Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наричат Русе речната столица на България. Там е открита първата съвременна печатница, улиците получават имена за първи път, построен е първият метален кораб в страната. Русе е и градът, в който е изграден първият по рода си в Европа Център за речни информационни услуги (РИС).

Центърът в peaлнo вpeмe пpиeмa, oбpaбoтвa, cъxpaнявa и пpeдaвa инфopмaция за корабния трафик в българската част на река Дунав. Операторите във вceки един мoмeнт знаят къде се намира определен кopaб в тepитopиaлнитe ни вoди, какъв екипаж има на борда, какъв товар превозва, каква е метеорологичната обстановка, какви опасности има по водния път и има ли критични за корабоплаването участъци.

Платформата за електронен документооборот позволява всички документи да се подават електронно. Само за последната година са обработени повече от 7000 декларации за вход и изход на кораби в пристанищата, подадени от корабни агенти. В системата има данни за повече от 3000 плавателни съда, преминавали през българския участък на р. Дунав. Една от най-новите системи пък проследява движението на плавателни съдове без двигател.

РИС центърът, опериран от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е свързан с общоевропейската система за визуализация на трафика, като това дава възможност за цялостно наблюдение, планиране и логистика на водния път.

Живописните светлини на РИС център-Русе светват за първи път преди 5 години. Атрактивната сграда стана лице на пощенска картичка на Европейския съюз като пример за успешно реализиран европейски проект.

Центърът за речни информационни услуги-Русе е изграден от ДП „Пристанищна инфраструктура“ в рамките на проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, чрез ОП „Транспорт“.