евентуално това може да се акумулира към някакъв ефект от ваксината. Говорим обаче за много, много, много редки странични реакции, несравнимо по-редки от ползата от самата ваксина. Затова и вчера имаше в Германия остри критики, че не е трябвало да спира ваксинацията, а просто да се изследват тези случаи.

Проблемът в момента е, че дори след като се възстанови ваксинацията с “АстраЗенека”, което съм сигурен, че ще стане до края на седмицата, когато Европейската агенция по лекарствата се произнесе, ще бъде стигматизирана. Хората няма да искат да се ваксинират с нея. И без това имаше проблеми, счита се, че нейната ефективност е малко по-ниска от тази на останалите. За мое най-голямо съжаление, си мисля, че ваксината на “АстраЗенека” беше унищожена с всичките тези прибързани действия.

Това е голям проблем за Европа, защото ние разчитаме точно на нея за бързо имунизиране на хората по лекарски практики, джипи кабинети и т.н.

- Подозирате ли, че съсипването на авторитета на тази ваксина е резултат от война между фармацевтичните компании? "Янсен" от месеци се рекламира от най-високата политическа трибуна в Щатите, не е ли странно съвпадение, че нейното одобрение за спешна употреба съвпада с атаките срещу “АстраЗенека”?

- Няма две мнения, че ръководството на “АстраЗенека” допусна големи грешки в комуникацията с медиите и обществото. Само една скоба отварям - вероятно малко от вашите читатели знаят, че ваксината на Оксфорд и “АстраЗенека” се произвежда и поставя на милиони хора в Индия, почти на цялото й население. Направена е по лиценз и под техен собствен етикет, но ваксинациите там вървят в огромни бройки и няма абсолютно никакви проблеми, свързани с тромбози. Нормално е в крайна сметка една ваксина да дава странични ефекти, когато се прилага толкова масово, хората боледуват независимо от нея. А що се отнася до "Янсен", тя е почти идентична като метод и технология с “АстраЗенека”, в никакъв случай не мога да кажа, че е по-добра.

С единична доза “Янсен” постига ефективността на единичната доза “АстраЗенека”. Възможно е да е реклама, не мога да кажа със сигурност. В бизнеса сме виждали и по-странни неща, включително и това, че в Европа има известна предварителна нагласа срещу “АстраЗенека” заради дискусиите с Великобритания и с фирмата производител. Не бих се изненадал, но и не бих казал, че рекламата трябва да е основното обяснение. Струва ми се, че хората са особено чувствителни спрямо ваксините, обяснявам си го със стреса от пандемията, тя ни изнерви безкрайно много. Хващаме се за всеки елемент, търсим някакви скандали и нередности. В миналото с ваксина като “АстраЗенека” за важно заболяване нямаше дори да коментираме този нисък брой странични ефекти, а сега медиите правят от това голяма история.

- Вече знаем, че децата до 11-12 години по-лесно прекарват COVID-19, някои изобщо нямат симптоми, но известно ли е вече колко трае техният имунитет?

- Не се знае, това е истината. Децата досега не бяха във фокуса на изследванията, тепърва започва тестването за тях. Наблюдава се една тенденция, не може да се определи като абсолютно правило все още, че по-лекото изкарване на заболяването е свързано с по-слаб и краткотраен имунитет. Но при децата е много трудно в момента да кажем доколко това е валидно. Много от тях не са тествани, не знаем какво е разпространението. С британския вариант се наблюдава малко по-изразена симптоматика, има и деца, които боледуват тежко, макар да са малко. Подозирам, че имунитетът им ще е сходен с този при възрастните. Моят съвет е децата да не се излагат ненужно на вируса. Не за друго, а защото е все още непознат като дълготрайни ефекти, но ако се е случило вече, случило се е. В миналото в България и в чужбина се правеха партита с морбили и варицела, чували сте бабите да казват: "Заведи детето при болно приятелче, за да преболедува." Но аз препоръчвам да не се разчита на това, ако на някого след ваксинирането на възрастните му хрумне да прави такива неща като COVID партита.

На какъв етап са разработките с лекарства, четете в следващ брой.