Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На особена почит се намира масовата измама в тоталитарните общества. Емблематичен пример в това отношение е Адолф Хитлер, който организира пищни военни паради и се снима в пропагандни филми, които не отразяват вярно действителността.

В наши дни историци намират доказателства за използването на масови заблуди от нацистите. Една от най-често срещаните е именно с демонстрацията на военна техника. Преди няколко години изследователи попаднаха на тайни инструкции и кадри, които показват как една и съща бойна техника е трябвало да заобикаля по близките до събитията улици и така да минава по няколко пъти пред трибуната. По този начин се създавала илюзията за безкрайната мощ на германското оръжие.

Но понякога хората може да станат

жертва на масови измами и по случайност

Доказва го случай с жителите на голяма група острови в Тихия океан.

По време на Втората световна война на островите в Меланезия има съюзнически военни бази. До тях редовно се доставят стоки по въздух. Местните жители, които нямали представа за модерното производство, предполагали, че дрехите и битовите предмети са дарове от боговете, предназначени за тях. Но белите чуждоземци примамват железните птици към себе си, като строят огнени пътеки и издигат мачти. Те започнали да имитират действията на белите с помощта на глина и слама, правили копия на самолети, подреждали държащи факли с огън, имитирайки ленти за кацане. Очаровани от религията на имитация, диваците на практика престават да се занимават със земеделие и лов. Новият култ ги е довел до изключително тежко положение.

Големият учен Ричард Файнман използва успешно този исторически пример. Говорейки с възпитаници на Калифорнийския технологичен институт през 1974 г., забележителният американски физик прави аналогия между вярата на аборигените в ефикасността на имитацията и псевдонаучната работа, която по всичко прилича на пълноценни изследвания, но не означава нищо за развитието на науката. Нобеловият лауреат нарича работата на учените, които симулират дейност, която не носи никакви резултати, "наука за почитателите на самолетите".