Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уил Роджърс (Уилям Пен Адиър) е една от най-популярните личности в света от 20-те и 30-те години на миналия век. За разлика от днешните инфлуенсъри, освен неподправен естествен чар той притежавал редица безспорни умения и таланти – във вените му течала кръвта на индианците чероки, бил изключително артистичен, каубой, актьор - участвал в спектакли на "Бродуей", - писател и хуморист. Но най-впечатляващото качество на тази забравена звезда е остроумието. Негов например е следният коментар по повод развихрилата се контрабанда на алкохол по време на сухия режим в Щатите: "По-добре сух режим, отколкото никакво пиене."

Сто години по-късно сивата икономика продължава да процъфтява. Този път имаме пандемия, не сух режим, но положението е същото, носят се упорити слухове за предприемчиви бизнесмени, внесли още преди месеци у нас руски и китайски ваксини.

Естествено, нищо не може да бъде доказано, но твърдят, че стига да попиташ правилните хора, получаваш съответния шот веднага. Срещу разумно заплащане, разбира се.

Според слуховете тайната имунизация се извършва от квалифициран специалист, преди това на клиента подробно се разясняват предимствата и недостатъците на продуктите, евентуалните странични ефекти и пр. Единственият недостатък е, че може да възникнат проблеми в бъдеще при издаването на ваксинационен паспорт (в Израел го наричат Green Pass), ако такъв бъде въведен и в България. Но щом ваксини се продават под масата…

Разправят, че в Сърбия контрабандата била на още по-високо ниво, предлагали се всички артикули на пазара: кеф ти информационна РНК, кеф ти аденовирус. С радост продавали и на граждани от съседни държави. Явлението "ваксинен туризъм", което анализаторите прогнозираха още миналата година, описвайки как богатите американци ще прекарват двайсетина дни в Дубай, за да се ваксинират със "Спутник V" и с китайската, на Балканския полуостров е по-правилно да се нарича "ваксинна разходка". Не цял, само половин уикенд стига, за да се прескочи до Сърбия за едно убождане.

Попитах източника на тези невероятни истории не е ли доста самонадеяно и наивно да се доверяваш на контрабандни ваксини, защото няма как да си сигурен какво има в шишенцето. Отговориха ми с въпрос: "А ти откъде си сигурна какво ще ти сложи джипито?"

Каква е тази криза всъщност? Ковид или информационна пандемия?

Разполагаме с безброй източници, включително социалните мрежи, но вместо да трупаме достоверни сведения, само увеличаваме списъка с неизвестни: Манипулиран ли е бил в китайска лаборатория вирусът от прилеп?

СЗО изпрати международна делегация в Ухан, за да провери първоначалното огнище, но учените се върнаха без ясен отговор. Китайците отказали да им предоставят ключови данни, американският съветник по национална сигурност заявява, че е дълбоко разтревожен, пише The Guardian.

Докога SARS CoV-2 ще се държи като Супермен? Не са ли преувеличени все по-опасните му мутации?

В края на миналата година шефът на Дружеството на вирусолозите проф. Радка Аргирова каза, че мутациите "няма да могат да повлияят на неговата патогенност, разпространение, нито пък на действието на ваксините. Това е част от закона на еволюционната вирусология".

Коя е най-добрата ваксина?

Независимо колко време прекарвате в интернет и какви сайтове четете, няма да намерите отговор на най-задавания въпрос днес. Компетентните учени повтарят като папагали едно и също – всички ваксини са хубави и ефективни. За повече сведения просто цитират листовките им и отказват да коментират защо на борсите акциите на някои фармацевтични компании се вдигат, а на други падат.

Всъщност няма да намерим изчерпателна информация по нито една злободневна тема, не само вирусът е обвит в мистерия. Кой в крайна сметка спечели президентските избори в Щатите? Защо Румен Радев премести датата за парламентарния вот? Кой отрови Навални? Убит ли е Марадона? Кой тласна движението Black Lives Matter? Последно има или няма извънземни?...

Ако го погледнем откъм забавната страна, някои са прави да се възмущават, че държавата ги задължава преди ваксинацията и всякакви други медицински процедури да попълват "Информирано съгласие". Някой изобщо на тази планета чувства ли се информиран?

Тук е мястото да цитирам още една мисъл на уникалния Уил Роджърс: "Да бъдем благодарни, че не сме получили цялото управление, за което сме си платили".